Milieu & Natuur

Eindelijk goed nieuws voor milieuactivisten in de regio?

30 april 2021

Het verdrag van Escazú treedt in werking

Nu twaalf overheden in de regio het verdrag van Escazú geratificeerd hebben, is het eerste juridisch bindende verdrag ter bescherming van milieuactivisten in Latijns Amerika en de Cariben rechtsgeldig geworden.

Van de 1.044 milieuactivisten die wereldwijd tussen 2010 en 2019 vermoord zijn, kwam een groot deel uit Colombia, Brazilië en andere landen in de regio. Effectieve en vooral juridisch bindende wetgeving om hen te beschermen, ontbrak veelal.

Wellicht is dat vanaf nu anders, want inmiddels is de ‘Regionale overeenkomst over toegang tot informatie, openbare deelname en toegang tot gerechtigheid met betrekking tot milieuonderwerpen in Latijns Amerika en de Cariben’, oftewel het Verdrag van Escazú, in werking getreden. Het is het eerste bindende verdrag op dit gebied in de regio.

In het verdrag wordt een groot aantal beschermingsmaatregelen uitgewerkt. Organisaties als het World Resources Institute (WRI) en The Access Initiative (TAI) hebben jarenlang campagne gevoerd om het verdrag geratificeerd te krijgen. Van lokale jongerenorganisaties tot The Elders (een groep van politieke leiders die zich inzetten voor vrede en gerechtigheid), velen werden betrokken om de druk op de overheden op te voeren, zodat milieuactivisten veilig hun werk kunnen doen.

En met succes! Nadat het verdrag in 2018 opgesteld was in het Costa Ricaanse Escazú, hebben Mexico, Argentinië, Antigua en Barbuda, Guyana, St. Vincent, St. Kitts en Nevis, St. Lucia, Bolivia, Ecuador, Nicaragua, Panama en Uruguay het geratificeerd. Het verdrag trad daarmee in werking op 22 april jongstleden, de Dag van de Aarde.

Bronnen: wri.org, cepal.org

Gerelateerde berichten

Contradicties van de mijnbouworganisatie

Contradicties van de mijnbouworganisatie

Het gaat op en neer met de mijnbouw, een economische kernactiviteit van Bolivia. Even leken coöperaties een weg naar een betere toekomst. Maar ook zij maken zich schuldig aan uitbuiting en milieuvernietiging. In een wirwar van gemeenschappelijke én intern tegenstrijdige principes en belangen tussen de socialistische regering, coöperaties, het staatsmijnbedrijf, vakbonden, inheemse gemeenschappen, milieuorganisaties en ngo’s ontstond een mijnbouwwet met “dikke mist’’ rond omstreden kwesties. Bolivia kan maar moeizaam loskomen van de ‘vloek van de rijke natuurlijke hulpbronnen.’

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This