Milieu & Natuur

De terugkeer van de tequilavis

31 december 2021

Uitgestorven vissoort in Mexico terug van weggeweest

Na de introductie van invasieve roofvissen en door watervervuiling werd de tequilavis in 2003 uitgestorven verklaard. In het wild althans. Inmiddels zwemt de tot 7 centimeter lange Zoogoneticus tequila weer door haar natuurlijke habitat, de Teuchitlán-rivier nabij Guadalajara in de Mexicaanse deelstaat Jalisco.

De vis heeft daartoe wel een omweg via het Verenigd Koninkrijk moeten maken. Een nieuwe populatie van deze ‘charismatische kleine vis’, zoals de Guardian haar omschrijft, is daartoe gekweekt in de dierentuin van Chester. Genaamd naar de nabijgelegen vulkaan Tequila, was de vis pas in 1990 ‘ontdekt’.

Natuurbeschermers van de Chester Zoo werkten samen met collega’s van de Mexicaanse Universiteit van Michoacán om uiteindelijk 1500 tequilavisjes opnieuw uit te zetten in de Teuchitlán. Recent onderzoek toont aan dat de dieren het goed doen in hun oorspronkelijke habitat en zich zelfs voortplanten. Deskundigen noemen het project een voorbeeld voor de herintroductie van andere vissoorten in Jalisco, zoals de eveneens in het wild uitgestorven Skiffia francesae.

Volgens professor Omar Domínguez van de Universiteit van Michoacán is dit “de eerste keer dat een uitgestorven vissoort succesvol geherintroduceerd is in Mexico. Dit is dus een echte mijlpaal voor het beheer van de vele vissoorten in het land die met uitsterven worden bedreigd maar slechts zelden onze aandacht trekken”.

In 1998 ontving Dominguez’ universiteit van de dierentuin in Chester vijf paartjes van deze vissen. Deze tien vissen zwommen aan de basis van de huidige populatie die gedurende 15 jaar gekoesterd werd. Toen werden 80 exemplaren uitgezet in visvijvers bij de universiteit. Daar kregen ze te maken met onder meer wisselend voedselaanbod, parasieten en roofdieren. Desondanks was hun populatie na vier jaar toegenomen tot 10.000 exemplaren.

Voordat 1500 van deze visjes uitgezet werden in de rivier, was er al een monitoringsprogramma opgezet en werd de lokale bevolking getraind om de kwaliteit van het water en de omgeving in de gaten te houden.

Dr. Gerardo García van de Chester zoo stelt optimistisch: “Met de wereldwijde huidige druk op de natuur en met soorten die sneller uitsterven dan ooit tevoren, hebben we nu een blauwdruk van wat werkt om vissoorten opnieuw in het wild uit te zetten.”

Bron: The Guardian

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’  vormen

Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’ vormen

Aangespoord door de verkiezing van Lula willen de drie landen, waar zich de helft van alle tropische bossen bevinden, sterkere inspanningen voor natuurbehoud toezeggen. Met name de verkozen president van Brazilië, Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, heeft beloofd te vechten om de ontbossing in het Amazonegebied een halt toe te roepen.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This