Politiek & Maatschappij

Mexico klaagt Amerikaanse wapenfabrikanten aan

4 september 2021

Kan het deze rechtszaak winnen?

Spoedig na zijn inauguratie in december 2018, riep de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador zijn buurland de Verenigde Staten op iets te doen aan de ongeremde wapensmokkel vanuit dat land. Hij was niet de eerste en veel resultaat was er niet. Vorige maand zette Mexico een nieuwe stap tegen wapensmokkel: bij een federaal gerechtshof in Boston werden zeven Amerikaanse wapenfabrikanten en een handelaar aangeklaagd voor steun aan Mexico’s georganiseerde misdaad.

Volgens berichten vinden een half miljoen wapens per jaar hun weg naar Mexico vanuit de Verenigde Staten, vaak naar criminele bendes. Begin augustus werden daarom acht bedrijven aangeklaagd vanwege hun ‘actieve betrokkenheid’ daarbij. Een van de gevolgen daarvan zijn 25.000 slachtoffers van vuurwapengeweld in 2020 alleen al, ondanks dat Mexico strikte wapenwetten kent en maar één wapenwinkel.

Desondanks zijn de alomtegenwoordige drugsbendes goed bewapend waardoor Mexico’s eigen War on Drugs vanaf begin deze eeuw geen succes werd, ondanks 36.000 doden vorig jaar. De rechtszaak gaat echter niet alleen over betrokkenheid van de aangeklaagde bedrijven bij wapensmokkel: in 2004 eindigde een Amerikaans moratorium op aanvalswapens. Sindsdien, aldus de aanklacht, hebben de bedrijven hun productie en verkoop van deze militaire wapens bewust opgevoerd.

“De toegenomen beschikbaarheid van aanvalswapens heft zeker bijdragen aan de stijgende geweldscijfers in Mexico”, zo zei de Mexicaanse veiligheidsdeskundige Alejandro Hope tegen CNN. Volgens de Amerikaanse National Shooting Sports Foundation (NSSF) treft hun leden echter geen blaam: “Het zijn de kartels die de illegaal geïmporteerde of gestolen vuurwapens misbruiken”. De oorspronkelijke verkoop in de VS was legaal, volgens de NSSF.

Meerdere rechtszaken

Na de massamoord op 23 mensen, veelal van Mexicaanse komaf, bij een Walmart in Texas in augustus 2019, werd deze supermarkt door de nabestaanden en de Mexicaanse overheid aangeklaagd omdat het bedrijf niet genoeg gedaan zou hebben de slachtoffers te beschermen. Walmart ontkent – deze rechtszaak zal waarschijnlijk in 2022 plaatsvinden.

Daarna besloot de Mexicaanse overheid de wapenindustrie zelf aan te klagen opdat zij hun handel anders in gaan richten: het is duidelijk dat een vrijwel onbeperkte hoeveelheid wapens systematisch de grens overgebracht wordt, waar niets tegen gedaan wordt.

Minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard vertelde aan journalisten dat Mexico zeker 10 miljard dollar aan schadevergoeding eist van fabrikanten Smith & Wesson, Barrett, Beretta, Century Arms, Colt, Glock en Ruger en van wapengroothandel Witmer Public Safety group. Glock heeft al aangekondigd zich “stevig” te zullen verdedigen tegen de aanklacht.

Deskundigen schatten in dat Glock c.s. het moeilijk krijgen zich te beroepen op een wet uit 2005 die hen vrijpleit van misdaden gepleegd met hun producten, omdat de wet alleen in de VS geldt. De aanklagers zijn dan ook optimistisch over hun kansen.

Maar eerst moet rechtbank in Boston de zaak nog in behandeling nemen.

Bron: CNN.com

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This