‘Een mens komt nooit hetzelfde terug van een reis zoals hij was toen hij vertrok’, luidt een citaat van de Engelse schrijver Graham Green. Dat geldt ook voor Remco Dijkstra (1981), die Te gek! Wereldtrip van een jonge psychiater schreef. In dit reisboek beschrijft hij een wereldreis van een jaar, waarbij hij low budget 17 landen aan doet. Bijna de helft van het boek beslaat Latijns Amerika. Dijkstra maakte de reis in 2009, toen hij 27 jaar was.

De vrijgezelle Fries, die geneeskunde heeft gestudeerd in Groningen, volgt in Maastricht een opleiding tot psychiater. Verplicht onderdeel daarvan zijn vijftig sessies psychotherapie. Daar ontdekt hij bij zichzelf een behoefte aan vrijheid en tijd voor zelfreflectie. Zo wordt het idee voor een wereldreis geboren. Hoe zal hij omgaan met heimwee en eenzaamheid, vraagt hij zich af.

Dijkstra’s reis begint in Azië, de eerste weken met een vriendin als reismaatje. Na wat kilometers gemaakt te hebben, komt Latijns Amerika aan bod. In Mexico en Guatemala bezoekt hij overblijfselen van pre-Colombiaanse beschavingen. Na de Midden-Amerikaanse warmte voelt Peru spartaans aan, waar hij een zware en gevaarlijke tocht maakt in het Andesgebergte. In de Peruaanse jungle neemt hij deel aan een ayahuasca-ritueel, waarbij je door inname van een natuurlijk middel gaat hallucineren. Als westerse arts staat Dijkstra vrij sceptisch tegenover dergelijke traditionele methodes.

Andere landen die Dijkstra (kort) bezoekt, zijn Colombia (in Medellín zijn de mooiste vrouwen), Venezuela (dat hij met een vrouw vergelijkt), Brazilië (waar hij letterlijk honderden uren in de bus zit) en Argentinië (waar hij een Argentijnse schone opduikt). De zwoele latina’s hebben een licht ontwrichtend effect op de doorgaans nuchtere Fries, die met zijn blonde uiterlijk veel bekijks heeft.

Gedurende de wereldreis is Dijkstra gedwongen op zichzelf terug te vallen. Hij stuit op de ongemakken van het reizen: gemiste vliegtuigen, foute boekingen en onbetrouwbaar volk. Maar die wegen niet op tegen de voordelen van de vrijheid van het (alleen) reizen. Dijkstra geniet ervan om mensen te ontmoeten en filosofeert over het fenomeen vriendschap.

In elk hoofdstuk schrijft Dijkstra een lange e-mail aan Frans, zijn behandelend psychiater. In gedachten verhaalt onze budgetreiziger over zijn reisperikelen en wroet hij in de eigen ziel. Alleen reizen is een narcistische activiteit, meent hij. Hoe sta ik in het leven? Waarom ga ik op reis en zal deze mij als mens veranderen? Is vluchten is een reismotief? Soms grijpt de eenzaamheid hem bij de keel.

Dijkstra schrijft vlot, toegankelijk en met droge humor. De hele wereld vatten in een reis en een boek is een ambitieus plan. Te gek is een aardig boek, maar lijdt ook aan oppervlakkigheid. Dijkstra heeft een hoog reistempo, zijn reisbeschrijvingen zijn te veel in vogelvlucht en missen diepte. Latijns Amerika komt dus – evenals de andere werelddelen die hij bezoekt – maar beperkt uit de verf.

Dijkstra’s reisboek onderscheidt zich echter van andere werken uit het reisgenre door de medisch-psychische invalshoek. Hij gaat in op werking van de hersenen en heeft het over de piramide van Maslow, die stelt dat eten, onderdak en bij een sociale groep horen, de basisbehoeften van de mens zijn; pas als die zijn verzekerd, komen individuele behoeften als erkenning en zelfontplooiing.

Als klinisch psycholoog beschouwt Dijkstra zichzelf als archeoloog van de ziel. Hij trekt een vergelijking tussen reizen en werken in de psychiatrie. Bij beiden stap je een nieuwe onbekende wereld binnen, respectievelijk een nieuw land en het hoofd van een patiënt. Een wereldreis is als een psychose: je krijgt andere ervaringen en gevoelens dan je uit je reguliere leventje gewoon bent. En als het een positieve ervaring is, geeft reizen gevoel van euforie in de hersenen.

Remco Dijkstra, Te gek! Wereldtrip van een jonge psychiater, Uitgeverij Elmar, Delft, 2013, ISBN 9789038923284, 273 pag., € 17,95

Meer informatie: www.wereldtrippsychiater.nl

Share This