Politiek & Maatschappij

Katholieke bisschop in Nicaragua gearresteerd

25 augustus 2022

redactie

Bisschop Rolando Álvarez is onder huisarrest geplaatst

Het afgelopen jaar heeft president Daniel Ortega bijna alle meest bekende tegenstanders van zijn regime gevangen laten zetten. Zijn regering heeft verder honderden maatschappelijke organisaties gedwongen te sluiten, evenals universiteiten en media organisaties. Nicaragua beleeft hiermee een van de zwaarste golven van repressie op het westelijk halfrond. Ook de katholieke kerk behoort tot de vijand. Afgelopen week is Rolando Álvarez, bisschop van Matagalpa, in het noorden van het land, onder huisarrest geplaatst.

De relaties tussen Ortega en de katholieke kerk verslechterden snel na de massale protesten tegen de regering in 2018. Deze protesten werden hardhandig de kop ingedrukt, met meer dan 360 doden tot gevolg, volgens mensenrechtenorganisaties. Toen de bisschoppen een oproep tot gerechtigheid deden werden ze ervan beschuldigd een coup voor te bereiden. Verschillende priesters en de prominente bisschop van Managua Silvio Báez zochten vervolgens asiel in het buitenland.

De overheid is sindsdien in een harde strijd verwikkeld met de religieuze leiders in het hoofdzakelijk katholieke Nicaragua. Acht katholieke radiozenders werden gesloten en de ambassadeur van het Vaticaan werd het land uitgezet. Achttien nonnen van de Congregatie van Missionarissen van Naastenliefde, opgericht door Moeder Teresa, die wees- en opvanghuizen onder hun hoede hadden, zijn eveneens het land uitgezet.

Sinds een aantal maanden is Rolando Álvarez de meest invloedrijke criticus van Ortega. Hij veroordeelt de president op de radio en in interviews regelmatig van autoritair gedrag. Na zijn arrest verklaarde de aardsbisschop van Managua dat de fysieke toestand van de 55-jarige Álvarez verslechtert, maar dat “zijn moed en gemoed sterk zijn”.

De bisschop bevindt zich onder huisarrest in het huis van zijn ouders in Managua. Vijf priesters en twee seminaristen die zich bij hem in Matagalpa bevonden op het moment dat zijn huis door de politie bestormd werd zijn gevangen genomen en overgebracht naar de beruchte El Chipote-gevangenis, waar meer dan honderd tegenstanders van Ortega zijn opgesloten.

In een verklaring maakte de regering bekend dat de bisschop was “doorgegaan met zijn destabiliserende en provocerende activiteiten”.  Er is niets gezegd over een eventuele aanklacht tegen Álvarez. Twee weken eerder was zijn residentie ook al omsingeld door politie, in een zogenaamd onderzoek naar vermeende sponsoring van gewelddadige anti-overheidsgroepen, iets dat door de bisschop is ontkend.

The Washington Post

Gerelateerde berichten

De mislukte coup in Brasília

De mislukte coup in Brasília

Brazilië was urenlang in rep en roer. De meest extreme tak van de aanhang van ex-president Jair Bolsonaro zette het land op zijn kop op een rustige zondagmiddag, 8 januari. De eerste zondag na de inwijding van de nieuwe president Lula da Silva werd een historisch dieptepunt in de geschiedenis van het land. Circa vijfduizend bolsonaristas trokken ongehinderd door politie naar het Plein van de Drie Machten in hoofdstad Brasília en bestormden het parlementsgebouw, het hooggerechtshof en het presidentieel paleis.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This