Milieu & Natuur

Mysterieuze dood van honderden vogels in Chihuahua, Mexico

14 februari 2022

In de Mexicaanse stad Chihuahua is een zwerm vogels door onbekende oorzaak plotseling uit de lucht gevallen. Veel vogels overleden ter plekke. Veiligheidscamera’s hebben vastgelegd hoe de zwerm vogels opeens uit de lucht valt en op het asfalt en een gebouw neerstort.

Gedurende de eerste seconden van de video is te zien hoe de zwerm vogels boven het dak van diverse woningen vliegt. Opeens valt de zwerm als een baksteen uit de lucht. Een deel van de vogels lukt het om weer weg te vliegen. Een ander deel valt dood neer op het gebouw en het asfalt.

Het is niet bekend of de vogels dood zijn neergevallen of overleden zijn als gevolg van de val. De oorzaak is onbekend. Er wordt door experts wel gespeculeerd: het wordt niet uitgesloten dat de vogels gedesoriënteerd raakten door rook uit een gebouw uit de omgeving. Daarnaast is het mogelijk dat de dieren een elektrische schok kregen nadat ze in contact waren gekomen met een naburige hoogspanningskabel.

Ricardo Abel Soto Cruz, van de Faculteit van Biotechnologie van de Universiteit van Chihuahua, denkt dat het vreemde gedrag van de vogels verschillende redenen kan hebben. Factoren zoals de temperatuur en de leeftijd van de vogels kunnen een rol spelen. Hij stelt dat onderzoek naar de lichamen van de dode zangvogels meer duidelijkheid zal brengen.

Soto Cruz denkt terug aan een vergelijkbaar geval dat in 2019 plaatsvond in Chihuahua, ook hiervan is de oorzaak nog onbekend. Het betrof dezelfde vogelsoort: de geelkoptroepiaal (Xanthocephalus Xanthocephalus), een zangvogel met een zwart lijfje en een gele kop. Deze vogels overwinteren in Centraal Mexico en komen verder voor van noordelijk Baja California  in Mexico tot zuidelijk Canada. Volgens de staatsregering van Chihuahua heeft de geelkoptroepiaal grote voordelen voor de natuur en het milieu van de regio. Ze eten insecten en zorgen voor een ecologische balans, en ze zorgen voor verspreiding van zaden in het gebied.

Bronnen: ABC, Infobae, El Tiempo, Norte Digital

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’  vormen

Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’ vormen

Aangespoord door de verkiezing van Lula willen de drie landen, waar zich de helft van alle tropische bossen bevinden, sterkere inspanningen voor natuurbehoud toezeggen. Met name de verkozen president van Brazilië, Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, heeft beloofd te vechten om de ontbossing in het Amazonegebied een halt toe te roepen.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This