Politiek & Maatschappij

Ortega beëdigd voor vijfde termijn, vierde op rij en tweede met zijn vrouw

11 januari 2022

Redactie

Commandant Daniel Ortega ontving maandag de Nicaraguaanse presidentiële sjerp van parlementsvoorzitter Gustavo Porras op Plaza de la Revolución in Managua tijdens een ceremonie die werd bijgewoond door bondgenoten zoals Nicolás Maduro uit Venezuela en Miguel Díaz-Canel uit Cuba.

Het zal Ortega’s vijfde ambtstermijn zijn, zijn vierde opeenvolgende mandaat, en zijn tweede met zijn vrouw Rosario Murillo als vicepresident, na zijn meest twijfelachtige overwinning bij de verkiezingen van 7 november, waarbij de meeste van zijn kanshebbers ofwel in de gevangenis of in ballingschap zaten.

“Ja, ik zweer het”, antwoordde de 76-jarige Ortega, die tot 2027 in functie zal zijn. Zoals gebruikelijk ontbraken tirades van Ortega tegen de Verenigde Staten en de Europese Unie (EU) niet.

De inauguratieceremonie werd ook bijgewoond door de voormalige Salvadoraanse en Nicaraguaanse genationaliseerde presidenten Mauricio Funes en Salvador Sánchez Cerén, evenals de voormalige Guatemalteekse president Vinicio Cerezo.

De voormalige Sandinistische guerrilla, die sinds 2012 naar believen over Nicaragua regeert, is 15 jaar op rij aan de macht, nadat hij van 1979 tot 1985 een Raad van Bestuur coördineerde en van 1985 tot 1990 voor het eerst het land leidde.

Vóór de verkiezingen van november hadden de lokale autoriteiten drie politieke partijen ontbonden en meer dan 40 oppositieleiders gearresteerd, onder wie zeven presidentskandidaten, van wie de onafhankelijke Cristiana Chamorro er één was. Zij was  volgens verschillende peilingen de favoriet.

De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) zei dat deze verkiezingen “democratische legitimiteit” misten en niet vrij, eerlijk of transparant waren, terwijl de Verenigde Staten het proces beschreven als een “pantomime” en de EU als “nep”. De Sandinistische regering beschuldigde als reactie de OAS van “inmenging” en hekelde het OAS-handvest, waarmee het tweejarige traject naar terugtrekking uit de entiteit begon.

Bij de landing in Managua werd Maduro met alle eer ontvangen. Hij zei dat de inauguratie van Ortega “de vitaliteit van de Nicaraguaanse democratie aantoonde”. “We komen met de mooiste geest van solidariteit en broederschap”, vervolgde Maduro. “Zoals altijd vol dromen van de bevrijder Simón Bolívar en met het gevoel dat onze commandant Hugo Chávez aanwezig is, feliciteren we het Nicaraguaanse volk met het voorbeeldige verkiezingsproces dat ze in november hebben meegemaakt”, zei Maduro op de luchthaven Augusto César Sandino.

De laatste keer dat Maduro Venezuela had verlaten, was in september 2021, toen hij de top van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (Celac) in Mexico bijwoonde.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This