Onder degenen die vier dagen geleden tot “verraders van het vaderland” zijn verklaard, behoren de bekroonde schrijver Sergio Ramírez (foto), de dichteres Gioconda Belli en de katholieke bisschop Silvio Báez. Alle 94 zijn uitgesproken critici van president Daniel Ortega, die aan zijn vierde opeenvolgende ambtstermijn bezig is.
Zij zijn de tweede groep regeringscritici waarvan het staatsburgerschap is ingetrokken, nadat al een week eerder van 222 regeringscritici het staatsburgerschap werd ingetrokken. Juridische analisten hebben de verhuizing een schending van het internationaal recht genoemd.
Rechter Ernesto Rodríguez zei dat de 94 “criminele handelingen hadden gepleegd ten koste van de vrede, soevereiniteit, onafhankelijkheid en zelfbeschikking van het Nicaraguaanse volk. Vanwege deze feiten kunnen de beschuldigden niet langer als Nicaraguaanse staatsburgers worden beschouwd”, zei hij en kondigde aan dat hun eigendommen in Nicaragua in beslag zouden worden genomen.
Veel van degenen op de lijst van 94 wonen in het buitenland. De rechter beschreef hen als “voortvluchtigen”, hoewel velen van hen Nicaragua hadden verlaten voordat er een aanklacht tegen hen was ingediend. Auteur Sergio Ramírez, die in 2017 de Spaanse Cervantes-prijs voor literatuur won, is een van degenen die in ballingschap in Spanje leeft.
Ramírez was ooit een nauwe bondgenoot van president Ortega en diende als zijn vice-president tijdens de eerste ambtstermijn van de president van 1985 tot 1990. Maar hij maakte zich in 1995 los van de door Ortega geleide Sandinistische Partij uit protest tegen wat hij zei dat Ortega’s “autocratische neigingen” waren.
In juni 2021 verliet Ramírez Nicaragua, te midden van een golf van arrestaties van activisten van de oppositie. Drie maanden later werd hij beschuldigd van het aanzetten tot haat en samenzwering om Nicaragua te destabiliseren.
Anderen die vorige week woensdag van hun nationaliteit zijn beroofd, zijn een voormalige Nicaraguaanse ambassadeur die zijn eigen regering aan de kaak stelde als een dictatuur en sindsdien in de VS woont, en de hulpbisschop van Managua, die al bijna drie jaar in Miami woont.
Het Midden-Amerikaanse bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN veroordeelde de stap en riep Nicaragua op “onmiddellijk te stoppen met vervolging en represailles”.
Foto: Wikimedia Commons