Politiek & Maatschappij

Mexicaanse journaliste vermoord in Tijuana

24 januari 2022

De Mexicaanse journaliste Lourdes Maldonado is afgelopen zondag vermoord in Mexico. Het is de tweede moord op een verslaggever in een week tijd in de stad Tijuana (Baja California). Mexico is het land met de meeste moorden op journalisten ter wereld.

Drie jaar geleden gaf Maldonado tijdens een persconferentie van de Mexicaanse president López Obrador aan dat ze vreesde voor haar leven. “Ik kom hier voor uw steun en voor arbeidsgerechtigheid, want ik vrees voor mijn leven”, zei ze toen tegen de president. Zondagochtend werd haar lichaam in een auto gevonden in Tijuana, tegenover haar woning. Lourdes was doodgeschoten.

Ze is de tweede journalist die binnen een week vermoord is in Tijuana. In de eerste drie weken van 2022 werd nog een derde journalist elders in Mexico gedood. Zes dagen voor de moord op Maldonado werd persfotograaf Margarito Esquivel doodgeschoten toen hij zijn huis verliet. Hij werkte onder andere voor de BBC.

Ongerechtvaardigd ontslagen

Maldonado is ooit verslaggever geweest voor het Mexicaanse televisienetwerk Televisa. Ze had een rechtszaak aangespannen, wegens ongerechtvaardigd ontslag, tegen een plaatselijk televisiestation dat eigendom was van de voormalige gouverneur van de deelstaat, Jaime Bonilla. De journaliste verwees drie jaar geleden, bij president López Obrador, rechtstreeks naar deze zaak, als reden voor haar vrees om vermoord te worden.

Obrador reageerde maandag op de moord van Maldonado door aan te geven dat een misdaad niet automatisch gelinkt mag worden aan een arbeidsconflict. Hij zei ook dat zijn regering contact heeft gehouden met Maldonado over deze kwestie en dat er geen sprake is geweest van bedreigingen of geweld richting de journaliste. Hij stelt alles eraan te doen om de verantwoordelijken van haar moord te vinden en te bestraffen.

Dodelijkste land

Volgens de internationale Persvrijheidsorganisatie CPJ is Mexico het dodelijkste land voor journalisten. Mexico is het enige land ter wereld waar het niveau van geweld constant blijft, en niet verandert met de komst van verschillende regeringen. Jan-Albert Hootsen, vertegenwoordiger van CPJ, zei tegen de Spaanse krant El País dat men kan concluderen dat López Obrador en zijn regering niet in staat zijn geweest om tientallen moorden op journalisten en activisten op te lossen. Ook is er weinig gedaan om ze te voorkomen.

Volgens CPJ werden tussen 1992 en 2021 138 journalisten vermoord in Mexico. Artículo 19, een Mexicaanse organisatie die strijdt voor de vrijheid van meningsuiting, stelt dat dit aantal hoger ligt: 145 moorden sinds het jaar 2000.

 

Bron: El País

Gerelateerde berichten

Geschiedenisles van kopstuk in corruptieschandaal: ‘Brazilië verkeert in de middeleeuwen’

Geschiedenisles van kopstuk in corruptieschandaal: ‘Brazilië verkeert in de middeleeuwen’

Op 2 oktober zijn de Braziliaanse presidentsverkiezingen. Het is een tweestrijd tussen de rechtse president Jair Bolsonaro en de voormalige president Luiz Inácio Lula da Silva van de Arbeiderspartij. Lula leidt in de peilingen, maar als er een tweede ronde komt is de uitkomst onvoorspelbaar. In de aanloop naar de verkiezingen brengt Hans Veltmeijer een bezoek aan Henrique Pizzolato, kopstuk in een groot corruptieschandaal en vechtend om zijn onschuld te bewijzen. Dit interview is het derde deel in een serie over Brazilië in de aanloop naar de verkiezingen van deze auteur.

Lees meer
Update: Haïtiaanse journalist Edner Décime vrijgelaten

Update: Haïtiaanse journalist Edner Décime vrijgelaten

Sinds vrijdag 5 augustus is Edner Décime weer vrij. Zondag 17 juli stond de journalist in de rij bij een benzinepomp in Delmas, in het noordoosten van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince, toen hij door gewapende mannen uit zijn auto getrokken werd. Zijn ontvoerders gingen er snel vandoor in een auto met loeiende sirenes. Bijna drie weken leefden familie, vrienden en collega’s in onzekerheid over zijn lot. Nu is hij weer thuis. Décime is een van de honderden Haïtianen die de afgelopen maanden ontvoerd werd door gewapende bendes. Het doel is geld.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This