Politiek & Maatschappij

Nicaraguaanse oppositiekandidaat Chamorro onder huisarrest geplaatst

3 juni 2021

Redactie

De regering van de president van Nicaragua, Daniel Ortega, heeft afgelopen woensdag bevolen de kandidaat voor het presidentschap van de oppositie, Cristina Chamorro, onder arrest te plaatsen en haar huis te doorzoeken. Het verzoek om aanhouding werd ingediend door het openbaar ministerie en verzocht om “de complexe behandeling van de zaak en de preventieve inhechtenisneming van de beschuldigde”, aldus de Nicaraguaanse krant La Prensa. Chamorro wordt beschuldigd van het witwassen van geld, wat ze ontkent, en de aanklager eist dat ze wordt uitgesloten van deelname aan de verkiezingen van november dit jaar.

De voorzitter van het Nicaraguaans Centrum voor de Mensenrechten (Cenidh), Vilma Núñez, verzekerde op een persconferentie dat de politie “gewelddadig” inbrak in de woning van Chamorro en dat er een zware operatie werd waargenomen in de buurt van het huis van de kandidaat. Afgelopen dinsdag kondigde Chamorro aan dat ze zou proberen de presidentskandidaat te worden voor de oppositiepartij Burger Alliantie. De partij wil één naam noemen in de hoop Ortega te verslaan.

In Nicaragua vinden op 7 november verkiezingen plaats. In dat geval zal Ortega zijn derde opeenvolgende herverkiezing zoeken en de sterkste kandidaat in de oppositie is Chamorro, volgens opiniepeiler Cid Gallup. Na kennis te hebben genomen van de rechtsgang tegen Chamorro, waarschuwden de tegenstanders van Ortega dat de verkiezingen een ernstig risico lopen op frauduleuze praktijken.

Chamorro wordt door velen in de oppositie gezien als hun beste hoop om president Daniel Ortega te verslaan, die naar verwachting voor een vijfde termijn kandidaat zal zijn.

Haar moeder, Violeta Chamorro, versloeg in 1990 Ortega, waarmee een eind kwam aan zijn elf jaar durende presidentschap. Sinds 2007 is Ortega opnieuw aan de macht. De arrestatie is de laatste in een reeks maatregelen die volgens de oppositie zijn gericht op het verkleinen van de kans om de regering bij de komende verkiezingen te verslaan.

Vorig jaar december heeft het parlement, dat wordt gedomineerd door partijen die banden hebben met de regering, een wet aangenomen die de regering de bevoegdheid geeft om personen te verbieden zich kandidaat te stellen als ze worden beschouwd als “verraders” van Nicaragua.

De regering zegt dat de wet tot doel heeft “de onafhankelijkheid, de soevereiniteit en het zelfbeschikkingsrecht” van Nicaragua te beschermen. Volgens de regering wordt het land  bedreigd door imperialistische machten in de VS en “planners van staatsgrepen” in Nicaragua die vastbesloten zijn de regering omver te werpen.

De oppositie beweert dat de repressie is toegenomen sinds 2018, toen anti-regeringsprotesten door het land raasden, waarop de politie met gewelddadige acties reageerde.

La Prensa, La Diaria, BBC World News

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This