Politiek & Maatschappij

Openbaar Ministerie in Panama stelt speciaal team samen om gedwongen sterilisaties van inheemse vrouwen te onderzoeken

22 februari 2022

Redactie

Er is een speciaal team van aanklagers, verbonden aan het bureau van de procureur-generaal,  gevormd om onderzoeken uit te voeren in verband met een klacht die was ingediend over mogelijke sterilisatieprocedures zonder wederzijds goedvinden van inheemse vrouwen.

Sinds de vroege uurtjes van maandag 21 februari is dit speciale team aanwezig in de provincie Bocas del Toro, waar deze klachten vandaan kwamen, meldde het Openbaar Ministerie. Het onderzoek is ingeleid door een klacht die op 17 februari was ingediend door de afgevaardigde Kayra Harding.

Onlangs hebben een tiental Panamese inheemse vrouwen aan de kaak gesteld dat ze zonder hun toestemming in een openbaar ziekenhuis waren gesteriliseerd, een feit dat ook wordt onderzocht door het ministerie van Volksgezondheid.

Plaatsvervangend afgevaardigde Walkiria Chandler legde uit dat de klachten waren ingediend bij een parlementaire delegatie waarvan zij lid was tijdens een bezoek aan de inheemse gemeenschap van Charco La Pava, een moeilijk te bereiken bergachtig gebied in Bocas del Toro.

La Prensa

Gerelateerde berichten

Veel Argentijnen hebben hoop gevestigd op Milei

Veel Argentijnen hebben hoop gevestigd op Milei

Over de in december aangetreden nieuwe Argentijnse president Javier Milei wordt heel verschillend gedacht. In La Chispa is vooral gewezen op mogelijke negatieve gevolgen van zijn aangekondigde beleid. In onderstaand artikel betoogt de Nederlander Jan Stroeken, docent macro-economie aan de Universidad de Concepción del Uruguay in Santa Fe in Argentinië, dat van Milei’s beleid wel positieve effecten te verwachten zijn.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This