Politiek & Maatschappij

Nicaragua sluit 50 non-profitorganisaties

7 mei 2022

Redactie

Ngo Sonrisa behoort tot de vijftig verboden organisaties

Het parlement van Nicaragua, dat wordt gedomineerd door bondgenoten van president Daniel Ortega, heeft gestemd voor het sluiten van vijftig niet-gouvernementele organisaties. Als reden werd genoemd dat de ngo’s de regelgeving niet hadden nageleefd.

Maar critici van de regering zeggen dat de stap deel uitmaakt van een groter optreden tegen tegenstanders van de president, waarvoor dit jaar tot nu toe 144 ngo’s zijn verboden. Ook universiteiten en stichtingen zijn gesloten.

Onder de ngo’s die afgelopen woensdag zijn gesloten, bevinden zich groepen die opkomen voor mensenrechten, organisaties die medische hulp bieden en organisaties die educatieve projecten promoten. Ze variëren van een groep die kaakchirurgen vertegenwoordigt tot een die de rechten van meisjes promoot. Het decreet om hen hun rechtspositie te ontnemen werd met 75 stemmen voor goedgekeurd. Er waren 16 onthoudingen en geen stemmen tegen de maatregel.

Het was bij het parlement ingebracht door Filiberto Rodríguez, een parlementariër van de FSLN-partij van president Ortega. Hij betoogde dat de “vijftig organisaties de wet niet willen naleven, ze willen de wet overtreden”. Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Nicaragua zei dat de organisaties hadden verzuimd hun financiële overzichten in te dienen of de namen van hun bestuurders bekend te maken.

Vertegenwoordigers van enkele ngo’s die op grond van eerdere besluiten zijn gesloten, zeiden dat ze hadden geprobeerd de vereiste documenten in te leveren, maar dat de relevante autoriteiten hadden geweigerd ze te ontvangen. Het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties sprak zijn bezorgdheid uit over het decreet op Twitter en schreef, in het Spaans:  “Nicaragua: zonder openbare ruimte is er geen democratie”.

Tegenstanders van de regering zeggen dat de sluitingen deel uitmaken van een breder optreden tegen iedereen die kritiek heeft op de president, waarbij ook een aantal politici die van plan waren om het in de verkiezingen van afgelopen november tegen Ortega op te nemen, gevangen werden gezet.

Ortega won de verkiezingen, die algemeen werden afgedaan als vrij noch eerlijk, en is nu aan zijn vierde opeenvolgende ambtstermijn toe. Zijn regering is niet alleen bekritiseerd door internationale mensenrechtenorganisaties, maar ook door zijn eigen voormalige functionarissen.

In maart beschreef de ambassadeur van Nicaragua bij de Organisatie van Amerikaanse Staten het land als een dictatuur. Dagen later nam een advocaat die Nicaragua vertegenwoordigde voor het Internationaal Gerechtshof ontslag, nadat hij Ortega beschuldigde van het bevorderen van “een onderdanige wetgevende macht, een corrupt rechtssysteem dat niet in staat is gerechtigheid te brengen, en het tot zwijgen brengen van de vrijheid van meningsuiting en onafhankelijke media”.

BBC World News

Gerelateerde berichten

Haïtiaanse mensenrechtenactivist mag buurland niet meer in

Haïtiaanse mensenrechtenactivist mag buurland niet meer in

In navolging van de Verenigde Staten en Canada heeft de Dominicaanse Republiek nu ook een lijst opgesteld met namen van Haïtianen die niet langer welkom zijn. Maar waar het in de Verenigde Staten en Canada mensen betreft die direct gelinkt kunnen worden aan het geweld en de straffeloosheid in het Caribische land (politici, criminelen en bendeleiders) heeft de Dominicaanse Republiek een opmerkelijke naam toegevoegd: mensenrechtenactivist Pierre Espérance. Mensenrechtenorganisaties zijn verbijsterd.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This