Onderzoek & Wetenschap

Resten van tienduizend jaar oude mammoet gevonden in Mexico

13 december 2021

Een team onderzoekers heeft de resten van een mammoet van minstens tienduizend jaar oud opgegraven in Puebla, Mexico. Een werknemer van de gemeentelijke begraafplaats Los Reyes de Juárez stuitte tijdens graafwerkzaamheden op een mammoetbot.

De man dacht in eerste instantie dat het om de wortel van een boom ging. Toen hij ertegenaan duwde werd het duidelijk dat het om botmateriaal ging. De burgemeester van Los Reyes de Juárez nam vervolgens contact op met het Nationaal Instituut van Antropologie en Geschiedenis (INAH), die na onderzoek bevestigden dat het om botten ging van megafauna – een groep zeer grote (zoog)dieren – uit het Pleistoceen.

Tijdens de opgraving troffen de onderzoekers de gefragmenteerde schedel en zeventig procent van het bekken aan. Ook vonden ze een deel van de ribben en slagtanden. De onderzoekers zullen onderzoek doen naar de aangetroffen pollen om het klimaat en de omgeving te reconstrueren uit de periode dat de mammoet leefde.

200 mammoeten

Het is niet de eerste keer dat er in Mexico mammoetresten worden gevonden. In 2020 troffen archeologen de skeletten van 200 mammoeten aan in opgravingen voorafgaande aan de bouw van het nieuwe vliegveld van Mexico-Stad. In totaal vonden ze meer dan achtduizend botten van mammoeten, kamelen en paarden. Het was de grootste vondst ooit in de geschiedenis van de archeologie van Mexico.

Tot nu toe is de algemeen geldende theorie dat de mammoeten als soort uitstierven vanwege natuurlijke redenen, zo’n 10.000 à 20.000 jaar geleden. De enorme vondst van mammoetskeletten is van essentieel belang om te bewijzen of de olifantachtigen op massale wijze door natuurlijke processen uitstierven, of dat dit het gevolg geweest is van een samenspel tussen menselijk handelen en klimaatverandering. Het is nog niet bekend waar de in Puebla gevonden mammoet aan is overleden.

Bronnen: EFE, 20 minutos

Gerelateerde berichten

Democratie in precolumbiaanse steden in Mexico – Nieuwe inzichten van antropoloog Graeber en archeoloog Wengrow

Democratie in precolumbiaanse steden in Mexico – Nieuwe inzichten van antropoloog Graeber en archeoloog Wengrow

In precolumbiaans Mexico hadden sommige steden, zoals Teotihuacán en Tlaxcala, een enigszins democratisch bestuur. Dat blijkt uit archeologisch onderzoek en in het tweede geval ook uit Spaanse kronieken. Dat betogen David Graeber en David Wengrow in hun spraakmakende boek ‘Het begin van alles’, waarin ze de geschiedenis herschrijven met meer aandacht voor variëteit in ontwikkeling en menselijke keuzemogelijkheden.

Lees meer
Machu Picchu: Incaplaats heeft al meer dan honderd jaar de verkeerde naam

Machu Picchu: Incaplaats heeft al meer dan honderd jaar de verkeerde naam

Machu Picchu is een van ’s werelds bekendste archeologische vondsten, een wonder van precolumbiaanse architectuur dat al tientallen jaren nauwkeurig is bestudeerd. Maar een nieuw academisch artikel stelt dat de plaats sinds de herontdekking meer dan een eeuw geleden onder de verkeerde naam bekendstaat. Een Peruaanse historicus en een vooraanstaande Amerikaanse archeoloog beweren dat het Unesco-werelderfgoed onder de  Incabewoners bekend stond als Huayna Picchu – de naam van een piek die uitkijkt over de ruïnes – of gewoon Picchu.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This