Van de redactie

Op zoek naar liefde

14 februari 2021

Mark Weenink

La Chispa in tijden van Valentijnsdag

In deze wereld van isolatie en avondklok is het verlangen naar liefde groter dan ooit. Gezien worden, geliefd zijn. Dat wil La Chispa ook en dat betekent gevonden én gelezen worden in de cyberjungle van het wereldwijde web, waar liefde vluchtig is en een klik genoeg is om elkaar voorgoed uit het oog te verliezen. De gedeelde passie van u als lezer en ons als redactie is natuurlijk Latijns Amerika. En zeg eens eerlijk, is er nooit een zwoele latina of vurige latino geweest die ú betoverde?

Ooit, toen mijn relatie uitging, reageerde een vriend onverwacht enthousiast: “Mooi, dan kunnen we op Tinder!” We? Omdat hij zelf al jaren een lieve, mooie vriendin heeft, bedoelde hij natuurlijk mij. Afijn, profiel aangemaakt en ‘we’ sloegen driftig aan het swipen. Al snel was de lol er af en resultaat leverde het in mijn geval niet op.

Hoewel ik niet de grootste Don Juan op de wereld ben, ging het me soms dan toch beter af in de echte wereld. In een quasi romantische bui gaf ik ooit mijn toenmalige vriendin, die mij een tijdje vergezelde op een reis in Zuid-Amerika, Liefde in tijden van cholera van Gabriel García Márquez. In die roman ontmoet een stel elkaar op jonge leeftijd, maar door allerlei perikelen van het leven komen ze pas weer bij elkaar in de liefde als ze oud zijn. Gedachte achter het cadeau was dat mijn vriendin en ik na mijn reis ook weer samen zouden zijn, hoe symbolisch.

Het mocht niet baten, de relatie hield geen stand. Dat hadden diverse latinos mij onderweg al voorspeld. Een enkele keer deed dame mij een oneerbaar voorstel, dat ik beleefd en braafjes afwees. De latina in kwestie reageerde gepikeerd of ongelovig. Latinos lachten me gewoon uit, ik was een sukkel. Liefde op afstand, daar geloofden ze niet in, dat wil zeggen niet op de monogame manier. ‘Amor de lejos, amor de pendejos’ (Liefde op afstand is voor sukkels) of ‘Amor de lejos, los 4 felices’ (Liefde op afstand, alle vier blij) zijn gevleugelde uitspraken op het Latijnse continent.

Latinos zijn niet zo van de uitgestelde liefde, of van liefde op afstand. Latinas trouwens ook niet. “Niet achterna lopen!” hoorde een vriend waarschuwend achter zich, “Daar krijg je koffie-met-melk kinderen van!” Hij keek om en zag een knappe, donkere meid vlak achter zich. Zij en haar vriendinnen schrokken en barstten in giechelen uit. “Carajo, de gringo verstaat Spaans” moeten ze gedacht hebben.

Ja, ook als Europese man moet je sterk in je schoenen staan in Latijns Amerika: Rosaria kon het prima met mijn vriendin vinden, maar die was een weekje weg. Na een gezellige avond kwam ze onverwachts op schoot zitten en sloeg haar armen om me heen. Ik vroeg haar of ze niet vond dat mannen ‘trouw’ moesten zijn. “Natuurlijk wil ik dat mannen trouw zijn. Trouw aan mij!”

Liefde, zullen we het ooit leren? Zeker, Valentijnsdag is een uit de Verenigde Staten overgewaaide hype die in Nederland maar ook in Latijns Amerika al jaren vaste voet aan de grond heeft gekregen. En liefde is natuurlijk voor altijd, niet voor een dag.

En zoals ik dit redactioneel begon: La Chispa is op zoek naar liefde. U hebben we al gevonden, onze lezers. Maar als journalistiek platform zijn we altijd op zoek naar meer. In het geweld van de digitale informatiestroom is het moeilijk om niet kopje onder te gaan en ongezien en dus ongelezen te blijven. Zo’n blauwtje lopen wij niet graag.

Toen ik onze naam La Chispa eens in de zoekmachine gooide, kwam onze website helaas nog niet bovenaan. Dat kost tijd en bloed, zweet en tranen, net zoals in de echte liefde. Wat wel hoog in de zoekresultaten eindigde was een Chispa dating app (voor mensen op zoek naar latin lovers en femmes fatales). Zo ontstond het idee voor dit artikel.

Het fijne van uw en onze liefde voor Latijns Amerika is dat het niet exclusief is en dat je het altijd onbeperkt met iedereen mag delen. Zonder gevoelens van jaloezie of bedrog.

Daarom een oproep aan onze lezers: deel onze artikelen die u de moeite waard vindt met uw vrienden, familie en netwerk. Via sociale media als Facebook, Twitter en LinkedIn.

Dus niet alleen liken, maar echt posten en delen. Dat betekent voor ons nieuwe ogen die onze artikelen tot zich nemen. Daarvan gaat ons hart sneller kloppen. Want liefde die beantwoord wordt, is het mooist van allemaal.

Gerelateerde berichten

Dansen op de vulkaan

Dansen op de vulkaan

Arm El Salvador, zo ver van God en zo dicht bij virtuele rijkdom. Die gedachte bekroop me toen media over de hele wereld berichtten dat het Midden-Amerikaanse land sinds 7 september de bitcoin (BTC) als wettig betaalmiddel accepteert. Dit is een gedecentraliseerde digitale munt die werkt zonder toezicht of controle van centrale banken.

Lees meer
Bolivia: uit het oog, uit het hart

Bolivia: uit het oog, uit het hart

Een tijdje geleden nam ik deel aan een webinar over de Nederlandse betrokkenheid bij Latijns-Amerika. Alle deelnemers riepen op tot meer steun aan het Latijns-Amerikaanse maatschappelijk middenveld. Een vertrouwd geluid, want een jaar geleden zeiden dezelfde mensen hetzelfde. Zij horen helaas tot het afnemend aantal mensen in Nederland dat zich beroepsmatig nog met het Latijns-Amerikaanse maatschappelijk middenveld bezig houdt. En ik heb gezien wat de gevolgen kunnen zijn voor NGOs in een land als Bolivia.

Lees meer
Ontsnapping van gevangenen kenmerkend voor berichtgeving over Haïti

Ontsnapping van gevangenen kenmerkend voor berichtgeving over Haïti

Donderdag 25 februari vond een spectaculaire uitbraak plaats in de gevangenis van Croix-des- Bouquets, dichtbij de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince. Ruim vierhonderd gevangenen namen de benen en er vielen vijfentwintig doden, onder wie burgers buiten de gevangenis. Het nieuws ging de hele wereld over. Maar het is belangrijk verder te kijken dan alleen naar deze ontsnapping.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This