Economie & Ondernemen

Avocado’s als wapen

18 februari 2022

Boycot van Mexicaanse avocado’s bedreigt Mexicaanse banen en Amerikaanse maaltijden

Het Amerikaanse besluit om de import van avocado’s uit Mexico te verbieden, is een enorme slag voor Mexico. Niet alleen voor de landbouwsector, maar ook voor de economie van het land als geheel.

Mexico produceert meer dan een derde van alle avocado’s in de wereld: tussen de 100.000 en 130.000 ton per dag. Ruim de helft daarvan wordt geëxporteerd, vooral naar de Verenigde Staten. De waarde hiervan was in 2021 bijna 2,5 miljard euro en de sector was goed voor 300.000 banen.

Sinds 11 februari dit jaar staan deze banen en inkomsten op de tocht vanwege een importverbod in Mexico’s noordelijke buurland. Naar verluidt vanwege telefonische bedreigingen aan het adres van een Amerikaanse voedselinspecteur in Michoacán, niet alleen de grootste producent van avocado’s, maar ook een deelstaat die geteisterd wordt door gewapend geweld.

Avocado’s bederven snel en zullen nu voor lagere prijzen op andere markten verkocht moeten worden. De sector roept de autoriteiten op om haast te maken met onderzoek naar de bedreigingen en maatregelen te nemen die de Amerikanen gerust stellen, zodat de export hervat kan worden. Volgens Juan Carlos Anaya, een landbouwconsultant, is de avocado “ons derde exportproduct, na bier en tequila”.

Het is niet voor het eerst dat de avocado gebruikt wordt als wapen in de relatie tussen beide landen. Ruim honderd jaar geleden werd de import van Mexicaanse avocado’s in de VS al aan banden gelegd na berichten dat de pitten landbouwziektes zouden verspreiden. Eind jaren zeventig van de vorige eeuw weigerden de Amerikanen nog het verbod op te heffen.

Pas met het in werking treden van de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst (NAFTA) in 1994 kwam de handel op gang. Deze was zo succesvol, dat avocado’s nu bijna basisvoedsel zijn in de VS. Mede vanwege de lucratieve avocadomarkt wordt er ook gespeculeerd dat de bedreigingen van de voedselinspecteur gezien moeten worden als excuus om politieke maatregelen te nemen. Het tegenhouden van import kan Amerikaanse avocadoproducenten beschermen en druk op Mexico uitoefenen om de invoering van een nieuwe energiewet, die negatief kan uitpakken voor Amerikaanse bedrijven, tegen te houden.

Bron: El Pais

Gerelateerde berichten

Vrijhandelskampioen of groene kampioen?

Vrijhandelskampioen of groene kampioen?

De onderhandelingen van het handelsverdrag tussen de EU en Mercosur duurden 20 jaar en nu blijkt ook de politieke goedkeuring uiterst moeizaam te verlopen. Hoewel er veel op het spel staat, onttrekt dit proces zich goeddeels aan het zicht. La Chispa dook er in en verhaalt over klimaatzorgen, Chinese invloed, ondemocratische achterdeurtjes binnen de EU, en opmerkelijke rollen voor Oostenrijk én de Braziliaanse president Bolsonaro.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This