Politiek & Maatschappij

Mexicaanse ambassadeur niet welkom in Panama

22 januari 2022

Verbazing over voordracht door beschuldigde van seksuele misdragingen

Mensenrechtenactivisten in Panama hebben op 20 januari bezwaar gemaakt tegen de benoeming van Pedro Salmerón tot ambassadeur van Mexico. In zijn eigen land is de geschiedenisprofessor namelijk beschuldigd van wangedrag door voormalige studentes en collega’s.

Verschillende feministische collectieven en organisaties als de Vereniging van Agnosten en Atheïsten in Panama, de Revolutionaire Panamese Jeugd en de Panamese Vrouwenbeweging hebben zich in een persbericht aangesloten bij een oproep vanuit Mexico tegen de benoeming van Salmerón.

In het communiqué, gericht aan president Laurentino Cortizo en de minister van Buitenlandse Zaken Erika Mouynes, vragen ze om de benoeming van de nieuwe Mexicaanse ambassadeur niet te accepteren. “De heer Salmerón heeft zich regelmatig schuldig gemaakt aan vrouwonvriendelijk gedrag en wordt al ruim tien jaar achtervolgd door aanklachten wegens pesterijen en grensoverschrijdend seksueel gedrag”, zo schrijven de ondertekenaars.

De technische universiteit in Mexico waar Pedro Salmerón lesgaf, de ITAM, bevestigde dat er een onderzoek gestart is naar aanleiding van de aanklachten en dat er bewijs gevonden is van seksuele misdragingen.

Voordat de conclusies van de ITAM openbaar gemaakt werden, had Salmerón echter al ontslag genomen waardoor hij intern niet gestraft kon worden. Bovendien, volgens de Panamese organisaties, kon hij door zijn positie als professor en als vriend van de Mexicaanse president López Obrador jarenlang ongestraft zijn gang gaan.

Vooralsnog onthoudt het minister Mouynes zich van commentaar, omdat de benoeming van Salmerón eerst nog goedgekeurd moet worden door de Mexicaanse senaat. Pas daarna dient, volgens de diplomatieke gebruiken, de Panamese overheid zich uit te spreken. Dat laatste is meestal een formaliteit omdat de betrokken landen van tevoren overleggen over mogelijke ambassadeurs. Dat schijnt in dit geval niet gebeurd te zijn, wat Panama eenvoudig de mogelijkheid zou geven Salmerón de toegang te weigeren.

Bron: prensa.com

Gerelateerde berichten

Geschiedenisles van kopstuk in corruptieschandaal: ‘Brazilië verkeert in de middeleeuwen’

Geschiedenisles van kopstuk in corruptieschandaal: ‘Brazilië verkeert in de middeleeuwen’

Op 2 oktober zijn de Braziliaanse presidentsverkiezingen. Het is een tweestrijd tussen de rechtse president Jair Bolsonaro en de voormalige president Luiz Inácio Lula da Silva van de Arbeiderspartij. Lula leidt in de peilingen, maar als er een tweede ronde komt is de uitkomst onvoorspelbaar. In de aanloop naar de verkiezingen brengt Hans Veltmeijer een bezoek aan Henrique Pizzolato, kopstuk in een groot corruptieschandaal en vechtend om zijn onschuld te bewijzen. Dit interview is het derde deel in een serie over Brazilië in de aanloop naar de verkiezingen van deze auteur.

Lees meer
Update: Haïtiaanse journalist Edner Décime vrijgelaten

Update: Haïtiaanse journalist Edner Décime vrijgelaten

Sinds vrijdag 5 augustus is Edner Décime weer vrij. Zondag 17 juli stond de journalist in de rij bij een benzinepomp in Delmas, in het noordoosten van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince, toen hij door gewapende mannen uit zijn auto getrokken werd. Zijn ontvoerders gingen er snel vandoor in een auto met loeiende sirenes. Bijna drie weken leefden familie, vrienden en collega’s in onzekerheid over zijn lot. Nu is hij weer thuis. Décime is een van de honderden Haïtianen die de afgelopen maanden ontvoerd werd door gewapende bendes. Het doel is geld.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This