Politiek & Maatschappij

Mexico’s geplande verbod op genetisch gemodificeerde maïs ‘grote bezorgdheid’ voor de VS

3 december 2022

Redactie

Een ruzie tussen de Verenigde Staten en Mexico over een plan van laatstgenoemde om de invoer van genetisch gemodificeerde maïs tegen 2024 te verbieden, verdiepte zich afgelopen maandag.

De Amerikaanse minister van Landbouw, Tom Vilsack, waarschuwde de president van Mexico dat de VS genoodzaakt zouden zijn juridische stappen te ondernemen als er geen “aanvaardbare oplossing” zou worden gevonden. Mexico stelt dat genetisch gemodificeerde zaden een bedreiging vormen voor zijn eigen oude inheemse maïsvariëteiten. Maar afgelopen dinsdag zei de president van Mexico dat hij een deal met de VS zou zoeken.

Een verbod zou “aanzienlijke gevolgen” hebben voor de handel tussen de VS en Mexico, waarschuwde Vilsack eerder. Mexico is na China de grootste importeur van maïs ter wereld en een groot deel van de maïs die het land koopt, komt uit de Verenigde Staten. Maar dit verbod zou ertoe kunnen leiden dat Mexico zijn Amerikaanse invoer van gele maïs halveert, vertelde een Mexicaanse minister vorige maand aan persbureau Reuters.

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador heeft op 31 december 2020 een presidentieel decreet uitgevaardigd waarin wordt opgeroepen tot de uitfasering van genetisch gemodificeerde (GM) maïs voor menselijke consumptie tegen eind januari 2024. Het decreet veroorzaakte grote bezorgdheid onder Amerikaanse maïsexporteurs en met het naderen van de deadline zijn de pogingen van de VS om president López Obrador ertoe te brengen het geplande verbod te laten vallen of te verzachten, toegenomen.

Begin deze week ontmoette Vilsack president López Obrador in Mexico en vertelde hem over de “diepe zorgen” van Amerikaanse boeren. “We moeten snel een weg vooruit vinden”, zei  Vilsack en hij waarschuwde dat de VS “alle opties zouden moeten overwegen, inclusief het nemen van formele stappen om onze wettelijke rechten onder de USMCA af te dwingen”, verwijzend naar deze vrijhandelsovereenkomst tussen de VS, Mexico en Canada.

Het verbieden van GMO-maïs was een van de campagnebeloften van de Mexicaanse president. Eerder deze maand hield hij vol dat Mexico een “soeverein vrij land” was en dat “we geen GMO willen”. López Obrador stelt dat er een gebrek is aan wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van genetisch gemodificeerde maïs op de inheemse maïsvariëteiten van Mexico.

Mexico is er trots op de plaats te zijn waar duizenden jaren geleden mensen voor het eerst maïs begonnen te verbouwen en het land heeft tientallen erfstukvariëteiten. Maar het land is sterk afhankelijk van de invoer van gele maïs uit de VS om zijn vee te voeden en sauzen te produceren. President López Obrador benadrukte dat GMO-maïs voor diervoeding nog steeds is toegestaan, aangezien het verbod alleen geldt voor maïs die bestemd is voor menselijke consumptie.

BBC World News

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This