Politiek & Maatschappij

Een rechtbank in Nicaragua heeft 94 dissidenten hun staatsburgerschap ontnomen

20 februari 2023

Redactie

Onder degenen die vier dagen geleden tot “verraders van het vaderland” zijn verklaard, behoren de bekroonde schrijver Sergio Ramírez (foto), de dichteres Gioconda Belli en de katholieke bisschop Silvio Báez. Alle 94 zijn uitgesproken critici van president Daniel Ortega, die aan zijn vierde opeenvolgende ambtstermijn bezig is.

Zij zijn de tweede groep regeringscritici waarvan het staatsburgerschap is ingetrokken, nadat al een week eerder van 222 regeringscritici het staatsburgerschap werd ingetrokken. Juridische analisten hebben de verhuizing een schending van het internationaal recht genoemd.

Rechter Ernesto Rodríguez zei dat de 94 “criminele handelingen hadden gepleegd ten koste van de vrede, soevereiniteit, onafhankelijkheid en zelfbeschikking van het Nicaraguaanse volk. Vanwege deze feiten kunnen de beschuldigden niet langer als Nicaraguaanse staatsburgers worden beschouwd”, zei hij en kondigde aan dat hun eigendommen in Nicaragua in beslag zouden worden genomen.

Veel van degenen op de lijst van 94 wonen in het buitenland. De rechter beschreef hen als “voortvluchtigen”, hoewel velen van hen Nicaragua hadden verlaten voordat er een aanklacht tegen hen was ingediend. Auteur Sergio Ramírez, die in 2017 de Spaanse Cervantes-prijs voor literatuur won, is een van degenen die in ballingschap in Spanje leeft.

Ramírez was ooit een nauwe bondgenoot van president Ortega en diende als zijn vice-president tijdens de eerste ambtstermijn van de president van 1985 tot 1990. Maar hij maakte zich in 1995 los van de door Ortega geleide Sandinistische Partij uit protest tegen wat hij zei dat Ortega’s “autocratische neigingen” waren.

In juni 2021 verliet Ramírez Nicaragua, te midden van een golf van arrestaties van activisten van de oppositie. Drie maanden later werd hij beschuldigd van het aanzetten tot haat en samenzwering om Nicaragua te destabiliseren.

Anderen die vorige week woensdag van hun nationaliteit zijn beroofd, zijn een voormalige Nicaraguaanse ambassadeur die zijn eigen regering aan de kaak stelde als een dictatuur en sindsdien in de VS woont, en de hulpbisschop van Managua, die al bijna drie jaar in Miami woont.

Het Midden-Amerikaanse bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN veroordeelde de stap en riep Nicaragua op “onmiddellijk te stoppen met vervolging en represailles”.

Foto: Wikimedia Commons

BBC Latin America

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This