Politiek & Maatschappij

Genetisch gemodificeerde maïs blijft verboden in Mexico

19 oktober 2021

Het Hooggerechtshof van Mexico heeft unaniem een herziening van het verbod op genetisch gemodificeerde maïs afgewezen. Onder meer de bedrijven Monsanto, Syngenta en PHI México hadden een verzoek ingediend voor de opheffing van een maatregel die het zaaien van ggo-maïs in Mexico niet mogelijk maakt.

Een collectief diende in 2013 een collectieve aanklacht in tegen het gebruik van genetisch gemodificeerde maïs, omdat deze een bedreiging vormt voor de traditionele gewassen. Zij willen de biodiversiteit en de verscheidenheid van zaden beschermen door de verspreiding van ggo’s in bestaande gewassen in de landbouwsector niet toe te staan. Daarnaast vormen genetisch gemodificeerde gewassen een bedreiging voor de lokale landbouwproductie: er valt niet te concurreren met ggo-gewassen. In 2013 werd het commercieel zaaien van gemodificeerde maïs in Mexico verboden.

Gezondheid en monarchvlinders

Op 31 december 2020 publiceerde de Mexicaanse regering in een presidentieel decreet het verbod van het gebruik van glyfosaat vanaf 2024. Glyfosaat – beter bekend als Roundup – is één van de meest gebruikte onkruidverdelgers ter wereld. Daarnaast is een deel van de ggo-zaden door genetische manipulatie resistent gemaakt voor glyfosaat. Hierdoor ontstaat koppelverkoop: als je de ggo-zaden koopt, moet je er ook Roundup bij kopen. Het is bewezen dat glyfosaat nadelige effecten heeft voor de gezondheid van mensen die dicht bij bespoten landbouwterreinen wonen. Zo publiceerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) al in 2015 een rapport waarin werd geconcludeerd dat glyfosaat waarschijnlijk kanker veroorzaakt. Daarnaast vormt het bestrijdingsmiddel een grote bedreiging voor de natuur. Het verontreinigt lucht en water en heeft een negatief effect op de biodiversiteit. De sterke achteruitgang van de monarchvlinder, die jaarlijks een grote migratie maakt van Mexico naar Canada, wordt gekoppeld aan het gebruik van glyfosaat. In 1997 waren er 682 miljoen monarchvlinders, in 2015 nog maar 42 miljoen. De plant waarin de monarchvlinder haar eitjes legt, wordt door het veelvuldig gebruik van glyfosaat gedood.

Sinds 2019 proberen de multinationals het verbod op genetisch gemodificeerde maïs op te heffen en de regelgeving ongrondwettelijk te laten verklaren, maar dat is ze – ondanks de machtige lobby die zij aanvoeren – niet gelukt.

Bronnen: El País, Ecoticias

Gerelateerde berichten

Democratie in Latijns-Amerika niet langer vanzelfsprekend

Democratie in Latijns-Amerika niet langer vanzelfsprekend

Afgelopen jaar is de wereld weer iets minder democratisch geworden en in Latijns-Amerika is de terugval het grootst. Dat komt met name door de scherpe daling van het democratiegehalte van een aantal Midden-Amerikaanse landen. Van het idee van twintig jaar geleden dat de democratie in Latijns-Amerika vrij stevig was verankerd, is weinig meer over. Zo blijkt uit de Democracy Index 2023.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This