Politiek & Maatschappij

Veel Latijns-Amerikaanse landen hebben nu hogere vaccinatiegraad dan Europa en Noord-Amerika

30 december 2021

Redactie

Veel landen in Latijns-Amerika werden in het begin van de pandemie getroffen door stijgende Covid-19-sterftecijfers, terwijl het coronavirus in de hele regio woedde. Het tij is echter gekeerd in veel Latijns-Amerikaanse landen, waar de vaccinatiegraad hoger ligt dan die van landen in Europa en Noord-Amerika en het aantal doden helpt terugdringen.

Nog maar zes maanden geleden rapporteerden Latijns-Amerika en het Caribisch gebied iets minder dan de helft van alle aan Covid-19 gerelateerde sterfgevallen wereldwijd. Volgens de laatste gegevens is de regio nu verantwoordelijk voor ongeveer 10 procent van de aan Covid-19 gerelateerde sterfgevallen.

Dat komt door de versnelde levering van Europese, Amerikaanse, Chinese en zelfgekweekte vaccins die een aantal Latijns-Amerikaanse landen in de tweede helft van dit jaar hebben ontvangen, volgens gegevens van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO).

Een reden voor die succesvolle vaccinatiecampagnes kan worden toegeschreven aan de geschiedenis: veel landen in Latijns-Amerika hebben al lang bestaande en vertrouwde nationale inentingsacties tegen andere ziekten, zoals polio.

Cuba heeft het misschien het beste gedaan in dit opzicht. De inzet op zelfgekweekte vaccins – deze zomer goedgekeurd voor noodgebruik door de regelgevende instanties voor medicijnen – wierp zijn vruchten af. Het land heeft het hoogste vaccinatiepercentage in de regio – en een van de hoogste ter wereld – met 84,1 procent van de inwoners volledig gevaccineerd, volgens PAHO. In september begon Cuba als eerste ter wereld met de massale vaccinatie van kinderen vanaf 2 jaar tegen Covid.

Wetenschappers zeggen dat de in Cuba gemaakte vaccins veilig en effectief zijn in het voorkomen van ernstige ziekte en overlijden. De regering heeft in september de goedkeuring van de Wereldgezondheidsorganisatie aangevraagd voor haar vaccins.

Ondertussen is Brazilië, de thuisbasis van een van de hoogste Covid-19-sterftecijfers ter wereld, uit de donkerste dagen van de pandemie gekomen met een succesvolle vaccinatiecampagne. Volgens PAHO-gegevens tot 23 december heeft Brazilië meer dan 315 miljoen doses toegediend, waarbij 65,7 procent van de bevolking volledig is gevaccineerd.

Het record van Chili is zelfs nog beter: 85,6 procent van de bevolking is volledig gevaccineerd. Uruguay heeft 76,6 procent van zijn inwoners gevaccineerd en de vaccinatiegraad in Argentinië ligt op 70 procent.

Regionaal zijn op 22 december meer dan 868 miljoen doses toegediend in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, meldde PAHO, waarbij ongeveer 57 procent van de bevolking van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied volledig is gevaccineerd. Dat is 67,8 procent in Europa en 61,3 procent in de Verenigde Staten.

Toch waarschuwt PAHO dat vaccinatie ongelijk blijft in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, “met een handvol landen die het vaccinatiedoel van 40 procent waarschijnlijk niet zullen halen tegen het einde van het jaar en velen net boven de drempel van 50 procent van volledige COVID-19-immunisatie.”

Landen die blijven worstelen met hun uitrol, zijn onder meer Jamaica en Frans-Guyana, waar 18,7 procent en 25,4 procent van de mensen volledig is gevaccineerd. Van de grotere landen in de regio heeft Mexico nog maar net de drempel van 50 procent overschreden.
Naast geïmporteerde vaccins produceert Latijns-Amerika nu meer eigen vaccins. Deze maand verwelkomde PAHO-directeur Carissa Etienne de goedkeuring door de WHO van een AstraZeneca-vaccin dat gezamenlijk is geproduceerd door Argentinië en Mexico – het eerste in Latijns-Amerika.

“Dit is een belangrijke mijlpaal voor Latijns-Amerika en benadrukt het belang van technologieoverdracht om de beschikbaarheid van hoogwaardige COVID-19-vaccins in de regio te vergroten”, zei Etienne.

CNN

Gerelateerde berichten

De mislukte coup in Brasília

De mislukte coup in Brasília

Brazilië was urenlang in rep en roer. De meest extreme tak van de aanhang van ex-president Jair Bolsonaro zette het land op zijn kop op een rustige zondagmiddag, 8 januari. De eerste zondag na de inwijding van de nieuwe president Lula da Silva werd een historisch dieptepunt in de geschiedenis van het land. Circa vijfduizend bolsonaristas trokken ongehinderd door politie naar het Plein van de Drie Machten in hoofdstad Brasília en bestormden het parlementsgebouw, het hooggerechtshof en het presidentieel paleis.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This