Milieu & Natuur

Nog maar acht Californische bruinvissen in Mexico

23 december 2021

Het gaat slecht met de Californische bruinvis, of vaquita (wat letterlijk kleine koe betekent). Er zijn dit jaar maar acht exemplaren van dit ernstig bedreigde diersoort geteld. De vaquita leeft in de golf van Californië, in Mexico, de enige plek in de wereld waar het dier zijn habitat heeft.

Het aantal vaquita’s daalt jaarlijks en de bruinvis dreigt binnenkort uit te sterven. Mexico probeert het dier al een aantal jaar te beschermen door het inzetten van surveillance- en beschermingscampagnes, maar helaas hebben deze nog weinig effect. Er is inmiddels een verbod om te vissen in het gebied waar de vaquita leeft – met als doel de bescherming van dit diersoort – met weinig positief effect tot nu toe. In 2019 werden er nog tien vaquita’s geteld. Enige hoop brengen de twee jonge bruinvissen die horen tot de acht exemplaren die dit jaar zijn waargenomen. Dat betekent dat er nog vruchtbare volwassenen leven die voor nieuwe generaties bruinvissen kunnen zorgen.

Visnetten

Volgens onderzoek van IUCN – een internationaal samenwerkingsverband dat zich bezighoudt met natuurbehoud en het duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen – vormen de illegale visserij en achtergelaten visnetten in zee de grootste bedreiging voor het soort. Daarnaast vormen netten voor het vissen van witte zeebaars de belangrijkste reden voor de sterfte van vaquita’s.

Mexico deed in de afgelopen decennia meerdere keren beloften om het gebruik van deze netten tegen te gaan, zonder succes. In 2017 kwam er in Mexico een verbod op kieuwnetten, maar tijdens controles bleek dat de netten nog steeds volop illegaal gebruikt werden. De Mexicaanse overheid heeft niet voldoende toezicht gehouden op het naleven van het verbod.

In 1997 bestond de bruinvispopulatie nog uit 567 exemplaren. In 2012 was het aantal gedaald tot 245 individuen en in 2014 werden maar 97 vaquita’s geteld.

Bronnen: La Vanguardia, Animals Today

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Klimaatverandering heeft een extreme, vroege impact op Zuid-Amerika

Klimaatverandering heeft een extreme, vroege impact op Zuid-Amerika

Een rapport dat maandag door het Intergouvernementeel Panel voor Klimaatverandering (IPCC) is gepubliceerd, bevestigt wat velen ter plaatse met eigen ogen zien. De opwarming van de aarde verandert de intensiteit en frequentie van extreme weersomstandigheden, de natuurlijke opwarming en afkoeling van delen van de Stille Oceaan die weerpatronen over de hele wereld veranderen.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This