Politiek & Maatschappij

Nieuwe wet legt Nicaraguaanse NGO’s verder aan banden

2 april 2022

Non-gouvernementeel wordt steeds vaker beschouwd als anti-gouvernementeel

Ook overheden die zich ogenschijnlijk niets aantrekken van wat de bevolking over hen denkt, proberen vaak toch oppositionele meningen te blokkeren. De regering van Daniel Ortega in Nicaragua is daar geen uitzondering op.

Op 31 maart keurde het door hem gecontroleerde parlement in een spoedprocedure een wet goed, getiteld ‘Algemene wet ter regulering en controle van organisaties zonder winstoogmerk’ (beter bekend als NGO’s, non-gouvernementele organisaties). Deze wet is een slag in het gezicht van het maatschappelijk middenveld in het land. Advocate Martha Patricia Molina sprak zelfs van een ‘inbeslagname’ van NGO’s, wat in tegenspraak is met de grondwet.

Media als Confidencial en 100% Noticias zagen hun bezittingen geconfisqueerd. Onder artikel 38 van de wet kunnen leidinggevenden van deze organisaties zelfs strafrechtelijk vervolgd worden. Molina beveelt hen dan ook aan hun activiteiten in Nicaragua te staken, omdat het risico op vervolging te groot wordt. ‘Non-gouvernementeel’ wordt in het Nicaragua van Ortega namelijk steeds meer uitgelegd als anti-gouvernementeel en daar staan zware straffen op.

Tussen december 2018 en februari 2022 zijn minstens 143 organisaties, waaronder 110 NGO’s, hun rechtspersoonlijkheid al kwijt geraakt. Daardoor kunnen ze bijvoorbeeld geen bankrekening meer hebben. In maart dit jaar heeft dit lot ook weer verschillende organisaties getroffen. De overheid beroept zich op internationale aanbevelingen die de financiering van het terrorisme moeten tegengaan. Daarnaast beschuldigt zij de NGO’s ervan niet-transparant te opereren. De nieuwe wet zou juist bedoeld zijn het vertrouwen van de donateurs en de bevolking in het algemeen in de NGO-sector te versterken.

 Volgens Molina zijn deze argumenten voorwendselen om de sector juist te criminaliseren, een veelgebruikt middel om kritische stemmen te mond te snoeren. Veel van de getroffen NGO’s in Nicaragua waren betrokken bij de grote protesten tegen de regering vanaf april 2018. Maar ook organisaties werkzaam op sociaal gebied, ontwikkeling en democratieopbouw zijn getroffen. De slachtoffers van de wet zijn dan ook voornamelijk te vinden onder de veelal arme doelgroep van deze organisaties, meestal vergeten door overheidsdiensten.

Bron: confidencial.com.ni

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This