Politiek & Maatschappij

Mexicaanse ambassadeur niet welkom in Panama

22 januari 2022

Verbazing over voordracht door beschuldigde van seksuele misdragingen

Mensenrechtenactivisten in Panama hebben op 20 januari bezwaar gemaakt tegen de benoeming van Pedro Salmerón tot ambassadeur van Mexico. In zijn eigen land is de geschiedenisprofessor namelijk beschuldigd van wangedrag door voormalige studentes en collega’s.

Verschillende feministische collectieven en organisaties als de Vereniging van Agnosten en Atheïsten in Panama, de Revolutionaire Panamese Jeugd en de Panamese Vrouwenbeweging hebben zich in een persbericht aangesloten bij een oproep vanuit Mexico tegen de benoeming van Salmerón.

In het communiqué, gericht aan president Laurentino Cortizo en de minister van Buitenlandse Zaken Erika Mouynes, vragen ze om de benoeming van de nieuwe Mexicaanse ambassadeur niet te accepteren. “De heer Salmerón heeft zich regelmatig schuldig gemaakt aan vrouwonvriendelijk gedrag en wordt al ruim tien jaar achtervolgd door aanklachten wegens pesterijen en grensoverschrijdend seksueel gedrag”, zo schrijven de ondertekenaars.

De technische universiteit in Mexico waar Pedro Salmerón lesgaf, de ITAM, bevestigde dat er een onderzoek gestart is naar aanleiding van de aanklachten en dat er bewijs gevonden is van seksuele misdragingen.

Voordat de conclusies van de ITAM openbaar gemaakt werden, had Salmerón echter al ontslag genomen waardoor hij intern niet gestraft kon worden. Bovendien, volgens de Panamese organisaties, kon hij door zijn positie als professor en als vriend van de Mexicaanse president López Obrador jarenlang ongestraft zijn gang gaan.

Vooralsnog onthoudt het minister Mouynes zich van commentaar, omdat de benoeming van Salmerón eerst nog goedgekeurd moet worden door de Mexicaanse senaat. Pas daarna dient, volgens de diplomatieke gebruiken, de Panamese overheid zich uit te spreken. Dat laatste is meestal een formaliteit omdat de betrokken landen van tevoren overleggen over mogelijke ambassadeurs. Dat schijnt in dit geval niet gebeurd te zijn, wat Panama eenvoudig de mogelijkheid zou geven Salmerón de toegang te weigeren.

Bron: prensa.com

Gerelateerde berichten

De mislukte coup in Brasília

De mislukte coup in Brasília

Brazilië was urenlang in rep en roer. De meest extreme tak van de aanhang van ex-president Jair Bolsonaro zette het land op zijn kop op een rustige zondagmiddag, 8 januari. De eerste zondag na de inwijding van de nieuwe president Lula da Silva werd een historisch dieptepunt in de geschiedenis van het land. Circa vijfduizend bolsonaristas trokken ongehinderd door politie naar het Plein van de Drie Machten in hoofdstad Brasília en bestormden het parlementsgebouw, het hooggerechtshof en het presidentieel paleis.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This