Politiek & Maatschappij

Nicaraguaanse overheid doet er alles aan om mensenrechten in te perken

19 februari 2021

Nieuw rapport van Amnesty International schetst beeld van nationale nachtmerrie

Sinds het begin van de mensenrechtencrisis in Nicaragua in 2018 heeft de overheid alle vormen van kritiek onderdrukt. De autoriteiten hebben er zelfs alles aan gedaan om elke activiteit ten gunste van de mensenrechten de nek om te draaien, aldus een eerder deze week verschenen rapport van Amnesty International.

In een op 15 februari verschenen rapport, getiteld Silence at any cost: State tactics to deepen the repression in Nicaragua, beschuldigt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International de Nicaraguaanse overheid er van een actief beleid te voeren om alle activiteiten ter verdediging van de mensenrechten in het land uit te roeien. Het rapport toont aan dat elk verzet tegen het overheidsbeleid kan leiden tot arrestatie en soms zelfs de dood.

“Al bijna drie jaar lang heeft de regering van Daniel Ortega keer op keer aangetoond bereid te zijn tot het uiterste te gaan om te voorkomen dat mensenrechten gerealiseerd worden in Nicaragua. De autoriteiten moeten stoppen met het voortdurend vertrappen van de waardigheid van duizenden slachtoffers van de repressie”, aldus Erika Guevara-Rosas, directrice voor de Amerika’s van de mensenrechtenorganisatie (foto).

“De nachtmerrie duurt voort”, aldus Guevara-Rosas: er is geen enkel teken dat de repressie afneemt. Eind november 2020 zaten er nog ruim honderd mensen achter de tralies, puur vanwege het uitoefenen van hun recht op vrije meningsuiting en vergadering.

Ondanks de onderdrukking komen er bovendien nog steeds berichten naar buiten dat gevangenen als extra straf slecht behandeld worden. Daarnaast was de gezondheidszorg in het Nicaraguaanse gevangenissysteem al slecht en wordt er momenteel weinig tot niets gedaan om gevallen van covid-19 te voorkomen of te behandelen.

Zelfs activisten die vrijgelaten worden, worden de autoriteiten niet met rust gelaten. Zij en hun familieleden melden zodanig lastig gevallen en bedreigd te worden, dat ze hun normale leven niet op kunnen pakken. Zo worden hun huizen voortdurend in de gaten gehouden door de politie, die hen bovendien routinematig uitscheldt of mishandelt. Bovendien worden hun huizen beklad en eigendommen beschadigd. Minstens 31 vrijgelaten activisten zijn inmiddels opnieuw gearresteerd.

Honderdduizenden Nicaraguanen zijn hun land inmiddels ontvlucht, onder wie veel journalisten en mensenrechtenactivisten. Velen van hen vrezen dat het ergste nog moet komen in de aanloop naar de Nicaraguaanse presidentsverkiezingen in november dit jaar. Amnesty International roept de internationale gemeenschap op in actie te komen tegen de aanhoudende schendingen van het recht en de nachtmerrie voor de bevolking te beëindigen.

Bron: Amnesty International

Gerelateerde berichten

Zoektocht naar passend onderwijs voor iedereen

Zoektocht naar passend onderwijs voor iedereen

Onder de inheemse president Evo Morales heeft Bolivia een radicale onderwijshervorming doorgevoerd: meer nadruk op meertaligheid, interculturaliteit, dialoog, interactie en participatie van lokale gemeenschappen. Dat is een versterkte herwaardering van de talen en culturen van inheemse groepen. Naast successen zijn er ingewikkelde hobbels. Leraren zijn hiervoor vaak nog onvoldoende opgeleid of spreken de inheemse taal onvoldoende. En wat is de kwaliteit van het onderwijs? Ook begrijpt of deelt niet iedereen de Andesfilosofie van vivir bien, waardoor laagland inheemse groepen en Spaansprekenden zich niet altijd vertegenwoordigd voelen.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This