Onderzoek & Wetenschap

Laatste Mexicaanse tropische gletsjer smelt

17 mei 2021

De laatste gletsjer van Mexico, de tropische Jamapa gletsjer, is aan het verdwijnen. Volgens experts zal de gletsjer binnen negen jaar volledig gesmolten zijn. Zij zien de opwarming van de aarde als de belangrijkste reden voor het verdwijnen van de Jamapa gletsjer. De gletsjer bevindt zich op de vulkaan Pico de Orizaba. Wetenschappers grijpen nu de kans om te onderzoeken wat het verdwijnen van tropische gletsjers precies zal betekenen. Hun onderzoek vindt plaats op 5350 meter hoogte.

Ricardo Rodríguez Deméneghi, coördinator van het programma Salvemos al Pico de Orizaba – bedoeld om de laatste Mexicaanse gletsjer te redden – stelt dat de gletsjer sinds 1988 kleiner aan het worden is. Verder zegt hij dat over de hele wereld gletsjers smelten als resultaat van klimaatverandering.

Aan het einde van de jaren negentig van de 20ste eeuw gaf de Verenigde Naties aan dat het nodig was om twintig miljoen bomen te planten rondom de Pico de Orizaba. Dit was nodig om een ‘riem van vochtigheid’ te creëren met als doel de klimatologische condities van het gebied te versterken voor het behouden van de gletsjer. Maar de bomen werden nooit geplant wegens gebrek aan geld én interesse vanuit de politiek. Twintig jaar later zien wetenschappers de schrijnende gevolgen.

Het verdwijnen van de gletsjer zal een grote impact hebben op de ecosystemen rondom de vulkaan, de biodiversiteit en de lokale bevolking. 2,5 miljoen mensen uit de staat Veracruz zijn direct afhankelijk van het water uit de gletsjer. Rodríguez voorspelt dat men gedurende 200 dagen per jaar geen water zal hebben en de problemen groot zullen zijn tijdens droogteperiodes.

Naast klimaatverandering worden andere oorzaken aangewezen voor het verslechteren van de klimatologische omstandigheden in de Pico de Orizaba: bosbranden, illegale houtkap, het laten grazen van dieren in het gebied en een gebrek aan acties om de natuur te herstellen. Een groep wetenschappers doet nu onderzoek in en rondom de gletsjer om te achterhalen wat de effecten van het verlies van tropische gletsjers precies inhoudt. Met hun onderzoek hopen ze inzicht te krijgen in nieuwe manieren om deze waardevolle gletsjers te beschermen. De Spaanse krant El País publiceerde vandaag de eerste foto’s van het onderzoek.

https://elpais.com/elpais/2021/05/12/album/1620833705_763261.html

Bronnen: El País, El Sol de Orizaba

Gerelateerde berichten

Barrios cerrados in Argentinië

Barrios cerrados in Argentinië

Mijn naam is Fleur Hessing, geboren en getogen in Amsterdam, maar met Argentinië als tweede thuis. Ik heb de studie Latijns-Amerikaanse Studies (CEDLA, UvA) gedaan, nadat ik op mijn zestiende voor het eerst in San Juan, Argentinië was. Ik vond de mensen en de cultuur interessant en genoot van de gesprekken over politiek en economie. Graag wilde ik er meer over weten.

Lees meer
Vee, niet coca, is de oorzaak van de ontbossing in het Colombiaanse Amazonegebied

Vee, niet coca, is de oorzaak van de ontbossing in het Colombiaanse Amazonegebied

Veeteelt en niet cocaïne heeft de afgelopen vier decennia geleid tot de vernietiging van het Colombiaanse Amazonegebied, zo blijkt uit een nieuwe studie. Opeenvolgende recente regeringen hebben bezorgdheid over het milieu gebruikt om het opvoeren van hun oorlog tegen de groene struik te rechtvaardigen, maar het onderzoek toont aan dat in 2018 de hoeveelheid bos die werd gekapt om coca, het basisingrediënt van cocaïne, te verbouwen, slechts 1/60ste was van die voor vee .

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This