Politiek & Maatschappij

Nicaragua heeft plotseling een co-president

29 oktober 2021

Daniel Ortega bevestigt de familieheerschappij over het land

Rosario Murillo, Nicaragua’s vice-president en echtgenote van president Daniel Ortega, kon maandag 25 oktober een glimlach niet onderdrukken toen haar eega haar tot ‘copresidenta’ benoemde. Dit ondanks dat de grondwet een dergelijke positie niet kent, ook niet nadat deze in 2014 door Ortega zodanig herschreven werd dat hij juridisch gezien onbeperkt aan de macht kan blijven.

De benoeming vond plaats tijdens een rechtstreeks op tv uitgezonden overdrachtsceremonie van autobussen, een gift van een van de zeldzame overgebleven internationale bondgenoten van Ortega, Rusland. De ceremonie was een van de weinig keren dat het presidentiële paar gezamenlijk in de openbaarheid trad tijdens hun verkiezingscampagne. Niet dat er veel risico is dat ze de presidentsverkiezingen van 7 november verliezen: de oppositie tegen Ortega’s Sandinistische Partij is al maanden geleden effectief buitenspel gezet.

Ortega verdedigde de promotie van zijn echtgenote als een emancipatoire stap voorwaarts, omdat alle openbare functies 50-50 verdeeld moeten zijn tussen mannen en vrouwen. “Kameraad Rosario” was al eerste in lijn om Ortega op te volgen.

Volgens de oppositie tegen de tandem Ortega-Murillo, met name binnen de Sandinisten omdat de meeste andere oppositieleiders niet meer gehoord kunnen worden, is deze schijnbenoeming gewoon weer een extra greep op de macht van de dictator die Ortega inmiddels is. Volgens een van de Sandinistische critici, Óscar René Vargas, wordt de opvolging van Ortega door Murillo gewoon steeds zekerder, wanneer die ook moge zijn. “Hij probeert diegenen onder de leden die nog naar hem luisteren gewoon te laten accepteren dat Murillo zijn opvolger wordt.”

Het is bekend dat Murillo graag voor het hoogste ambt zou gaan. Maar volgens Vargas kon of wilde Ortega haar de presidentskandidatuur bij de verkiezingen dit jaar niet aanbieden – hij was zelf immers de kandidaat. Vandaar deze lege benoeming tot co-president of, in de woorden van het naar Costa Rica uitgeweken congreslid Enrique Sáenz, ‘co-dictator’.

 

Elpais.com

Gerelateerde berichten

Nicaragua- Een serie impressies uit een belaagd land. Deel 5: Economische apartheid in Nicaragua

Nicaragua- Een serie impressies uit een belaagd land. Deel 5: Economische apartheid in Nicaragua

Dit is het vijfde deel van een serie verhalen van Hans Zwinkels * over het alledaagse leven in Nicaragua. Alle namen zijn gefingeerd, want journalisten zijn niet welkom onder het bewind van Daniel Ortega en zijn vrouw. De ‘gewone’ Nicaraguaan houdt kritiek en onvrede voor zich uit angst voor repressie.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This