Politiek & Maatschappij

VS leggen visumbeperkingen op aan Nicaraguaanse functionarissen te midden van hardhandig optreden

13 juli 2021

Redactie

De Verenigde Staten hebben visumbeperkingen opgelegd aan honderd Nicaraguaanse functionarissen die zij beschuldigen van betrokkenheid bij het escalerende optreden van president Daniel Ortega tegen politieke tegenstanders, voorafgaand aan de verkiezingen in november en andere schendingen van rechten.

In een verklaring op maandag zei het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat de beperkingen gevolgen zouden hebben voor honderd leden van het Nicaraguaanse parlement en het gerechtelijk apparaat, waaronder aanklagers en rechters, evenals enkele van hun familieleden. Amerikaanse visa in het bezit van de aangewezen personen zijn ingetrokken, zei het departement, zonder te zeggen welke functionarissen onderworpen waren aan de beperkingen.

Meer dan twee dozijn Nicaraguaanse presidentiële hoopvolle kandidaten, oppositieleiders, studentenactivisten en andere figuren zijn de afgelopen maand gearresteerd te midden van een niet aflatende en ingrijpende repressie door de regering van Ortega. De lang zittende president heeft de arrestaties gerechtvaardigd door te zeggen dat zijn regering criminelen vervolgde die een staatsgreep tegen hem beraamden.

Maar het maatschappelijk middenveld en mensenrechtenorganisaties hebben de 75-jarige – die Nicaragua regeerde van 1979 tot 1990 en in 2007 opnieuw aan de macht kwam, waarna hij twee opeenvolgende herverkiezingspogingen won – beschuldigd van toenemend autoritarisme.

“De ernst en intensivering van het brute optreden van de regering-Ortega tegen critici en leden van de oppositie in de afgelopen weken vereisen een verdubbeling van de internationale druk”, zei José Miguel Vivanco, directeur Amerika bij Human Rights Watch, in een verklaring op 22 juni. “Het is essentieel dat de secretaris-generaal van de VN voortbouwt op het bestaande VN-optreden door deze situatie onder de aandacht van de Veiligheidsraad te brengen.”

De woordvoerder van VN-secretaris-generaal Antonio Guterres zei vorige maand dat Guterres er bij de Nicaraguaanse autoriteiten op aandrong om de internationale mensenrechtenverplichtingen van het land na te komen en de vastgehouden oppositieleiders vrij te laten.

Maar de arrestaties gingen door; vorige week werden vijf oppositieleiders – onder wie Lesther Aleman, een prominente studentenleider tijdens massale anti-regeringsprotesten in Nicaragua in 2018 – gearresteerd.

Al Jazeera

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This