Van de redactie

Op zoek naar liefde

14 februari 2021

Mark Weenink

La Chispa in tijden van Valentijnsdag

In deze wereld van isolatie en avondklok is het verlangen naar liefde groter dan ooit. Gezien worden, geliefd zijn. Dat wil La Chispa ook en dat betekent gevonden én gelezen worden in de cyberjungle van het wereldwijde web, waar liefde vluchtig is en een klik genoeg is om elkaar voorgoed uit het oog te verliezen. De gedeelde passie van u als lezer en ons als redactie is natuurlijk Latijns Amerika. En zeg eens eerlijk, is er nooit een zwoele latina of vurige latino geweest die ú betoverde?

Ooit, toen mijn relatie uitging, reageerde een vriend onverwacht enthousiast: “Mooi, dan kunnen we op Tinder!” We? Omdat hij zelf al jaren een lieve, mooie vriendin heeft, bedoelde hij natuurlijk mij. Afijn, profiel aangemaakt en ‘we’ sloegen driftig aan het swipen. Al snel was de lol er af en resultaat leverde het in mijn geval niet op.

Hoewel ik niet de grootste Don Juan op de wereld ben, ging het me soms dan toch beter af in de echte wereld. In een quasi romantische bui gaf ik ooit mijn toenmalige vriendin, die mij een tijdje vergezelde op een reis in Zuid-Amerika, Liefde in tijden van cholera van Gabriel García Márquez. In die roman ontmoet een stel elkaar op jonge leeftijd, maar door allerlei perikelen van het leven komen ze pas weer bij elkaar in de liefde als ze oud zijn. Gedachte achter het cadeau was dat mijn vriendin en ik na mijn reis ook weer samen zouden zijn, hoe symbolisch.

Het mocht niet baten, de relatie hield geen stand. Dat hadden diverse latinos mij onderweg al voorspeld. Een enkele keer deed dame mij een oneerbaar voorstel, dat ik beleefd en braafjes afwees. De latina in kwestie reageerde gepikeerd of ongelovig. Latinos lachten me gewoon uit, ik was een sukkel. Liefde op afstand, daar geloofden ze niet in, dat wil zeggen niet op de monogame manier. ‘Amor de lejos, amor de pendejos’ (Liefde op afstand is voor sukkels) of ‘Amor de lejos, los 4 felices’ (Liefde op afstand, alle vier blij) zijn gevleugelde uitspraken op het Latijnse continent.

Latinos zijn niet zo van de uitgestelde liefde, of van liefde op afstand. Latinas trouwens ook niet. “Niet achterna lopen!” hoorde een vriend waarschuwend achter zich, “Daar krijg je koffie-met-melk kinderen van!” Hij keek om en zag een knappe, donkere meid vlak achter zich. Zij en haar vriendinnen schrokken en barstten in giechelen uit. “Carajo, de gringo verstaat Spaans” moeten ze gedacht hebben.

Ja, ook als Europese man moet je sterk in je schoenen staan in Latijns Amerika: Rosaria kon het prima met mijn vriendin vinden, maar die was een weekje weg. Na een gezellige avond kwam ze onverwachts op schoot zitten en sloeg haar armen om me heen. Ik vroeg haar of ze niet vond dat mannen ‘trouw’ moesten zijn. “Natuurlijk wil ik dat mannen trouw zijn. Trouw aan mij!”

Liefde, zullen we het ooit leren? Zeker, Valentijnsdag is een uit de Verenigde Staten overgewaaide hype die in Nederland maar ook in Latijns Amerika al jaren vaste voet aan de grond heeft gekregen. En liefde is natuurlijk voor altijd, niet voor een dag.

En zoals ik dit redactioneel begon: La Chispa is op zoek naar liefde. U hebben we al gevonden, onze lezers. Maar als journalistiek platform zijn we altijd op zoek naar meer. In het geweld van de digitale informatiestroom is het moeilijk om niet kopje onder te gaan en ongezien en dus ongelezen te blijven. Zo’n blauwtje lopen wij niet graag.

Toen ik onze naam La Chispa eens in de zoekmachine gooide, kwam onze website helaas nog niet bovenaan. Dat kost tijd en bloed, zweet en tranen, net zoals in de echte liefde. Wat wel hoog in de zoekresultaten eindigde was een Chispa dating app (voor mensen op zoek naar latin lovers en femmes fatales). Zo ontstond het idee voor dit artikel.

Het fijne van uw en onze liefde voor Latijns Amerika is dat het niet exclusief is en dat je het altijd onbeperkt met iedereen mag delen. Zonder gevoelens van jaloezie of bedrog.

Daarom een oproep aan onze lezers: deel onze artikelen die u de moeite waard vindt met uw vrienden, familie en netwerk. Via sociale media als Facebook, Twitter en LinkedIn.

Dus niet alleen liken, maar echt posten en delen. Dat betekent voor ons nieuwe ogen die onze artikelen tot zich nemen. Daarvan gaat ons hart sneller kloppen. Want liefde die beantwoord wordt, is het mooist van allemaal.

Gerelateerde berichten

Tegenstellingen, maar Chili moet vooruit

Tegenstellingen, maar Chili moet vooruit

Vijftig jaar na de staatsgreep in Chili van 11 september 1973 blijkt het tekenen van een gezamenlijke verklaring van links en rechts over democratie en mensenrechten onmogelijk. De herdenking legt bestaande tegenstellingen in de samenleving bloot. Dat is geen argument om dan maar niet te herdenken, maar wel om – met erkenning van verschillen – te werken aan versterking van democratie en mensenrechten, zeker in een tijd met een grote extreemrechtse partij.

Lees meer
Latijns-Amerika en Europa weer rond de tafel

Latijns-Amerika en Europa weer rond de tafel

Veel mensen zullen niets hebben opgepikt van de Europa-Latijns-Amerikaconferentie op 17 en 18 juli in Brussel. Toch is het belangrijk nieuws dat voor het eerst sinds acht jaar regeringsleiders van de 33 landen van CELAC (Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten) en van de 27 landen van de Europese Unie weer met elkaar praatten. Ze spraken veel over sociaaleconomische samenwerking, maar over Oekraïne werden ze het niet eens.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This