Economie & Ondernemen

Tesla gaat een fabriek installeren in Mexico, de eerste in Latijns-Amerika

28 februari 2023

Redactie

Het Amerikaanse bedrijf gaat een “zeer grote” installatie installeren in het noorden van het land en heeft beloofd het probleem van waterschaarste in het gebied aan te pakken.

De president van Mexico, Andrés Manuel López Obrador, heeft vandaag bevestigd dat Tesla, het bedrijf voor elektrische voertuigen van magnaat Elon Musk, een fabriek gaat bouwen in de Mexicaanse stad Monterrey in het noorden van het land. Het wordt daarmee het eerste bedrijf van Tesla in Latijns- Amerika.

Tijdens zijn ochtendconferentie deze dinsdag legde de Mexicaanse president uit dat hij de afgelopen week twee keer met Tesla’s CEO, Elon Musk, had gesproken en dat ze een “overeenkomst” hadden bereikt om het bedrijf in het land te laten investeren. Eerder had hij gezegd geen vergunningen te verlenen voor de bouw van een fabriek in de noordelijke staat Nuevo León wegens gebrek aan water.

“We hebben gisteren (maandag) gesproken met Elon Musk en er is al een afspraak: ze gaan de investering doen in Mexico en de fabriek wordt gevestigd in Monterrey”, meldde de president. Dat is de hoofdstad van Nuevo León, gelegen op ongeveer 250 kilometer van de grens met de Verenigde Staten.

“Dit gaat een aanzienlijke investering en heel veel banen betekenen”, voegde López Obrador eraan toe, die geen details gaf over investeringsbedragen. Hij zei dat hij vrijdag opnieuw een gesprek heeft met de Zuid-Afrikaanse magnaat. Later kondigde de burgemeester van Santa Catarina, Jesús Nava, in een video op Instagram aan dat Tesla zal worden geïnstalleerd in de gemeente die hij bestuurt, naast Monterrey.

Een bron vertelde Reuters dat de initiële investering voor de nieuwe fabriek ongeveer 1 miljard dollar zou bedragen. Vervolgens zou het cijfer groeien tot 10.000 miljoen dollar. Een andere Mexicaanse regeringsbron voegde eraan toe dat de fabriek een “Gigafactory” zal zijn, net als anderen die Tesla bezit in de Verenigde Staten, Europa en Azië. De “Semi” trekker-oplegger, de “Roadster” sportwagen en hoogstwaarschijnlijk de “Model 3” sedan zouden daar worden vervaardigd.

Volgens de president zal het Amerikaanse bedrijf woensdag rapporteren over zijn plannen voor Mexico, op dezelfde dag dat het bedrijf een jaarlijks evenement viert met investeerders, Tesla’s Investor Day 2023, en meer details over de bereikte toezeggingen zullen de komende dagen bekend worden.

Skyline van Monterrey

Waterschaarste

De president had zijn voorkeur uitgesproken voor het centrum of het zuidoosten van Mexico als bestemming voor de investering van het autobedrijf. Daar is een hoge beschikbaarheid van water. De inmenging van de president wordt door analisten gezien als een slecht teken voor het land om te profiteren van “nearshoring” in een tijd waarin Mexico naar voren is gekomen als alternatief voor de vestiging van fabrieken in de buurt van de Verenigde Staten.

Gezien de uiteindelijke locatie van de fabriek verklaarde de president echter dat de nieuwe fabriek onderworpen zal zijn aan een reeks toezeggingen om dit probleem aan te pakken. Een van deze toezeggingen is volgens hem het gebruik van gerecycled water tijdens het fabricageproces van elektrische auto’s, terwijl tegelijkertijd de waterbehandeling wordt uitgevoerd, zelfs voor autolak.

Bovendien heeft López Obrador aan Elon Musk duidelijk gemaakt dat Mexico niet dezelfde subsidies kan toekennen die de Amerikaanse regering verstrekt aan de autoproductie. De president zei dat de mede-oprichter van Tesla de situatie “perfect” had begrepen en beiden spraken over de “comparatieve voordelen” die Mexico had, waardoor het land een “unieke bestemming in de wereld” werd.

In dezelfde lijn verdedigde de president dat de belangrijkste bron van Mexico “de kwaliteit van zijn werknemers” is, evenals hun ethiek, verantwoordelijkheid en professionaliteit, iets waarmee hij verzekerde dat Musk het “volledig” eens was. Aan de andere kant, gezien de laatste gebeurtenissen in Mexico, zou het nieuws López Obrador kunnen helpen in tijden van crisis.

Tienduizenden Mexicanen protesteerden afgelopen zondag tegen de electorale hervormingen die zijn goedgekeurd door de regeringsgezinde meerderheid in het Congres. Volgens de oppositie vormen die een bedreiging voor INE, het instituut dat verantwoordelijk is voor het organiseren van de presidentsverkiezingen van 2024. Het was de grootste mobilisatie tegen de Mexicaanse president sinds zijn aantreden in 2018.

La Nación

Gerelateerde berichten

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Argentinië is gewend aan periodes van recessies, koersschommelingen, hoge inflatie, wanbetalingen en sterk fluctuerende armoede. Dat komt mede door wisselvallig financieel en macro-economisch beleid. Tijdens de huidige sociaaleconomische problemen rees de ster van econoom Javier Milei als verpersoonlijking van het anti-establishment. Op 19 november strijdt hij in de tweede ronde van de verkiezingen om het presidentschap in een nek-aan-nekrace met Sergio Massa van de regerende peronistische partij.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This