Politiek & Maatschappij

López Obrador wint terugroepreferendum in Mexico bij lage opkomst

12 april 2022

Redactie

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador (AMLO) heeft afgelopen zondag een referendum gewonnen over de vraag of hij moet aftreden of zijn termijn van zes jaar moet voltooien.

Meer dan 90% van degenen die hun stem uitbrachten, zeiden dat ze wilden dat de president in functie bleef, volgens een snelle telling. Maar de opkomst was laag, minder dan 19%, volgens voorlopige cijfers. De president had het ongekende referendum uitgeroepen, dat volgens critici een tactiek was om af te leiden van het falen van zijn regering. In Mexico zijn presidenten beperkt tot een enkele ambtstermijn van zes jaar.

Maar voordat hij in 2018 als president werd beëdigd, beloofde AMLO de kiezers de kans te geven hem halverwege zijn ambtstermijn uit zijn ambt te zetten. Hij betoogde dat het referendum van vitaal belang was om zijn democratisch mandaat te valideren. Met een goedkeuringsscore van rond de 60% wist AMLO dat hij alle kansen had om de stemming te winnen.

Bovendien bracht de stemming weinig risico met zich mee voor de president. Om bindend te zijn, zou minstens 40% van de kiezers moeten hebben gestemd, een onwaarschijnlijke opkomst bij dit eerste terugroepreferendum dat in Mexico is gehouden.

Tegenstanders van de verdeeldheid zaaiende president bestempelden het als geldverspilling en drongen er bij de Mexicanen op aan om het te boycotten – en degenen die wel kwamen, steunden de president overweldigend. AMLO vierde het resultaat en zei in een videotoespraak dat “meer dan 15 miljoen Mexicanen blij zijn en willen dat ik doorga tot september 2024”, wanneer zijn termijn afloopt.

Sommige critici van de president vreesden dat hij zou proberen een overweldigende overwinning in het terugroepreferendum te gebruiken om de weg vrij te maken voor het opheffen van de eenmalige presidentiële termijnlimiet van Mexico. Maar zondag laat benadrukte AMLO dat hij niet van plan was aan de macht te blijven na het einde van zijn ambtstermijn in 2024.

“Ik zal in dienst blijven tot de laatste dag van mijn ambtstermijn, maar ik zal niet verder gaan dan dat omdat ik een democraat ben en geen voorstander ben van herverkiezing”, zei hij. BBC correspondent Will Grant zegt dat de president zal wijzen op zijn ruime overwinningsmarge als bewijs dat zijn beleid populair is onder Mexicanen, terwijl zijn tegenstanders zullen proberen de lage opkomst tegen hem te gebruiken.

BBC World News

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This