Politiek & Maatschappij

Zet Mexico eindelijk eens een zinnige stap tegen de illegale drugshandel?

31 maart 2021

Vorig jaar alleen al werden ruim 34.500 mensen vermoord door drugsbendes of als gevolg van de illegale drugshandel. Dat zijn ongeveer evenveel mensen als het Utrechtse IJsselstein inwoners heeft. En de jaren daarvoor was dat niet anders. President López Obrador, gekozen met de belofte een einde aan het druggerelateerde geweld te maken, is daar tot nu toe niet in geslaagd. Maar in april kan het parlement een wet aannemen die een stap in de goede richting lijkt: het legaliseren van soft drugs.

Elke dag rookt Javier Zaragoza vier joints. Daarvoor heeft hij sinds vijf jaar zes marihuanaplanten in huis, in de Chimalhuacán, een oostelijke buitenwijk van Mexico Stad. “Dat voelt goed want ik heb ze voor eigen gebruik. Ik hoef geen marihuana meer te kopen van de georganiseerde misdaad. En mensen zien me minder als een misdadiger”, vertelt hij.

Hoewel hij daarmee nu nog in overtreding is, kan dat volgende maand anders zijn. De Mexicaanse Senaat, het Hogerhuis, bespreekt dan een wetsvoorstel om het gebruik van de softdrug cannabis te legaliseren. De verwachting is dat de wet goedgekeurd wordt, twee jaar nadat het Hooggerechtshof oordeelde dat een verbod ongrondwettelijk is. President López heeft al aangekondigd dat hij het wetsvoorstel steunt.

Het voorstel staat volwassenen toe om marihuana te gebruiken en tot 28 gram marihuana en acht hennepplanten te bezitten voor persoonlijk gebruik. Daarnaast voorziet het in voorzieningen om verbouw, onderzoek en zelfs export van dit licht verslavende middel te legaliseren. Op dit moment is het in bezit hebben van meer dan vijf gram marihuana al strafbaar.

“Een verbod beperkt het aantal verslaafden niet en belemmert ook de georganiseerde misdaad niet. Het tegenover gestelde is het geval: de georganiseerde misdaad wordt er sterker door”, zegt Senator Patricia Mercado. Ze zal dan ook voor het wetsvoorstel stemmen. Bovendien ziet ze groot economisch potentieel in het legaliseren van zowel verbouw als verkoop van de drug.

Vorig jaar verwoestte het leger ruim 2800 hectare aan hennepplantages. Mercado: “Daarmee zijn we een bedrijfstak kwijtgeraakt die een belangrijke rol zou kunnen spelen in deze tijden van economische crisis en werkloosheid, een sector die inkomsten en banen kan genereren.”

Door legalisering van de drug in delen van de Verenigde Staten, zijn (illegale) Mexicaanse telers al een groot deel van hun markt kwijt geraakt. Velen hopen dat legalisering in Mexico ten minste een bron van inkomsten van drugsbendes zal afsluiten.

Anderen zoals veiligheidsanalist Eduardo Guerrero zijn minder optimistisch. Volgens hem halen de bendes het grootste deel van hun inkomsten niet uit de handel in softdrugs maar uit die in cocaïne en heroïne, uit mensensmokkel en afpersing.

Toch is Guerrero voorstander van legalisering. Vooral jongeren hoeven dan niet meer naar afgelegen plekjes te gaan om aan soft drugs te komen met alle gevaren van dien. Javier Zaragoza beaamt dat: “Je weet nooit wie je tegen komt. Je kunt gemakkelijk beroofd worden.”

Bron: CNN

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This