Politiek & Maatschappij

López Obrador wint terugroepreferendum in Mexico bij lage opkomst

12 april 2022

Redactie

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador (AMLO) heeft afgelopen zondag een referendum gewonnen over de vraag of hij moet aftreden of zijn termijn van zes jaar moet voltooien.

Meer dan 90% van degenen die hun stem uitbrachten, zeiden dat ze wilden dat de president in functie bleef, volgens een snelle telling. Maar de opkomst was laag, minder dan 19%, volgens voorlopige cijfers. De president had het ongekende referendum uitgeroepen, dat volgens critici een tactiek was om af te leiden van het falen van zijn regering. In Mexico zijn presidenten beperkt tot een enkele ambtstermijn van zes jaar.

Maar voordat hij in 2018 als president werd beëdigd, beloofde AMLO de kiezers de kans te geven hem halverwege zijn ambtstermijn uit zijn ambt te zetten. Hij betoogde dat het referendum van vitaal belang was om zijn democratisch mandaat te valideren. Met een goedkeuringsscore van rond de 60% wist AMLO dat hij alle kansen had om de stemming te winnen.

Bovendien bracht de stemming weinig risico met zich mee voor de president. Om bindend te zijn, zou minstens 40% van de kiezers moeten hebben gestemd, een onwaarschijnlijke opkomst bij dit eerste terugroepreferendum dat in Mexico is gehouden.

Tegenstanders van de verdeeldheid zaaiende president bestempelden het als geldverspilling en drongen er bij de Mexicanen op aan om het te boycotten – en degenen die wel kwamen, steunden de president overweldigend. AMLO vierde het resultaat en zei in een videotoespraak dat “meer dan 15 miljoen Mexicanen blij zijn en willen dat ik doorga tot september 2024”, wanneer zijn termijn afloopt.

Sommige critici van de president vreesden dat hij zou proberen een overweldigende overwinning in het terugroepreferendum te gebruiken om de weg vrij te maken voor het opheffen van de eenmalige presidentiële termijnlimiet van Mexico. Maar zondag laat benadrukte AMLO dat hij niet van plan was aan de macht te blijven na het einde van zijn ambtstermijn in 2024.

“Ik zal in dienst blijven tot de laatste dag van mijn ambtstermijn, maar ik zal niet verder gaan dan dat omdat ik een democraat ben en geen voorstander ben van herverkiezing”, zei hij. BBC correspondent Will Grant zegt dat de president zal wijzen op zijn ruime overwinningsmarge als bewijs dat zijn beleid populair is onder Mexicanen, terwijl zijn tegenstanders zullen proberen de lage opkomst tegen hem te gebruiken.

BBC World News

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This