Onderzoek & Wetenschap

Resten van tienduizend jaar oude mammoet gevonden in Mexico

13 december 2021

Een team onderzoekers heeft de resten van een mammoet van minstens tienduizend jaar oud opgegraven in Puebla, Mexico. Een werknemer van de gemeentelijke begraafplaats Los Reyes de Juárez stuitte tijdens graafwerkzaamheden op een mammoetbot.

De man dacht in eerste instantie dat het om de wortel van een boom ging. Toen hij ertegenaan duwde werd het duidelijk dat het om botmateriaal ging. De burgemeester van Los Reyes de Juárez nam vervolgens contact op met het Nationaal Instituut van Antropologie en Geschiedenis (INAH), die na onderzoek bevestigden dat het om botten ging van megafauna – een groep zeer grote (zoog)dieren – uit het Pleistoceen.

Tijdens de opgraving troffen de onderzoekers de gefragmenteerde schedel en zeventig procent van het bekken aan. Ook vonden ze een deel van de ribben en slagtanden. De onderzoekers zullen onderzoek doen naar de aangetroffen pollen om het klimaat en de omgeving te reconstrueren uit de periode dat de mammoet leefde.

200 mammoeten

Het is niet de eerste keer dat er in Mexico mammoetresten worden gevonden. In 2020 troffen archeologen de skeletten van 200 mammoeten aan in opgravingen voorafgaande aan de bouw van het nieuwe vliegveld van Mexico-Stad. In totaal vonden ze meer dan achtduizend botten van mammoeten, kamelen en paarden. Het was de grootste vondst ooit in de geschiedenis van de archeologie van Mexico.

Tot nu toe is de algemeen geldende theorie dat de mammoeten als soort uitstierven vanwege natuurlijke redenen, zo’n 10.000 à 20.000 jaar geleden. De enorme vondst van mammoetskeletten is van essentieel belang om te bewijzen of de olifantachtigen op massale wijze door natuurlijke processen uitstierven, of dat dit het gevolg geweest is van een samenspel tussen menselijk handelen en klimaatverandering. Het is nog niet bekend waar de in Puebla gevonden mammoet aan is overleden.

Bronnen: EFE, 20 minutos

Gerelateerde berichten

Barrios cerrados in Argentinië

Barrios cerrados in Argentinië

Mijn naam is Fleur Hessing, geboren en getogen in Amsterdam, maar met Argentinië als tweede thuis. Ik heb de studie Latijns-Amerikaanse Studies (CEDLA, UvA) gedaan, nadat ik op mijn zestiende voor het eerst in San Juan, Argentinië was. Ik vond de mensen en de cultuur interessant en genoot van de gesprekken over politiek en economie. Graag wilde ik er meer over weten.

Lees meer
Vee, niet coca, is de oorzaak van de ontbossing in het Colombiaanse Amazonegebied

Vee, niet coca, is de oorzaak van de ontbossing in het Colombiaanse Amazonegebied

Veeteelt en niet cocaïne heeft de afgelopen vier decennia geleid tot de vernietiging van het Colombiaanse Amazonegebied, zo blijkt uit een nieuwe studie. Opeenvolgende recente regeringen hebben bezorgdheid over het milieu gebruikt om het opvoeren van hun oorlog tegen de groene struik te rechtvaardigen, maar het onderzoek toont aan dat in 2018 de hoeveelheid bos die werd gekapt om coca, het basisingrediënt van cocaïne, te verbouwen, slechts 1/60ste was van die voor vee .

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This