Politiek & Maatschappij

Nicaraguaanse oppositiekandidaat Chamorro onder huisarrest geplaatst

3 juni 2021

Redactie

De regering van de president van Nicaragua, Daniel Ortega, heeft afgelopen woensdag bevolen de kandidaat voor het presidentschap van de oppositie, Cristina Chamorro, onder arrest te plaatsen en haar huis te doorzoeken. Het verzoek om aanhouding werd ingediend door het openbaar ministerie en verzocht om “de complexe behandeling van de zaak en de preventieve inhechtenisneming van de beschuldigde”, aldus de Nicaraguaanse krant La Prensa. Chamorro wordt beschuldigd van het witwassen van geld, wat ze ontkent, en de aanklager eist dat ze wordt uitgesloten van deelname aan de verkiezingen van november dit jaar.

De voorzitter van het Nicaraguaans Centrum voor de Mensenrechten (Cenidh), Vilma Núñez, verzekerde op een persconferentie dat de politie “gewelddadig” inbrak in de woning van Chamorro en dat er een zware operatie werd waargenomen in de buurt van het huis van de kandidaat. Afgelopen dinsdag kondigde Chamorro aan dat ze zou proberen de presidentskandidaat te worden voor de oppositiepartij Burger Alliantie. De partij wil één naam noemen in de hoop Ortega te verslaan.

In Nicaragua vinden op 7 november verkiezingen plaats. In dat geval zal Ortega zijn derde opeenvolgende herverkiezing zoeken en de sterkste kandidaat in de oppositie is Chamorro, volgens opiniepeiler Cid Gallup. Na kennis te hebben genomen van de rechtsgang tegen Chamorro, waarschuwden de tegenstanders van Ortega dat de verkiezingen een ernstig risico lopen op frauduleuze praktijken.

Chamorro wordt door velen in de oppositie gezien als hun beste hoop om president Daniel Ortega te verslaan, die naar verwachting voor een vijfde termijn kandidaat zal zijn.

Haar moeder, Violeta Chamorro, versloeg in 1990 Ortega, waarmee een eind kwam aan zijn elf jaar durende presidentschap. Sinds 2007 is Ortega opnieuw aan de macht. De arrestatie is de laatste in een reeks maatregelen die volgens de oppositie zijn gericht op het verkleinen van de kans om de regering bij de komende verkiezingen te verslaan.

Vorig jaar december heeft het parlement, dat wordt gedomineerd door partijen die banden hebben met de regering, een wet aangenomen die de regering de bevoegdheid geeft om personen te verbieden zich kandidaat te stellen als ze worden beschouwd als “verraders” van Nicaragua.

De regering zegt dat de wet tot doel heeft “de onafhankelijkheid, de soevereiniteit en het zelfbeschikkingsrecht” van Nicaragua te beschermen. Volgens de regering wordt het land  bedreigd door imperialistische machten in de VS en “planners van staatsgrepen” in Nicaragua die vastbesloten zijn de regering omver te werpen.

De oppositie beweert dat de repressie is toegenomen sinds 2018, toen anti-regeringsprotesten door het land raasden, waarop de politie met gewelddadige acties reageerde.

La Prensa, La Diaria, BBC World News

Gerelateerde berichten

Nicaragua- Een serie impressies uit een belaagd land. Deel 5: Economische apartheid in Nicaragua

Nicaragua- Een serie impressies uit een belaagd land. Deel 5: Economische apartheid in Nicaragua

Dit is het vijfde deel van een serie verhalen van Hans Zwinkels * over het alledaagse leven in Nicaragua. Alle namen zijn gefingeerd, want journalisten zijn niet welkom onder het bewind van Daniel Ortega en zijn vrouw. De ‘gewone’ Nicaraguaan houdt kritiek en onvrede voor zich uit angst voor repressie.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This