Politiek & Maatschappij

Congres in Mexico wil militairen op straat houden

14 oktober 2022

Redactie

Het Mexicaanse congres heeft gestemd voor verlenging van de aanwezigheid van het leger op straat tot 2028. Troepen voeren al jaren openbare veiligheidstaken uit als onderdeel van Mexico’s oorlog tegen drugs en de bendes die hun handel controleren.

Critici zeggen dat de uitbreiding van de militaire taken met nog eens vier jaar het land verder militariseert. Volgens mensenrechtenorganisaties heeft de militarisering van politietaken geleid tot mensenrechtenschendingen en nog meer geweld. Maar leden van de partij van de president voerden aan dat als het leger van de straat zou worden gehaald, de Mexicaanse bevolking overgeleverd zou zijn aan de genade van georganiseerde misdaadbendes.

Het wetsvoorstel werd na een marathonsessie in de Kamer van Afgevaardigden aangenomen met 339 stemmen voor en 155 tegen. Het zal nog steeds moeten worden goedgekeurd door de parlementen van 31 staten en de hoofdstad, Mexico-Stad, om tot wet te komen, maar de grote hindernis was om het in het Congres goedgekeurd te krijgen. Het voorstel heeft de steun van president Andrés Manuel López Obrador.

Voordat hij aantrad, was López Obrador een tegenstander van troepen op straat en hij voerde campagne met de belofte om ze terug te sturen naar hun kazerne. Toen hij eenmaal in functie was, creëerde hij een nieuwe door burgers geleide troepenmacht, de Guardia Nacional (Nationale Garde), om de federale politie te vervangen en de veiligheid te vergroten in gebieden die geteisterd werden door kartelgeweld.

Maar hij drong er toen op aan dat de Nationale Garde onder de controle van het leger kwam, een stap die vorige maand door het Congres werd goedgekeurd. De president voerde aan dat het hebben van de 115.000 man sterke troepenmacht onder controle van het leger corruptie zou voorkomen.

De Verenigde Naties noemden het echter een “tegenslag voor de openbare veiligheid op basis van mensenrechten”, met het argument dat er geen burgerlijk toezicht op de Nationale Garde zou zijn. Leden van het Congres die tegen beide wetsvoorstellen hebben gestemd, beschuldigen de president ervan het leger, dat is beschuldigd van wijdverbreide misbruiken, meer macht te geven.

Beschuldigingen van mensenrechtenschendingen door het leger haalden vorige maand opnieuw de krantenkoppen, toen een gepensioneerde generaal en twee andere leden van het leger werden gearresteerd vanwege hun vermeende banden met de verdwijning van 43 studenten in 2014.

President López Obrador is ondanks de kritiek bij zijn aanpak gebleven en benadrukte dat zijn plan “niet is om te militariseren of in de richting van autoritarisme te gaan, maar om – onder toezicht van het ministerie van Defensie – de gezonde groei te begeleiden van wat de belangrijkste openbare veiligheidsinstelling is in het land”.

Foto: Gobierno de Mexico

BBC World News

Gerelateerde berichten

Nicaragua- Een serie impressies uit een belaagd land. Deel 5: Economische apartheid in Nicaragua

Nicaragua- Een serie impressies uit een belaagd land. Deel 5: Economische apartheid in Nicaragua

Dit is het vijfde deel van een serie verhalen van Hans Zwinkels * over het alledaagse leven in Nicaragua. Alle namen zijn gefingeerd, want journalisten zijn niet welkom onder het bewind van Daniel Ortega en zijn vrouw. De ‘gewone’ Nicaraguaan houdt kritiek en onvrede voor zich uit angst voor repressie.

Lees meer
“Geen straffeloosheid voor brand in detentiecentrum voor migranten” zegt de president van Mexico

“Geen straffeloosheid voor brand in detentiecentrum voor migranten” zegt de president van Mexico

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador heeft beloofd dat er “geen straffeloosheid” zal zijn voor degenen die verantwoordelijk zijn voor een brand in een detentiecentrum waarbij tientallen migranten om het leven zijn gekomen.  Degenen die verantwoordelijk worden bevonden voor “het veroorzaken van deze pijnlijke tragedie zullen worden gestraft in overeenstemming met de wet”, zei de Mexicaanse leider.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This