Politiek & Maatschappij

Katholieke bisschop in Nicaragua gearresteerd

25 augustus 2022

redactie

Bisschop Rolando Álvarez is onder huisarrest geplaatst

Het afgelopen jaar heeft president Daniel Ortega bijna alle meest bekende tegenstanders van zijn regime gevangen laten zetten. Zijn regering heeft verder honderden maatschappelijke organisaties gedwongen te sluiten, evenals universiteiten en media organisaties. Nicaragua beleeft hiermee een van de zwaarste golven van repressie op het westelijk halfrond. Ook de katholieke kerk behoort tot de vijand. Afgelopen week is Rolando Álvarez, bisschop van Matagalpa, in het noorden van het land, onder huisarrest geplaatst.

De relaties tussen Ortega en de katholieke kerk verslechterden snel na de massale protesten tegen de regering in 2018. Deze protesten werden hardhandig de kop ingedrukt, met meer dan 360 doden tot gevolg, volgens mensenrechtenorganisaties. Toen de bisschoppen een oproep tot gerechtigheid deden werden ze ervan beschuldigd een coup voor te bereiden. Verschillende priesters en de prominente bisschop van Managua Silvio Báez zochten vervolgens asiel in het buitenland.

De overheid is sindsdien in een harde strijd verwikkeld met de religieuze leiders in het hoofdzakelijk katholieke Nicaragua. Acht katholieke radiozenders werden gesloten en de ambassadeur van het Vaticaan werd het land uitgezet. Achttien nonnen van de Congregatie van Missionarissen van Naastenliefde, opgericht door Moeder Teresa, die wees- en opvanghuizen onder hun hoede hadden, zijn eveneens het land uitgezet.

Sinds een aantal maanden is Rolando Álvarez de meest invloedrijke criticus van Ortega. Hij veroordeelt de president op de radio en in interviews regelmatig van autoritair gedrag. Na zijn arrest verklaarde de aardsbisschop van Managua dat de fysieke toestand van de 55-jarige Álvarez verslechtert, maar dat “zijn moed en gemoed sterk zijn”.

De bisschop bevindt zich onder huisarrest in het huis van zijn ouders in Managua. Vijf priesters en twee seminaristen die zich bij hem in Matagalpa bevonden op het moment dat zijn huis door de politie bestormd werd zijn gevangen genomen en overgebracht naar de beruchte El Chipote-gevangenis, waar meer dan honderd tegenstanders van Ortega zijn opgesloten.

In een verklaring maakte de regering bekend dat de bisschop was “doorgegaan met zijn destabiliserende en provocerende activiteiten”.  Er is niets gezegd over een eventuele aanklacht tegen Álvarez. Twee weken eerder was zijn residentie ook al omsingeld door politie, in een zogenaamd onderzoek naar vermeende sponsoring van gewelddadige anti-overheidsgroepen, iets dat door de bisschop is ontkend.

The Washington Post

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This