Politiek & Maatschappij

“Geen straffeloosheid voor brand in detentiecentrum voor migranten” zegt de president van Mexico

30 maart 2023

Redactie

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador heeft beloofd dat er “geen straffeloosheid” zal zijn voor degenen die verantwoordelijk zijn voor een brand in een detentiecentrum waarbij tientallen migranten om het leven zijn gekomen.  Degenen die verantwoordelijk worden bevonden voor “het veroorzaken van deze pijnlijke tragedie zullen worden gestraft in overeenstemming met de wet”, zei de Mexicaanse leider.

De brand brak afgelopen maandag laat uit in een detentiecentrum in Ciudad Juarez, een stad in het noorden van Mexico aan de grens van de Verenigde Staten met El Paso, Texas. Minstens 38 migranten werden gedood en meer dan twee dozijn anderen raakten gewond bij de tragedie, die volgens mensenrechtenadvocaten de toenemende beperkingen benadrukt waarmee asielzoekers naar de Verenigde Staten worden geconfronteerd aan de zuidelijke grens van het land met Mexico.

De exacte omstandigheden van de brand blijven onduidelijk, maar López Obrador zei dinsdag dat de brand is ontstaan door migranten die protesteerden tegen een besluit om hen naar hun thuisland te deporteren. Het detentiecentrum hield 68 migranten vast uit Midden- en Zuid-Amerika, zei het Nationale Immigratie-instituut van Mexico. De meeste doden of gewonden bij de brand kwamen uit Guatemala, terwijl de andere slachtoffers uit Honduras, El Salvador, Venezuela, Colombia en Ecuador kwamen, aldus de autoriteiten.

Een korte video die dinsdag op sociale media circuleerde en die leek op beveiligingsbeelden van binnen in het detentiecentrum tijdens de brand, toonde mannen die tegen de tralies van een gesloten deur trapten. Drie geüniformeerde mensen lopen voorbij zonder te proberen de deur te openen. De minister van Binnenlandse Zaken van Mexico, Adan Augusto López, leek later de waarheidsgetrouwheid van de video aan lokale media te bevestigen.

“Deze verwoestende gebeurtenissen leggen een onmenselijk systeem van immigratiehandhaving bloot. Hoe is het mogelijk dat de Mexicaanse autoriteiten mensen opgesloten hebben gelaten zonder dat ze aan het vuur konden ontsnappen?” zei Erika Guevara-Rosas, directeur Amerika bij Amnesty International. In een verklaring drong de mensenrechtengroep er bij de Mexicaanse autoriteiten op aan om volledig te onderzoeken wat er is gebeurd, inclusief “beschuldigingen dat de migranten opgesloten waren terwijl de brand uitbrak”.

De afgelopen weken is er een toename geweest van het aantal asielzoekers dat in Mexicaanse grenssteden aankomt in de hoop de VS te bereiken, waardoor de spanningen tussen migranten en autoriteiten toenemen. De regering van de Amerikaanse president Joe Biden vertrouwt op Mexico om een recordaantal aankomsten aan de grens te helpen beteugelen, onder meer door de uitbreiding van een alom aan de kaak gesteld uitzettingsbeleid, bekend als Titel 42. Op 11 mei is de regering-Biden van plan het beleid te beëindigen en te vervangen door een ingrijpend nieuw beleid dat asiel grotendeels verbiedt aan iedereen die door Mexico reist zonder daar eerst bescherming te zoeken.

Volgens gegevens die door Amnesty International zijn gedeeld, hebben de Mexicaanse autoriteiten vorig jaar minstens 318.660 mensen vastgehouden in detentiecentra voor migranten en meer dan 106.000 mensen uitgezet, onder wie kinderen en adolescenten.

Foto: Andrés Manuel López Obrador (Wikimedia Commons)

Al Jazeera

Gerelateerde berichten

Democratie in Latijns-Amerika niet langer vanzelfsprekend

Democratie in Latijns-Amerika niet langer vanzelfsprekend

Afgelopen jaar is de wereld weer iets minder democratisch geworden en in Latijns-Amerika is de terugval het grootst. Dat komt met name door de scherpe daling van het democratiegehalte van een aantal Midden-Amerikaanse landen. Van het idee van twintig jaar geleden dat de democratie in Latijns-Amerika vrij stevig was verankerd, is weinig meer over. Zo blijkt uit de Democracy Index 2023.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This