Recensies boeken

Pumps in de jungle

20 oktober 2012

Mark Weenink

Eind 2006 is Priscilla van Rijn (1988) als vrijwilliger in Nicaragua, op het eiland Ometepe. Met leeftijdsgenoten werkt ze mee aan een huizenproject voor de arme en hulpbehoevende bevolking. Haar ervaringen van zes jaar geleden beschrijft ze in Pumps in de jungle.

Op het boek is het nodige aan te merken. Priscilla schrijft zogenaamd een waargebeurd reisverhaal, maar ze heeft nauwelijks gereisd en weinig meegemaakt. Dat is ook niet zo gek: haar ‘avontuur’ beslaat een verblijf van 2,5 week en dat is toch wel erg mager. Toch slaagt ze erin om 300 bladzijden te vullen. Priscilla probeert nog een draai aan het verhaal te geven door voortdurend over haar ‘stoere Tarzan’ te fantaseren, een liefde die hopelijk snel op haar pad komt, maar dit wordt niet uitgewerkt.

Priscilla is een echt meisje-meisje, dat bang is voor spinnen en insecten. Van hard werken houdt Priscilla niet en ze loopt de kantjes er vanaf. Daar komt ze overigens eerlijk voor uit. Sterker nog, eigenlijk vindt ze het wel stoer. Priscilla poseert als een verwend prinsesje dat houdt van een glaasje bubbels, lunchen en toastjes met Franse kaas. Als zelfbenoemde shoppingqueen wappert ze met de creditcard van papa en mama en is ze voornamelijk geïnteresseerd in kleding en schoenen. Natuurlijk, Priscilla dikt het behoorlijk aan en ze steekt de draak met zichzelf. Maar haar onvolwassenheid gaat irriteren. Priscilla is inmiddels geen 18 meer; je mag toch meer verwachten van een 24-jarige. Naar eigen zeggen wordt ze wijzer van de ´reis´, maar naast het besef dat “we het thuis eigenlijk toch wel goed hebben” zakt ze door het ijs met naïeve en beledigende opmerkingen. Wanneer het hard regent, stelt ze dat de bewoners van Ometepe “waarschijnlijk niet eens weten wat een paraplu is”. Bovendien vindt ze dat het “geen weer voor een blanke” is. Van politieke correctheid kun je Priscilla niet betichten.

Rijst de vraag voor wie dit boek interessant is, behalve naaste familie en vrienden van de ondernemende blondine. Zelfs voor chicklit mist het verhaal inhoud. Iemand die vrijwilligerswerk gaat doen in Nicaragua, wordt er niets wijzer van. Lees dan liever een boek als De kapers van Miskitia en Het goud van Bonanza van Carolijn Visser of Tegen de vulkaan van Maarten Roest. Of de klassieker The Jaguar Smile van Salman Rushdie.

Priscilla heeft haar boek in eigen beheer uitgegeven. Dat getuigt van doorzettingsvermogen en verdient respect. Op zich heeft het boek een pakkende titel en is het aardig vorm gegeven; de website oogt mooi professioneel. Het is alleen jammer dat ze geen redactionele begeleiding of kritische meelezers heeft gehad. Navraag leert dat Priscilla een opleiding aan de School voor Journalistiek in Utrecht wil doen. Ik hoop oprecht dat ze wordt ingeloot.

Priscilla van Rijn, Pumps in de jungle, uitgegeven in eigen beheer, 2012, ISBN 9789081885706, 303 pag., €14,95 (+ €2,95 verzendkosten), E-book €7,99

Gerelateerde berichten

Het derde land

Het derde land

Haar debuut Nacht in Caracas was een groot succes. Nu heeft Karina Sainz Borgo, geboren in Venezuela en sinds 2006 woonachtig in Spanje, opnieuw een geweldige roman geschreven. Het derde land schetst de Latijns-Amerikaanse samenleving in al haar facetten, gruwelijk en tegelijk veerkrachtig en liefdevol, in prachtig proza.

Lees meer
Mijn documenten

Mijn documenten

“Mijn vader was een computer, mijn moeder een schrijfmachine. Ik was een leeg schrift en nu ben ik een boek.” Dit is een typerende zin uit Mijn documenten van de Chileense schrijver Alejandro Zambra (1975). In het verhaal heeft de vader van de verteller een kantoorbaan met elektrische typmachine, de moeder is creatief en houdt van zingen.

Lees meer
De christus van Elqui

De christus van Elqui

Er is een gezegde: ‘Klein dorp, grote hel’. Dat geldt zeker voor de gemeenschap in de roman De christus van Elqui van de Chileense schrijver Hernan Rivera Letelier (1950). Onderling geroddel en sociale controle houden – samen met de feodale machtsverhoudingen tussen bazen en arme mijnwerkers – de sociale verhoudingen in hun oneerlijke, ijzeren greep.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This