Politiek & Maatschappij

Congres in Mexico wil militairen op straat houden

14 oktober 2022

Redactie

Het Mexicaanse congres heeft gestemd voor verlenging van de aanwezigheid van het leger op straat tot 2028. Troepen voeren al jaren openbare veiligheidstaken uit als onderdeel van Mexico’s oorlog tegen drugs en de bendes die hun handel controleren.

Critici zeggen dat de uitbreiding van de militaire taken met nog eens vier jaar het land verder militariseert. Volgens mensenrechtenorganisaties heeft de militarisering van politietaken geleid tot mensenrechtenschendingen en nog meer geweld. Maar leden van de partij van de president voerden aan dat als het leger van de straat zou worden gehaald, de Mexicaanse bevolking overgeleverd zou zijn aan de genade van georganiseerde misdaadbendes.

Het wetsvoorstel werd na een marathonsessie in de Kamer van Afgevaardigden aangenomen met 339 stemmen voor en 155 tegen. Het zal nog steeds moeten worden goedgekeurd door de parlementen van 31 staten en de hoofdstad, Mexico-Stad, om tot wet te komen, maar de grote hindernis was om het in het Congres goedgekeurd te krijgen. Het voorstel heeft de steun van president Andrés Manuel López Obrador.

Voordat hij aantrad, was López Obrador een tegenstander van troepen op straat en hij voerde campagne met de belofte om ze terug te sturen naar hun kazerne. Toen hij eenmaal in functie was, creëerde hij een nieuwe door burgers geleide troepenmacht, de Guardia Nacional (Nationale Garde), om de federale politie te vervangen en de veiligheid te vergroten in gebieden die geteisterd werden door kartelgeweld.

Maar hij drong er toen op aan dat de Nationale Garde onder de controle van het leger kwam, een stap die vorige maand door het Congres werd goedgekeurd. De president voerde aan dat het hebben van de 115.000 man sterke troepenmacht onder controle van het leger corruptie zou voorkomen.

De Verenigde Naties noemden het echter een “tegenslag voor de openbare veiligheid op basis van mensenrechten”, met het argument dat er geen burgerlijk toezicht op de Nationale Garde zou zijn. Leden van het Congres die tegen beide wetsvoorstellen hebben gestemd, beschuldigen de president ervan het leger, dat is beschuldigd van wijdverbreide misbruiken, meer macht te geven.

Beschuldigingen van mensenrechtenschendingen door het leger haalden vorige maand opnieuw de krantenkoppen, toen een gepensioneerde generaal en twee andere leden van het leger werden gearresteerd vanwege hun vermeende banden met de verdwijning van 43 studenten in 2014.

President López Obrador is ondanks de kritiek bij zijn aanpak gebleven en benadrukte dat zijn plan “niet is om te militariseren of in de richting van autoritarisme te gaan, maar om – onder toezicht van het ministerie van Defensie – de gezonde groei te begeleiden van wat de belangrijkste openbare veiligheidsinstelling is in het land”.

Foto: Gobierno de Mexico

BBC World News

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This