Politiek & Maatschappij

Rustige verkiezingen om nieuwe termijn voor Ortega in Nicaragua veilig te stellen

9 november 2021

Redactie

Toen de stembussen afgelopen zondag om 18.00 uur lokale tijd sloten, verwachtte de Nicaraguaanse president Daniel Ortega de bevestiging van zijn herverkiezing na een lage opkomst voor de verkiezingen, waarbij elke waarschijnlijke tegenstander gevangen zat of in ballingschap verkeerde, zo werd gemeld uit hoofdstad Managua.

Ortega zal dus zijn vierde opeenvolgende termijn winnen na 14 jaar aan de macht, zonder echte concurrentie en met zeven oppositiekandidaten gearresteerd. Ortega, die donderdag 76 wordt, werd namens het Sandinistisch Nationaal Bevrijdingsfront (FSLN) opnieuw vergezeld door zijn vrouw Rosario Murillo (70) voor het vicepresidentschap. De voormalige Sandinistische guerrillero regeerde ook in de jaren tachtig van de vorige eeuw na de omverwerping van de dictatuur van Anastasio Somoza in 1979.

In Managua stelde Ortega, die in 2007 aan de macht kwam, zijn tegenstanders gelijk aan terroristen en zei dat het “demonen” waren die vrede noch rust wilden in Nicaragua en voor geweld kozen. Het Sandinistische regime heeft de protesten neergeslagen, die Ortega als een mislukte poging tot staatsgreep beschouwde. Ortega zei dat zijn opgesloten rivalen samenzweerders waren. “Ze waren aan het samenzweren, ze wilden niet dat deze verkiezingen zouden plaatsvinden, daarom zijn deze verkiezingen, godzijdank, een teken, een toezegging van de overgrote meerderheid van Nicaraguanen om voor vrede te stemmen”, betoogde Ortega.

Ondertussen heeft de Amerikaanse president Joseph Biden de verkiezingen een “pantomime” genoemd. “De verkiezing die de Nicaraguaanse president Daniel Ortega en zijn vrouw, vice-president Rosario Murillo, vandaag organiseerden, was een pantomime-verkiezing die niet vrij noch eerlijk was, en zeker niet democratisch”, zei Biden in een verklaring.

De weg voor de herverkiezing van Ortega werd geplaveid toen zeven waarschijnlijke oppositiekandidaten die een uitdagende electorale bedreiging voor de leider vormden, werden gearresteerd of om veiligheidsredenen in ballingschap gingen.

Na het uitbrengen van zijn stem naast Murillo, sprak Ortega op een radio- en televisienetwerk en bekritiseerde de tegenstanders, zowel gevangengenomen als in ballingschap, en ook degenen achter de protesten van april 2018 tegen hem. “We houden deze verkiezingen en we zijn er zeker van dat we in deze strijd, die een historische strijd is, moeten beslissen over terrorisme, confrontatie, oorlog of vrede”, zei Ortega.

De president deed zijn verklaringen halverwege de verkiezingsdag, die rustig is verlopen en met een lage opkomst, in tegenstelling tot de voorspellingen van het regerende FSLN, dat een massale stemming had voorspeld.

Oppositiegroepen drongen er bij de Nicaraguanen op aan niet te stemmen, zodat de overwinning van Ortega niet gelegitimeerd zou worden. Onder de hashtags #YoNoBotoMiVoto (ik gooi mijn stem niet weg), #YoNoVoto (ik stem niet) of #NicaraguaNoVota (Nicaragua stemt niet), omdat “er niemand is om op te stemmen”. Nicaraguaanse ballingen in Costa Rica protesteerden in de hoofdstraten van hoofdstad San José tegen “fraude” en het door Ortega georkestreerde electorale “circus”.

Nicaraguaanse oppositiegroepen kwamen bijeen in Madrid, Miami, Panama en Washington om de verkiezingen af te wijzen en de wereld te vragen de verkiezingsresultaten in Nicaragua niet te erkennen, aangezien het proces slechts een farce was om Ortega te herverkiezen. Met spandoeken en slogans als “We hebben niemand om op te stemmen, iedereen zit in de gevangenis”, “SOS Nicaragua”, “Lang leve Nicaragua vrij”, “Ortega luister, we zijn nog steeds in strijd”, “Ik ben niet gaan stemmen op 7 november” vulden demonstranten de straten van andere steden in het buitenland.

José Miguel Vivanco van Human Rights Watch (HRW) schreef op Twitter dat “Ortega zijn vierde opeenvolgende termijn zal bekleden door repressie, censuur en angst.” De voormalige Costa-Ricaanse president Luis Guillermo Solís schreef op Twitter: “Vandaag zal de hele wereld getuige zijn van de kroning van de dictatuur in Nicaragua. De electorale farce is aan de gang: verkiezingen zonder andere kandidaten dan die van het regime; verkiezingen met alle oppositiekandidaten in de gevangenis en met de soldaten op straat.” Hij benadrukte dat het Nicaraguaanse verkiezingsproces “de spot drijft met de methoden en instrumenten van de democratie en ze manipuleert”, en hiermee “daagt het regime de internationale gemeenschap geniepig uit, zich beschermd voelend door naties die zijn minachting voor de vrijheid en mensenrechten delen.”

De Verenigde Staten, Canada en de Europese Unie hebben gewaarschuwd voor sancties na de Nicaraguaanse verkiezingen, te midden van twijfels over hun legitimiteit. Biden waarschuwde ook dat de Verenigde Staten “alle diplomatieke en economische instrumenten” zullen gebruiken die beschikbaar zijn om het Nicaraguaanse volk te steunen en het Sandinistische regime verantwoordelijk te houden. Biden zei ook dat Ortega en Murillo Nicaragua regeerden als autocraten en “niet anders waren dan de familie Somoza waar Ortega en de Sandinisten vier decennia geleden tegen vochten.”

Mercopress

Gerelateerde berichten

Democratie in Latijns-Amerika niet langer vanzelfsprekend

Democratie in Latijns-Amerika niet langer vanzelfsprekend

Afgelopen jaar is de wereld weer iets minder democratisch geworden en in Latijns-Amerika is de terugval het grootst. Dat komt met name door de scherpe daling van het democratiegehalte van een aantal Midden-Amerikaanse landen. Van het idee van twintig jaar geleden dat de democratie in Latijns-Amerika vrij stevig was verankerd, is weinig meer over. Zo blijkt uit de Democracy Index 2023.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This