Milieu & Natuur

Klimaatverandering en de risico’s voor Latijns-Amerika en de Cariben

13 augustus 2021

IPCC rapport bezorgd over de regio.

Het Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC, analyseert in haar recent verschenen zesde rapport aangaande de stand van zaken rond het broeikaseffect onder meer de gevolgen daarvan per regio. Zo ook voor Latijns-Amerika en de Cariben.

Volgens de opstellers van ‘Climate Change 2021: The Physical Science Basis’, klimaatdeskundigen van over de hele wereld, raken sommige gevolgen van het klimaatverandering de hele wereld, maar zijn andere gevolgen meer lokaal.

Voor Latijns-Amerika en de Cariben is het volgens de wetenschappers “erg waarschijnlijk” dat de gemiddelde temperaturen sterker zullen stijgen dan het wereldgemiddelde. Bovendien wordt verwacht dat de hittegolven op zee zullen toenemen – zowel in intensiteit als in duur. Met andere woorden, de zeebriesjes zullen minder verkoeling brengen.

Een andere verwachting is dat de neerslag in zowel het noordwesten als het zuidoosten van Zuid-Amerika sterk zal toenemen, terwijl deze daarentegen in het noordoosten en zuidwesten van dit gebied zal afnemen. Dat wil zeggen dat bijvoorbeeld in Colombia het risico op overstromingen toeneemt terwijl in het nu al droge noordoosten van Brazilië de waterschaarste erger wordt.

Tropische stormen zullen in hevigheid toenemen, met name in de Cariben en Midden-Amerika. Ondanks dat tropische stormen met hevige neerslag gepaard gaan, zullen periodes van droogte zowel in Midden- als in Zuid-Amerika vaker voorkomen.

Ecosystemen

Aanhoudende droogte zal ook effect hebben op de uitdroging van de grond en bovendien het risico op bosbranden vergroten. Meerdere sectoren zullen de gevolgen daarvan ondervinden, zoals de landbouw, bosbouw, gezondheid en ecosystemen in het algemeen.

Ecosystemen zullen ook beïnvloed worden door de verwachte zeespiegelstijging rondom de regio. De bewoners van die gebieden zullen vaker te maken krijgen met overstromingen en kustafslag.

In het Andesgebied moet men rekening houden met minder sneeuwval. In alle scenario’s van het IPCC wordt er rekening mee gehouden dat gletsjers zich daarom versneld zullen terugtrekken. Op haar beurt leidt dit weer tot meer smeltwater in de rivieren waarmee de kans op overstromingen opnieuw groter wordt.

Bron: bbc.com

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’  vormen

Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’ vormen

Aangespoord door de verkiezing van Lula willen de drie landen, waar zich de helft van alle tropische bossen bevinden, sterkere inspanningen voor natuurbehoud toezeggen. Met name de verkozen president van Brazilië, Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, heeft beloofd te vechten om de ontbossing in het Amazonegebied een halt toe te roepen.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This