Politiek & Maatschappij

Nieuwe wet legt Nicaraguaanse NGO’s verder aan banden

2 april 2022

Non-gouvernementeel wordt steeds vaker beschouwd als anti-gouvernementeel

Ook overheden die zich ogenschijnlijk niets aantrekken van wat de bevolking over hen denkt, proberen vaak toch oppositionele meningen te blokkeren. De regering van Daniel Ortega in Nicaragua is daar geen uitzondering op.

Op 31 maart keurde het door hem gecontroleerde parlement in een spoedprocedure een wet goed, getiteld ‘Algemene wet ter regulering en controle van organisaties zonder winstoogmerk’ (beter bekend als NGO’s, non-gouvernementele organisaties). Deze wet is een slag in het gezicht van het maatschappelijk middenveld in het land. Advocate Martha Patricia Molina sprak zelfs van een ‘inbeslagname’ van NGO’s, wat in tegenspraak is met de grondwet.

Media als Confidencial en 100% Noticias zagen hun bezittingen geconfisqueerd. Onder artikel 38 van de wet kunnen leidinggevenden van deze organisaties zelfs strafrechtelijk vervolgd worden. Molina beveelt hen dan ook aan hun activiteiten in Nicaragua te staken, omdat het risico op vervolging te groot wordt. ‘Non-gouvernementeel’ wordt in het Nicaragua van Ortega namelijk steeds meer uitgelegd als anti-gouvernementeel en daar staan zware straffen op.

Tussen december 2018 en februari 2022 zijn minstens 143 organisaties, waaronder 110 NGO’s, hun rechtspersoonlijkheid al kwijt geraakt. Daardoor kunnen ze bijvoorbeeld geen bankrekening meer hebben. In maart dit jaar heeft dit lot ook weer verschillende organisaties getroffen. De overheid beroept zich op internationale aanbevelingen die de financiering van het terrorisme moeten tegengaan. Daarnaast beschuldigt zij de NGO’s ervan niet-transparant te opereren. De nieuwe wet zou juist bedoeld zijn het vertrouwen van de donateurs en de bevolking in het algemeen in de NGO-sector te versterken.

 Volgens Molina zijn deze argumenten voorwendselen om de sector juist te criminaliseren, een veelgebruikt middel om kritische stemmen te mond te snoeren. Veel van de getroffen NGO’s in Nicaragua waren betrokken bij de grote protesten tegen de regering vanaf april 2018. Maar ook organisaties werkzaam op sociaal gebied, ontwikkeling en democratieopbouw zijn getroffen. De slachtoffers van de wet zijn dan ook voornamelijk te vinden onder de veelal arme doelgroep van deze organisaties, meestal vergeten door overheidsdiensten.

Bron: confidencial.com.ni

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This