Politiek & Maatschappij

Een rechtbank in Nicaragua heeft 94 dissidenten hun staatsburgerschap ontnomen

20 februari 2023

Redactie

Onder degenen die vier dagen geleden tot “verraders van het vaderland” zijn verklaard, behoren de bekroonde schrijver Sergio Ramírez (foto), de dichteres Gioconda Belli en de katholieke bisschop Silvio Báez. Alle 94 zijn uitgesproken critici van president Daniel Ortega, die aan zijn vierde opeenvolgende ambtstermijn bezig is.

Zij zijn de tweede groep regeringscritici waarvan het staatsburgerschap is ingetrokken, nadat al een week eerder van 222 regeringscritici het staatsburgerschap werd ingetrokken. Juridische analisten hebben de verhuizing een schending van het internationaal recht genoemd.

Rechter Ernesto Rodríguez zei dat de 94 “criminele handelingen hadden gepleegd ten koste van de vrede, soevereiniteit, onafhankelijkheid en zelfbeschikking van het Nicaraguaanse volk. Vanwege deze feiten kunnen de beschuldigden niet langer als Nicaraguaanse staatsburgers worden beschouwd”, zei hij en kondigde aan dat hun eigendommen in Nicaragua in beslag zouden worden genomen.

Veel van degenen op de lijst van 94 wonen in het buitenland. De rechter beschreef hen als “voortvluchtigen”, hoewel velen van hen Nicaragua hadden verlaten voordat er een aanklacht tegen hen was ingediend. Auteur Sergio Ramírez, die in 2017 de Spaanse Cervantes-prijs voor literatuur won, is een van degenen die in ballingschap in Spanje leeft.

Ramírez was ooit een nauwe bondgenoot van president Ortega en diende als zijn vice-president tijdens de eerste ambtstermijn van de president van 1985 tot 1990. Maar hij maakte zich in 1995 los van de door Ortega geleide Sandinistische Partij uit protest tegen wat hij zei dat Ortega’s “autocratische neigingen” waren.

In juni 2021 verliet Ramírez Nicaragua, te midden van een golf van arrestaties van activisten van de oppositie. Drie maanden later werd hij beschuldigd van het aanzetten tot haat en samenzwering om Nicaragua te destabiliseren.

Anderen die vorige week woensdag van hun nationaliteit zijn beroofd, zijn een voormalige Nicaraguaanse ambassadeur die zijn eigen regering aan de kaak stelde als een dictatuur en sindsdien in de VS woont, en de hulpbisschop van Managua, die al bijna drie jaar in Miami woont.

Het Midden-Amerikaanse bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN veroordeelde de stap en riep Nicaragua op “onmiddellijk te stoppen met vervolging en represailles”.

Foto: Wikimedia Commons

BBC Latin America

Gerelateerde berichten

Nicaragua- Een serie impressies uit een belaagd land. Deel 5: Economische apartheid in Nicaragua

Nicaragua- Een serie impressies uit een belaagd land. Deel 5: Economische apartheid in Nicaragua

Dit is het vijfde deel van een serie verhalen van Hans Zwinkels * over het alledaagse leven in Nicaragua. Alle namen zijn gefingeerd, want journalisten zijn niet welkom onder het bewind van Daniel Ortega en zijn vrouw. De ‘gewone’ Nicaraguaan houdt kritiek en onvrede voor zich uit angst voor repressie.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This