Vrije tijd & Toerisme

Latijns-Amerika en de Olympische Winterspelen

11 februari 2022

Latijns-Amerika en de Winterspelen, het is geen gelukkige combinatie – om van het Caribisch Gebied maar te zwijgen. Argentinië staat zelfs, samen met Griekenland, helemaal onderaan de ‘eeuwige’ medaillespiegel: 19 keer deelgenomen maar geen enkele medaille. Het motto mag dan wel zijn ‘deelnemen is belangrijker dan winnen’, maar ooit moet het toch mogelijk zijn de vierde plaats van de Argentijnse viermansbob uit 1928 te verbeteren.

Toch komen langzaam maar zeker teams en atleten uit de regio in beeld. Soms letterlijk, zoals in de film Cool Runnings uit 1993 over het Jamaicaanse bobsleeteam, maar ook iemand als de Mexicaanse kunstschaatser Donovan Carrillo (foto) weet steeds meer camera’s op zich gericht. Zeker nadat hij in Peking als eerste Mexicaan ooit door de voorrondes kwam, op schaatsen met de kleuren van de Mexicaanse vlag en op de tonen van Black Magic Woman van Carlos Santana. Ondanks zijn driedubbele axel eindigde de schaatser uit Jalisco 10 februari als 22e.

Carillo is een van de weinige vertegenwoordigers van de regio die nog in hun land wonen. De Braziliaanse langlaufer Manex Silva, geboren in 2002 in de Amazonestad Rio Branco, woont en traint in Spanje. Hoewel hij in China niet tot de finales doordrong, geven zijn sportieve resultaten tot nu toe hoop voor de toekomst: hij heeft al acht keer op een podium gestaan na goede optredens bij kampioenschappen in Chili, Argentinië en Spanje.

Een andere langlaufster uit de regio is de pas 18-jarige Argentijnse Nahiara Díaz. Ondanks een trainingsstage in Libanon eindigde ze in Peking op de vijf kilometer op de 83e plaats en op de tien kilometer werd ze 96e. Ze ziet de huidige spelen echter vooral als een voorbereiding op de volgende Olympische Winterspelen, in 2026 in Milaan.

Misschien dat er over vier jaar zelfs een Nederlands tintje zit aan een Zuid-Amerikaanse medaille: voor de Braziliaanse langlaufster Bruna Moura kwam de weg naar Peking vorige maand tot een abrupt einde in de Alpen. De in Nunspeet woonachtige Moura was vorige maand onderweg vanuit Noord-Italië naar het vliegveld van München, toen het busje waarin ze zat op een tankauto botste. Zwaar gewond moet ook zij nu noodgedwongen het vizier op Milaan richten.

Andere vertegenwoordigers van de regio zijn bijvoorbeeld Laura Gómez, Colombiaans recordhoudster op 500, 1000, 1500, 3000 én de 5000 meter schaatsen, en de skiester Sarah Escobar uit de Verenigde Staten. In haar eentje vormt ze de delegatie van het geboorteland van haar ouders, Ecuador.

Bronnen, o.a: topendsports, bbc, remezcla, de stentor

Gerelateerde berichten

agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This