Politiek & Maatschappij

Van Oekraïne naar Mexico

5 maart 2022

In de tweede week na de Russische invasie van Oekraïne heeft de oorlog ook Latijns-Amerika bereikt. Op 4 maart landden de eerste oorlogsvluchtelingen in Mexico.

Een vliegtuig van de Mexicaanse luchtmacht bracht vrijdag 4 maart een groep van 44 Mexicanen die naar Roemenië gevlucht waren, naar huis en in veiligheid. Aan boord waren ook 28 Oekraïners, zeven Ecuadoranen, een Peruaan en een Australiër.

Volgens Marcelo Ebrard, Mexico’s Minister van Buitenlandse Zaken, liepen de 81 een groot risico vanwege de aanhoudende Russische bombardementen op de Oekraïense hoofdstad Kiev.

Een groep van 21 van de Mexicanen werd geëvacueerd vanuit de westelijke stad Ivano-Frankivsk naar het Roemeense Siret. Een andere groep bereikte Roemenië vanuit Kiev met een door de Mexicaanse autoriteiten geregelde bus. De evacuatie is opgezet in opdracht van president Andrés Manuel López Obrador.

Zowel López als Ebrard verzekerden dat de Mexicaanse luchtmacht extra humanitaire vluchten naar de buurlanden van Oekraïne zal uitvoeren om, indien nodig, andere Mexicanen uit het oorlogsgebied te evacueren. “Geen enkele Mexicaan zal achterblijven in het oorlogsgebied. We zullen hen allemaal evacueren”, aldus president López in een persconferentie in Mexico Stad. Tevens veroordeelde hij de Russische invasie van Oekraïne krachtig.

De Mexicaanse Ivette Rossano had er met haar familie drie dagen over gedaan om de 600 kilometer van Kiev naar de Roemeense grens af te leggen. Vanwege vertragingen aan de grens van de vluchtelingen, heeft het Mexicaanse vliegtuig bijna een week op vliegveld van Boekarest gestaan.

Voorafgaand aan de Russische invasie woonden er ongeveer 220 Mexicanen in Oekraïne. Velen van hen hebben inmiddels op eigen kracht andere buurlanden als Polen en Hongarije bereikt. Ook zij zullen niet vergeten worden, verzekerden de autoriteiten hen. Mexicanen die uit Rusland willen vertrekken worden niet geëvacueerd: zij kunnen een lijnvlucht naar Mexico Stad of Cancún boeken.

Van de andere Latijns-Amerikaanse landen heeft vooral Ecuador een grote gemeenschap in Oekraïne van zo’n 700 mensen. Er is overleg tussen de verschillende landen uit de regio om hen allemaal in veiligheid te brengen.

Bron: elpais.com

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This