Vrije tijd & Toerisme

Max in Mex

6 november 2021

Max Verstappen wil in Mexico grote stap voorwaarts zetten naar de overwinning in de Formule 1

Zondag 7 november 2021 is om 20.00 uur de start van de volgende Grand Prix in de razend spannende editie 2021 van de Formule 1. Het F1 circus is inmiddels in Mexico neergestreken, waar de race verreden zal worden op het Autódromo Hermanos Rodríguez. Dat is het naar de gebroeders Ricardo en Pedro Rodríguez genoemde racecircuit in het oosten van Mexico-Stad.

De Nederlander Max Verstappen gaat momenteel aan de leiding met 287,5 punten, slechts 12 punten meer dan de Britse coureur Lewis Hamilton. Samen hebben ze een straatlengte voorsprong op nummer drie, de Fin Valteri Bottas.

Het team van Verstappen, Red Bull Racing, doet het traditioneel goed in Mexico. De afgelopen editie (2019) werd dan wel gewonnen door Lewis Hamilton, maar in 2017 en 2018 was Verstappen de snelste. Er staan nog slechts 5 races op de kalender dus is het belangrijk dat Verstappen hier goed scoort.

De race in Mexico kent een roerige geschiedenis. Het circuit opende in 1959 als Autódromo Magdalena Mixhuca. In 1962 kwam de Mexicaanse coureur Ricardo Rodríguez bij een ongeluk hier om het leven. De eerste F1 race werd er in 1963 verreden. Grote publieksrellen zorgden voor problemen. Voor de editie van 1970 werden strenge veiligheidsmaatregelen afgekondigd, maar de dood van Pedro Rodríguez in 1971 zorgde er voor dat het evenement afgelast werd.

Pas in 1986 stond de GP van Mexico in 1986 weer op de planning. Maar zeven jaar later waren het lokale milieumaatregelen die opnieuw een tijdelijk einde maakten aan de F1 van Mexico.

Na de nodige aanpassingen aan het circuit – nu rijden de racers door het stadion – werden de coureurs in 2015 weer in Mexico ontvangen. In 2020 werd de race wegens covid-19 niet verreden.

Met 2250 meter boven zeeniveau is dit het hoogstgelegen circuit van het seizoen. De ijle lucht hier heeft invloed op de wegligging en het motorvermogen van de raceauto’s. De auto’s van Red Bull zijn ontworpen met een focus op downforce en dus lijkt de hoogte in het voordeel van Verstappen.

De lengte van het circuit is 4,3 kilometer met 14 bochten. De coureurs rijden hier 71 rondes over wat de totale racelengte brengt op ruim 305 kilometer. De snelste ronde ooit staat op naam van Bottas, die daar in 2018 minder dan 1 minuut en 19 seconden over deed.

Een dergelijke ronde over Autódromo Hermanos Rodríguez begint met een lang recht stuk, gevolgd door verschillende bochten. Bochten 9, 10 en 11 zijn cruciaal, want hier moeten de rijders zich positioneren voor het laatste deel van de baan. De coureurs rijden hier door het stadion, een langzaam stuk waar een foutje zo gemaakt is. Na de laatste drie bochten komt weer het eerste lange, rechte stuk naar de finish. Dus de coureur die niet goed uit het stadion komt, begint niet lekker aan de volgende ronde.

Gezien het bochtenwerk van Max Verstappen is de kans groot dat zondag het Wilhelmus klinkt in Mexico-Stad! Als dat het geval is, zal Verstappen de eerste zijn die de GP van Mexico drie keer weet te winnen – maar datzelfde geldt voor zijn grote concurrent Lewis Hamilton.

Bron: Redbull.com

Gerelateerde berichten

Bergen, helden en een oude vent

Bergen, helden en een oude vent

Colombianen zijn gek van sport. Dat geldt zeker ook voor wielrennen. Traditioneel zijn ze sterk in de bergen, logisch gezien de geografie van het Zuid-Amerikaanse land. In de jaren tachtig was Lucho Herrera een grote naam, Nairo Quintana en Egan Bernal zijn de helden van nu. Onze correspondent Nico Verbeek – zelf ook wieleradept – verdiepte zich in de wielergeschiedenis van het land dat hij sinds 1996 als zijn thuis mag noemen. Het resultaat is het boek In de schaduw van het peloton. Van narco-sponsors tot de eerste Colombiaanse gele trui. La Chispa interviewde hem over dit mooie non-fictiewerk.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This