Politiek & Maatschappij

Nicaragua sluit 50 non-profitorganisaties

7 mei 2022

Redactie

Ngo Sonrisa behoort tot de vijftig verboden organisaties

Het parlement van Nicaragua, dat wordt gedomineerd door bondgenoten van president Daniel Ortega, heeft gestemd voor het sluiten van vijftig niet-gouvernementele organisaties. Als reden werd genoemd dat de ngo’s de regelgeving niet hadden nageleefd.

Maar critici van de regering zeggen dat de stap deel uitmaakt van een groter optreden tegen tegenstanders van de president, waarvoor dit jaar tot nu toe 144 ngo’s zijn verboden. Ook universiteiten en stichtingen zijn gesloten.

Onder de ngo’s die afgelopen woensdag zijn gesloten, bevinden zich groepen die opkomen voor mensenrechten, organisaties die medische hulp bieden en organisaties die educatieve projecten promoten. Ze variëren van een groep die kaakchirurgen vertegenwoordigt tot een die de rechten van meisjes promoot. Het decreet om hen hun rechtspositie te ontnemen werd met 75 stemmen voor goedgekeurd. Er waren 16 onthoudingen en geen stemmen tegen de maatregel.

Het was bij het parlement ingebracht door Filiberto Rodríguez, een parlementariër van de FSLN-partij van president Ortega. Hij betoogde dat de “vijftig organisaties de wet niet willen naleven, ze willen de wet overtreden”. Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Nicaragua zei dat de organisaties hadden verzuimd hun financiële overzichten in te dienen of de namen van hun bestuurders bekend te maken.

Vertegenwoordigers van enkele ngo’s die op grond van eerdere besluiten zijn gesloten, zeiden dat ze hadden geprobeerd de vereiste documenten in te leveren, maar dat de relevante autoriteiten hadden geweigerd ze te ontvangen. Het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties sprak zijn bezorgdheid uit over het decreet op Twitter en schreef, in het Spaans:  “Nicaragua: zonder openbare ruimte is er geen democratie”.

Tegenstanders van de regering zeggen dat de sluitingen deel uitmaken van een breder optreden tegen iedereen die kritiek heeft op de president, waarbij ook een aantal politici die van plan waren om het in de verkiezingen van afgelopen november tegen Ortega op te nemen, gevangen werden gezet.

Ortega won de verkiezingen, die algemeen werden afgedaan als vrij noch eerlijk, en is nu aan zijn vierde opeenvolgende ambtstermijn toe. Zijn regering is niet alleen bekritiseerd door internationale mensenrechtenorganisaties, maar ook door zijn eigen voormalige functionarissen.

In maart beschreef de ambassadeur van Nicaragua bij de Organisatie van Amerikaanse Staten het land als een dictatuur. Dagen later nam een advocaat die Nicaragua vertegenwoordigde voor het Internationaal Gerechtshof ontslag, nadat hij Ortega beschuldigde van het bevorderen van “een onderdanige wetgevende macht, een corrupt rechtssysteem dat niet in staat is gerechtigheid te brengen, en het tot zwijgen brengen van de vrijheid van meningsuiting en onafhankelijke media”.

BBC World News

Gerelateerde berichten

Democratie in Latijns-Amerika niet langer vanzelfsprekend

Democratie in Latijns-Amerika niet langer vanzelfsprekend

Afgelopen jaar is de wereld weer iets minder democratisch geworden en in Latijns-Amerika is de terugval het grootst. Dat komt met name door de scherpe daling van het democratiegehalte van een aantal Midden-Amerikaanse landen. Van het idee van twintig jaar geleden dat de democratie in Latijns-Amerika vrij stevig was verankerd, is weinig meer over. Zo blijkt uit de Democracy Index 2023.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This