Politiek & Maatschappij

Nicaraguaanse oppositieleider Hugo Torres sterft in gevangenis

15 februari 2022

Redactie

Voormalig Nicaraguaans guerrillaleider Hugo Torres Jiménez – die ooit zijn leven riskeerde om de huidige president Daniel Ortega te verdedigen- is zaterdag overleden in de gevangenis waar hij was geplaatst door de regering van dezelfde man voor wie hij zijn leven had geriskeerd.

“We communiceren met diepe pijn de dood van onze geliefde vader”, zeiden zijn kinderen in een briefje dat werd vrijgegeven door de oppositiegroep Unidad Nacional Azul y Blanco (UNAB).

De 73-jarige Torres stond sinds 13 juni 2021 onder arrest in de El Chipote-gevangenis, samen met 46 andere oppositieleiders. Ortega moest zijn uiterste best doen om ervoor te zorgen dat hij herkozen zou worden op 7 november. Ortega beweerde dat ze allemaal door Washington gesteunde samenzweerders waren en beschouwde elk van hen als een crimineel.

“Volgens de uitdrukkelijke wil van onze vader zullen er geen begrafenisplechtigheden of openbare ceremonies worden gehouden”, zei de familie. Torres was in december opgenomen in het ziekenhuis omdat zijn gezondheid verslechterde.

Torres vocht ooit samen met Ortega tijdens de revolutie van 1979 in Nicaragua tegen de dictatuur van Somoza. Hij is de eerste oppositieleider die is overleden en het is nog niet bekend of zijn gezondheid is verslechterd door zijn gevangenschap. Torres was een van de Sandinistische leiders die meer dan 20 jaar geleden met Ortega braken om de Movimiento Renovador Sandinista op te richten.

“Dit interview is misschien wel het laatste dat ik geef”, zei Torres. “Ik ben hier en wacht tot ze me komen halen”, had Torres op 13 juni vorig jaar tegen The Associated Press gezegd, nadat hij drones rond zijn huis had zien vliegen. “Het zijn niet alleen potentiële kandidaten meer, het zijn politieke leiders”, zei Torres over degenen die werden gearresteerd. “Dit is geen overgang naar een dictatuur; het is in alle opzichten een dictatuur.”

Torres had Ortega in 1974 uit de gevangenis gered door het huis van een naaste bondgenoot van de toenmalige dictator Anastasio Somoza te overvallen. Ortega was jaren eerder gevangengezet voor een mislukte bankoverval in hoofdstad Managua. In een video die hij uren voor zijn arrestatie in juni plaatste, zei Torres: “46 jaar geleden riskeerde ik mijn leven om Daniel Ortega en andere politieke gevangenen uit de gevangenis te krijgen.”

“Ik ben 73 en ik had nooit gedacht dat ik in deze fase van mijn leven zou strijden tegen een andere dictatuur, nu wreder, gewetenlozer, irrationeler en autocratischer dan de dictatuur van Somoza”, had Torres gezegd.

Familieleden van gevangengezette activisten van de oppositie hebben gezegd dat gevangenen zijn onderworpen aan isolatie, constante ondervragingen en onvoldoende voedsel, wat hun gezondheid aantast. De families beschreven ook onmenselijke detentieomstandigheden.

Duizenden zijn in ballingschap gevlucht sinds Nicaraguaanse veiligheidstroepen in 2018 met geweld anti-regeringsprotesten neersloegen.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Haïtiaanse mensenrechtenactivist mag buurland niet meer in

Haïtiaanse mensenrechtenactivist mag buurland niet meer in

In navolging van de Verenigde Staten en Canada heeft de Dominicaanse Republiek nu ook een lijst opgesteld met namen van Haïtianen die niet langer welkom zijn. Maar waar het in de Verenigde Staten en Canada mensen betreft die direct gelinkt kunnen worden aan het geweld en de straffeloosheid in het Caribische land (politici, criminelen en bendeleiders) heeft de Dominicaanse Republiek een opmerkelijke naam toegevoegd: mensenrechtenactivist Pierre Espérance. Mensenrechtenorganisaties zijn verbijsterd.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This