Politiek & Maatschappij

Verzoek aan OAS de verkiezingen in Nicaragua niet te erkennen

16 november 2021

Redactie

De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) heeft afgelopen vrijdag een formeel verzoek ontvangen van zo’n 40 voormalige Latijns-Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken, die tegen de erkenning van de resultaten waren van de verkiezingen vorige week zondag in Nicaragua, waarbij de zittende president Daniel Ortega werd herkozen.

De ondertekenaars vroegen ook om Nicaragua’s schorsing van het internationale orgaan als het geen nieuwe, vrije verkiezingen houdt zonder politieke gevangenen en kandidaten die in ballingschap gaan om opsluiting te voorkomen.

De brief, gepromoot door de IDEA-groep (het Internationaal Instituut voor Democratie en Verkiezingsbijstand), riep op tot acties in overeenstemming met het Democratisch Handvest van de OAS. Het document uitte ook de “diepe bezorgdheid” van de voormalige ministers over het “onwettige” verkiezingsproces in Nicaragua.

“We vragen de ministers van Buitenlandse Zaken van de OAS-leden om maatregelen te nemen om de verkiezingen of de resultaten niet te kennen, en vragen om de onmiddellijke vrijlating van alle politieke gevangenen”, zei Daniel Zovatto, de regionale directeur voor Latijns Amerika en het Caribisch gebied van IDEA International.

De voormalige ministers van Buitenlandse Zaken vroegen de OAS de verkiezingen in Nicaragua “te negeren en te veroordelen”, aan te dringen op de onmiddellijke vrijlating van de 150 “politieke gevangenen” en op te komen voor de mensenrechten in het land.

De ondertekenaars verzochten ook de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens (IACHR) om de situatie te blijven volgen en de internationale financiële organisaties om hun beleid aan te passen aan Nicaragua’s houding ten aanzien van “fundamentele internationale verplichtingen”.

“Als Ortega weigert” te voldoen “na een korte periode van twee of drie weken”, waren de voormalige ministers van mening dat de OAS “een Buitengewone Vergadering zou moeten bijeenroepen om artikel 21 van het Democratisch Handvest toe te passen”, waarin de mogelijke schorsing van een lidstaat is vastgelegd. als er sprake is van een schending van de democratische orde, legde Zovatto uit.

”Artikel 21 van het Democratisch Handvest moet met grote urgentie worden toegepast om de autoritaire regering uit de OAS te schorsen. Deze maatregel had al lang geleden moeten worden genomen, we zijn laat” voegde hij eraan toe toen hij vroeg dat Ortega “geen politieke gevangenen als gijzelaars of onderhandelingsfiche gebruikt in deze onderhandelingen”.

Hij waarschuwde ook dat “er veel op het spel staat in Nicaragua en Latijns Amerika”, omdat de zaak van Nicaragua een “negatieve spiegel” zou kunnen worden die andere landen zou aanmoedigen om dezelfde weg in te slaan.

De OAS is vorige week woensdag begonnen aan de 51e Algemene Vergadering met Nicaragua als topprioriteit. Een ander belangrijk punt was de vaccinatie tegen COVID-19 bij economisch herstel in een postpandemisch scenario.

Ortega werd herkozen met meer dan 75% van de stemmen voor een vijfde opeenvolgende ambtstermijn.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Haïtiaanse mensenrechtenactivist mag buurland niet meer in

Haïtiaanse mensenrechtenactivist mag buurland niet meer in

In navolging van de Verenigde Staten en Canada heeft de Dominicaanse Republiek nu ook een lijst opgesteld met namen van Haïtianen die niet langer welkom zijn. Maar waar het in de Verenigde Staten en Canada mensen betreft die direct gelinkt kunnen worden aan het geweld en de straffeloosheid in het Caribische land (politici, criminelen en bendeleiders) heeft de Dominicaanse Republiek een opmerkelijke naam toegevoegd: mensenrechtenactivist Pierre Espérance. Mensenrechtenorganisaties zijn verbijsterd.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This