Politiek & Maatschappij

Bouw van Mexico’s Mayatrein gestopt

20 april 2022

Speleologen en milieuactivisten verenigen zich

In een aantal zuidelijke staten van Mexico, waaronder Chiapas en Yucatán, wordt sinds enkele jaren gewerkt aan een ambitieus spoorwegproject dat deze staten moet verbinden. Maar al bij aanvang was er veel kritiek: door de haast die men wilde maken zouden milieuzorgen genegeerd zijn. En nu heeft de rechtbank een deel van het project stil laten leggen. Een overwinning voor milieuactivisten én speleologen.

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador is vastbesloten: de 1500 kilometer lange spoorlijn die de zuidoostelijke staten Chiapas, Tabasco, Campeche, Yucatán en Quitana Roo moet verbinden zal eind 2023 gereed zijn. Volgens López Obrador is de spoorlijn een milieuvriendelijke manier van transport voor zowel de lokale bevolking als de vele toeristen die de regio ieder jaar bezoeken. De spoorlijn zorgt ook voor werkgelegenheid en zal helpen het gebied te ontwikkelen. Waarschuwingen van milieuactivisten heeft hij naast zich neergelegd en de activisten doet hij af als “pseudo-milieubeschermers.”

Maar de activisten van Greenpeace en andere milieubeschermingsorganisaties kregen onlangs versterking van speleologen met wie zij samen naar de rechtbank stapten. De speleologen bevestigden wat Greenpeace en anderen al hadden aangetoond: de aanleg van de spoorlijn brengt grote schade toe aan een stelsel van grotten over een lengte van honderdtwintig kilometer. De grotten zijn miljoenen jaren oud en herbergen veel bijzondere dieren en planten. Zo zijn de grotten het thuis voor vleermuizen en voor de Mexicaanse tetra, in het Engels ook wel de blind cavefish, de blinde grotvis, genoemd. Deze vis wordt geboren met ogen, maar door het gebrek aan licht trekken de ogen in de loop van zijn leven naar binnen en wordt hij compleet blind. De grotten bieden ook een schuilplaats aan jaguars die er zoet water om te drinken vinden.

Het betreffende gedeelte van de route, genaamd sectie 5, verbindt de toeristische trekpleisters Cancún en Tulum. Onlangs werd besloten dit gedeelte toe te voegen aan de spoorlijn, maar zonder dat de vereiste milieueffectrapportage werd uitgevoerd. Het bestaan van de bijzondere grotten en de schade die de aanleg zal veroorzaken werden genegeerd.

Aleira Lara, campagneleider van Greenpeace in Mexico, is blij met het besluit van de rechter om het werk aan de spoorlijn voorlopig stil te leggen, vertelt zij aan de BBC, en zij hoopt dat de rechtbank hier snel een definitieve beëindiging van zal maken. “De bouw verandert het ecosysteem en dat heeft belangrijke gevolgen voor de biodiversiteit in het gebied.” Komende vrijdag 22 april zal de rechtbank besluiten of de opschorting van de bouw wordt omgezet in een definitieve beëindiging.

Bronnen: BBC, Wikipedia

Gerelateerde berichten

De mislukte coup in Brasília

De mislukte coup in Brasília

Brazilië was urenlang in rep en roer. De meest extreme tak van de aanhang van ex-president Jair Bolsonaro zette het land op zijn kop op een rustige zondagmiddag, 8 januari. De eerste zondag na de inwijding van de nieuwe president Lula da Silva werd een historisch dieptepunt in de geschiedenis van het land. Circa vijfduizend bolsonaristas trokken ongehinderd door politie naar het Plein van de Drie Machten in hoofdstad Brasília en bestormden het parlementsgebouw, het hooggerechtshof en het presidentieel paleis.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This