Politiek & Maatschappij

Mexicaanse ambassadeur niet welkom in Panama

22 januari 2022

Verbazing over voordracht door beschuldigde van seksuele misdragingen

Mensenrechtenactivisten in Panama hebben op 20 januari bezwaar gemaakt tegen de benoeming van Pedro Salmerón tot ambassadeur van Mexico. In zijn eigen land is de geschiedenisprofessor namelijk beschuldigd van wangedrag door voormalige studentes en collega’s.

Verschillende feministische collectieven en organisaties als de Vereniging van Agnosten en Atheïsten in Panama, de Revolutionaire Panamese Jeugd en de Panamese Vrouwenbeweging hebben zich in een persbericht aangesloten bij een oproep vanuit Mexico tegen de benoeming van Salmerón.

In het communiqué, gericht aan president Laurentino Cortizo en de minister van Buitenlandse Zaken Erika Mouynes, vragen ze om de benoeming van de nieuwe Mexicaanse ambassadeur niet te accepteren. “De heer Salmerón heeft zich regelmatig schuldig gemaakt aan vrouwonvriendelijk gedrag en wordt al ruim tien jaar achtervolgd door aanklachten wegens pesterijen en grensoverschrijdend seksueel gedrag”, zo schrijven de ondertekenaars.

De technische universiteit in Mexico waar Pedro Salmerón lesgaf, de ITAM, bevestigde dat er een onderzoek gestart is naar aanleiding van de aanklachten en dat er bewijs gevonden is van seksuele misdragingen.

Voordat de conclusies van de ITAM openbaar gemaakt werden, had Salmerón echter al ontslag genomen waardoor hij intern niet gestraft kon worden. Bovendien, volgens de Panamese organisaties, kon hij door zijn positie als professor en als vriend van de Mexicaanse president López Obrador jarenlang ongestraft zijn gang gaan.

Vooralsnog onthoudt het minister Mouynes zich van commentaar, omdat de benoeming van Salmerón eerst nog goedgekeurd moet worden door de Mexicaanse senaat. Pas daarna dient, volgens de diplomatieke gebruiken, de Panamese overheid zich uit te spreken. Dat laatste is meestal een formaliteit omdat de betrokken landen van tevoren overleggen over mogelijke ambassadeurs. Dat schijnt in dit geval niet gebeurd te zijn, wat Panama eenvoudig de mogelijkheid zou geven Salmerón de toegang te weigeren.

Bron: prensa.com

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This