Politiek & Maatschappij

Veel Latijns-Amerikaanse landen hebben nu hogere vaccinatiegraad dan Europa en Noord-Amerika

30 december 2021

Redactie

Veel landen in Latijns-Amerika werden in het begin van de pandemie getroffen door stijgende Covid-19-sterftecijfers, terwijl het coronavirus in de hele regio woedde. Het tij is echter gekeerd in veel Latijns-Amerikaanse landen, waar de vaccinatiegraad hoger ligt dan die van landen in Europa en Noord-Amerika en het aantal doden helpt terugdringen.

Nog maar zes maanden geleden rapporteerden Latijns-Amerika en het Caribisch gebied iets minder dan de helft van alle aan Covid-19 gerelateerde sterfgevallen wereldwijd. Volgens de laatste gegevens is de regio nu verantwoordelijk voor ongeveer 10 procent van de aan Covid-19 gerelateerde sterfgevallen.

Dat komt door de versnelde levering van Europese, Amerikaanse, Chinese en zelfgekweekte vaccins die een aantal Latijns-Amerikaanse landen in de tweede helft van dit jaar hebben ontvangen, volgens gegevens van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO).

Een reden voor die succesvolle vaccinatiecampagnes kan worden toegeschreven aan de geschiedenis: veel landen in Latijns-Amerika hebben al lang bestaande en vertrouwde nationale inentingsacties tegen andere ziekten, zoals polio.

Cuba heeft het misschien het beste gedaan in dit opzicht. De inzet op zelfgekweekte vaccins – deze zomer goedgekeurd voor noodgebruik door de regelgevende instanties voor medicijnen – wierp zijn vruchten af. Het land heeft het hoogste vaccinatiepercentage in de regio – en een van de hoogste ter wereld – met 84,1 procent van de inwoners volledig gevaccineerd, volgens PAHO. In september begon Cuba als eerste ter wereld met de massale vaccinatie van kinderen vanaf 2 jaar tegen Covid.

Wetenschappers zeggen dat de in Cuba gemaakte vaccins veilig en effectief zijn in het voorkomen van ernstige ziekte en overlijden. De regering heeft in september de goedkeuring van de Wereldgezondheidsorganisatie aangevraagd voor haar vaccins.

Ondertussen is Brazilië, de thuisbasis van een van de hoogste Covid-19-sterftecijfers ter wereld, uit de donkerste dagen van de pandemie gekomen met een succesvolle vaccinatiecampagne. Volgens PAHO-gegevens tot 23 december heeft Brazilië meer dan 315 miljoen doses toegediend, waarbij 65,7 procent van de bevolking volledig is gevaccineerd.

Het record van Chili is zelfs nog beter: 85,6 procent van de bevolking is volledig gevaccineerd. Uruguay heeft 76,6 procent van zijn inwoners gevaccineerd en de vaccinatiegraad in Argentinië ligt op 70 procent.

Regionaal zijn op 22 december meer dan 868 miljoen doses toegediend in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, meldde PAHO, waarbij ongeveer 57 procent van de bevolking van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied volledig is gevaccineerd. Dat is 67,8 procent in Europa en 61,3 procent in de Verenigde Staten.

Toch waarschuwt PAHO dat vaccinatie ongelijk blijft in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, “met een handvol landen die het vaccinatiedoel van 40 procent waarschijnlijk niet zullen halen tegen het einde van het jaar en velen net boven de drempel van 50 procent van volledige COVID-19-immunisatie.”

Landen die blijven worstelen met hun uitrol, zijn onder meer Jamaica en Frans-Guyana, waar 18,7 procent en 25,4 procent van de mensen volledig is gevaccineerd. Van de grotere landen in de regio heeft Mexico nog maar net de drempel van 50 procent overschreden.
Naast geïmporteerde vaccins produceert Latijns-Amerika nu meer eigen vaccins. Deze maand verwelkomde PAHO-directeur Carissa Etienne de goedkeuring door de WHO van een AstraZeneca-vaccin dat gezamenlijk is geproduceerd door Argentinië en Mexico – het eerste in Latijns-Amerika.

“Dit is een belangrijke mijlpaal voor Latijns-Amerika en benadrukt het belang van technologieoverdracht om de beschikbaarheid van hoogwaardige COVID-19-vaccins in de regio te vergroten”, zei Etienne.

CNN

Gerelateerde berichten

Veel Argentijnen hebben hoop gevestigd op Milei

Veel Argentijnen hebben hoop gevestigd op Milei

Over de in december aangetreden nieuwe Argentijnse president Javier Milei wordt heel verschillend gedacht. In La Chispa is vooral gewezen op mogelijke negatieve gevolgen van zijn aangekondigde beleid. In onderstaand artikel betoogt de Nederlander Jan Stroeken, docent macro-economie aan de Universidad de Concepción del Uruguay in Santa Fe in Argentinië, dat van Milei’s beleid wel positieve effecten te verwachten zijn.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This