Politiek & Maatschappij

Nicaraguaanse overheid doet er alles aan om mensenrechten in te perken

19 februari 2021

Nieuw rapport van Amnesty International schetst beeld van nationale nachtmerrie

Sinds het begin van de mensenrechtencrisis in Nicaragua in 2018 heeft de overheid alle vormen van kritiek onderdrukt. De autoriteiten hebben er zelfs alles aan gedaan om elke activiteit ten gunste van de mensenrechten de nek om te draaien, aldus een eerder deze week verschenen rapport van Amnesty International.

In een op 15 februari verschenen rapport, getiteld Silence at any cost: State tactics to deepen the repression in Nicaragua, beschuldigt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International de Nicaraguaanse overheid er van een actief beleid te voeren om alle activiteiten ter verdediging van de mensenrechten in het land uit te roeien. Het rapport toont aan dat elk verzet tegen het overheidsbeleid kan leiden tot arrestatie en soms zelfs de dood.

“Al bijna drie jaar lang heeft de regering van Daniel Ortega keer op keer aangetoond bereid te zijn tot het uiterste te gaan om te voorkomen dat mensenrechten gerealiseerd worden in Nicaragua. De autoriteiten moeten stoppen met het voortdurend vertrappen van de waardigheid van duizenden slachtoffers van de repressie”, aldus Erika Guevara-Rosas, directrice voor de Amerika’s van de mensenrechtenorganisatie (foto).

“De nachtmerrie duurt voort”, aldus Guevara-Rosas: er is geen enkel teken dat de repressie afneemt. Eind november 2020 zaten er nog ruim honderd mensen achter de tralies, puur vanwege het uitoefenen van hun recht op vrije meningsuiting en vergadering.

Ondanks de onderdrukking komen er bovendien nog steeds berichten naar buiten dat gevangenen als extra straf slecht behandeld worden. Daarnaast was de gezondheidszorg in het Nicaraguaanse gevangenissysteem al slecht en wordt er momenteel weinig tot niets gedaan om gevallen van covid-19 te voorkomen of te behandelen.

Zelfs activisten die vrijgelaten worden, worden de autoriteiten niet met rust gelaten. Zij en hun familieleden melden zodanig lastig gevallen en bedreigd te worden, dat ze hun normale leven niet op kunnen pakken. Zo worden hun huizen voortdurend in de gaten gehouden door de politie, die hen bovendien routinematig uitscheldt of mishandelt. Bovendien worden hun huizen beklad en eigendommen beschadigd. Minstens 31 vrijgelaten activisten zijn inmiddels opnieuw gearresteerd.

Honderdduizenden Nicaraguanen zijn hun land inmiddels ontvlucht, onder wie veel journalisten en mensenrechtenactivisten. Velen van hen vrezen dat het ergste nog moet komen in de aanloop naar de Nicaraguaanse presidentsverkiezingen in november dit jaar. Amnesty International roept de internationale gemeenschap op in actie te komen tegen de aanhoudende schendingen van het recht en de nachtmerrie voor de bevolking te beëindigen.

Bron: Amnesty International

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This