Politiek & Maatschappij

Mexico laat duizenden gevangenen vrij

31 juli 2021

Mogelijk vrijheid voor gemartelden, ouderen, zieken of gevangenen die langdurig in voorarrest zitten

President Andrés Manuel López Obrador heeft wijzigingen in het Mexicaanse gevangenisbeleid aangekondigd, waarmee massale mensenrechtenschendingen teruggedrongen dienen te worden.

López had opdracht gegeven aan het ministerie van Binnenlandse Zaken om de zwakste groepen in de Mexicaanse gevangenissen beter te beschermen. Volgens zijn instructies moet er meer aandacht komen voor vrijlating van gevangenen die gemarteld zijn, ouder dan 75, chronisch ziek en ouder dan 65 of veroordeeld zijn tot gevangenisstraffen van meer dan tien jaar voor lichte vergrijpen.

De definitieve versie van het voorstel wordt in de eerste week van augustus gepresenteerd, maar de grote lijnen zijn al wel duidelijk. Eventueel kunnen zij die hiervoor in aanmerking komen, onder huisarrest geplaatst worden om hun straf buiten de gevangenis uit te zitten of hun veroordeling thuis af te wachten.

Mexicaanse gevangenissen zijn overvol, onder meer omdat bijna 95.000 gedetineerden, niet minder dan 43 procent, in preventieve hechtenis zitten en dus nog niet veroordeeld zijn. Ondanks dat ook in Mexico iemand onschuldig is tot het tegendeel bewezen is, wachten velen de gerechtelijke uitspraak achter tralies af, omdat ze een gevaar zouden zijn voor de samenleving.

Als gevangenen kunnen aantonen blootgesteld te zijn aan marteling, zullen ze ook vrijgesproken worden. “We willen hiermee duidelijk maken”, aldus president López, “dat we marteling niet toestaan”. Dit ondanks dat marteling endemisch is in het Mexicaanse juridische systeem.

Alejandro Encinas Rodríguez, als staatssecretaris verantwoordelijk voor het onder meer de naleving van de mensenrechten in Mexico, gaf drie schrijnende voorbeelden waarin met spoed actie ondernomen dient te worden. Zo is daar de zaak van Israel Vallarta, die al 16 jaar in voorarrest zit en waarin bewijs bestaat dat hij gemarteld is.

Brenda Quevedo Cruz zit al gevangen sinds 2009, is volgens berichten zeker twee keer gemarteld, maar haar proces zit vast in de bureaucratie. En tenslotte noemde Encinas het voorbeeld van María Isabel San Agustín. Zij is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 65 jaar voor ontvoering, ondanks dat haar bekentenis tot stand kwam na gemarteld te zijn. Volgens internationale juridische verdragen is een dergelijke bekentenis niet rechtsgeldig.

“Elke gevangene, maakt niet uit wie, die onderworpen is geweest aan marteling, moet onmiddellijk worden vrijgelaten. Tegen de daders dient vervolging ingesteld te worden”, onderstreepte Encinas.

Bron: elpais.com

Gerelateerde berichten

Wat te doen met een dode terrorist?

Wat te doen met een dode terrorist?

Op 11 september dit jaar overleed in zijn cel op 86-jarige leeftijd Abimael Guzmán, tussen 1971 en zijn arrestatie in 1992 (foto) de leider van de Communistische Partij van Peru, oftewel de terroristische organisatie Sendero Luminoso (Lichtend Pad). Sindsdien worstelen de autoriteiten met de vraag wat te doen met zijn stoffelijk overschot.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This