Politiek & Maatschappij

Ortega beëdigd voor vijfde termijn, vierde op rij en tweede met zijn vrouw

11 januari 2022

Redactie

Commandant Daniel Ortega ontving maandag de Nicaraguaanse presidentiële sjerp van parlementsvoorzitter Gustavo Porras op Plaza de la Revolución in Managua tijdens een ceremonie die werd bijgewoond door bondgenoten zoals Nicolás Maduro uit Venezuela en Miguel Díaz-Canel uit Cuba.

Het zal Ortega’s vijfde ambtstermijn zijn, zijn vierde opeenvolgende mandaat, en zijn tweede met zijn vrouw Rosario Murillo als vicepresident, na zijn meest twijfelachtige overwinning bij de verkiezingen van 7 november, waarbij de meeste van zijn kanshebbers ofwel in de gevangenis of in ballingschap zaten.

“Ja, ik zweer het”, antwoordde de 76-jarige Ortega, die tot 2027 in functie zal zijn. Zoals gebruikelijk ontbraken tirades van Ortega tegen de Verenigde Staten en de Europese Unie (EU) niet.

De inauguratieceremonie werd ook bijgewoond door de voormalige Salvadoraanse en Nicaraguaanse genationaliseerde presidenten Mauricio Funes en Salvador Sánchez Cerén, evenals de voormalige Guatemalteekse president Vinicio Cerezo.

De voormalige Sandinistische guerrilla, die sinds 2012 naar believen over Nicaragua regeert, is 15 jaar op rij aan de macht, nadat hij van 1979 tot 1985 een Raad van Bestuur coördineerde en van 1985 tot 1990 voor het eerst het land leidde.

Vóór de verkiezingen van november hadden de lokale autoriteiten drie politieke partijen ontbonden en meer dan 40 oppositieleiders gearresteerd, onder wie zeven presidentskandidaten, van wie de onafhankelijke Cristiana Chamorro er één was. Zij was  volgens verschillende peilingen de favoriet.

De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) zei dat deze verkiezingen “democratische legitimiteit” misten en niet vrij, eerlijk of transparant waren, terwijl de Verenigde Staten het proces beschreven als een “pantomime” en de EU als “nep”. De Sandinistische regering beschuldigde als reactie de OAS van “inmenging” en hekelde het OAS-handvest, waarmee het tweejarige traject naar terugtrekking uit de entiteit begon.

Bij de landing in Managua werd Maduro met alle eer ontvangen. Hij zei dat de inauguratie van Ortega “de vitaliteit van de Nicaraguaanse democratie aantoonde”. “We komen met de mooiste geest van solidariteit en broederschap”, vervolgde Maduro. “Zoals altijd vol dromen van de bevrijder Simón Bolívar en met het gevoel dat onze commandant Hugo Chávez aanwezig is, feliciteren we het Nicaraguaanse volk met het voorbeeldige verkiezingsproces dat ze in november hebben meegemaakt”, zei Maduro op de luchthaven Augusto César Sandino.

De laatste keer dat Maduro Venezuela had verlaten, was in september 2021, toen hij de top van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (Celac) in Mexico bijwoonde.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Nicaragua- Een serie impressies uit een belaagd land. Deel 5: Economische apartheid in Nicaragua

Nicaragua- Een serie impressies uit een belaagd land. Deel 5: Economische apartheid in Nicaragua

Dit is het vijfde deel van een serie verhalen van Hans Zwinkels * over het alledaagse leven in Nicaragua. Alle namen zijn gefingeerd, want journalisten zijn niet welkom onder het bewind van Daniel Ortega en zijn vrouw. De ‘gewone’ Nicaraguaan houdt kritiek en onvrede voor zich uit angst voor repressie.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This