Vrije tijd & Toerisme

Leestip: Van vuur naar ijs. Fietsen van Vuurland naar Alaska

7 mei 2021

Redactie

Een leestip in deze tijden van uitgestelde verlangens en weemoedige terugblikken op toen we nog konden reizen: Van vuur naar ijs. Fietsen van Vuurland naar Alaska. Het is een reisverslag van wereldfietser Marica van der Meer.

Wat bezielt een vrouw om gedurende anderhalf jaar op een fiets te leven? Waarom wil iemand een fietstocht van 27.716 kilometer maken van het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika naar Alaska?

Marica van der Meer geeft in 295 pagina’s antwoord. Ze heeft vijf jaar met het plan rondgelopen, een reisgenoot gezocht, een waterfilter aangeschaft en geoefend, en in januari 2002 is het zover. Ze komt aan in het Argentijnse Ushuaia, de zuidelijkste stad ter wereld. Hoewel het zomer is, is het koud en guur.

Bijna 28.000 kilometer en anderhalf jaar verderop is het in Alaska zomer, maar ook daar fietst ze nog vaak door de sneeuw. Onderweg trotseert ze, soms alleen maar meestal met reisgenoten, bergen, hitte, regen, gebrek aan cola en andere ongemakken. Maar ook weet ze te genieten van de prachtige landschappen onderweg en de gezellige ontmoetingen.

Het boek verscheen eerder in 2005 en is nu opnieuw uitgegeven. Op internet waren de recensies bij de eerste editie wisselend. Maar omdat ze onderweg door niet minder dan 14 landen komt, is de kans groot dat je als Amerika-ganger ergens haar pad gekruist hebt of zult kruisen. Dat is leuk lezen, vooral omdat het boek door uitgeverij Elmar keurig vormgegeven is en door Van der Meer zelf van prachtige foto’s voorzien.

Daarom is Van vuur naar ijs vooral een aanrader ter stimulering van de voorpret op komende reizen en om na te genieten van reeds gemaakte tochten door Latijns Amerika, al dan niet op een fiets.

Marica van der Meer, Van Vuur naar IJs. Fietsen van Vuurland naar Alaska. Uitgeverij Elmar, Delft, 2021, ISBN 9789038928098, 295 pag, € 22,99.

Lees ook onze recensie van Dwaalspoor van Marica van der Meer

Gerelateerde berichten

agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This