Milieu & Natuur

Eindelijk goed nieuws voor milieuactivisten in de regio?

30 april 2021

Het verdrag van Escazú treedt in werking

Nu twaalf overheden in de regio het verdrag van Escazú geratificeerd hebben, is het eerste juridisch bindende verdrag ter bescherming van milieuactivisten in Latijns Amerika en de Cariben rechtsgeldig geworden.

Van de 1.044 milieuactivisten die wereldwijd tussen 2010 en 2019 vermoord zijn, kwam een groot deel uit Colombia, Brazilië en andere landen in de regio. Effectieve en vooral juridisch bindende wetgeving om hen te beschermen, ontbrak veelal.

Wellicht is dat vanaf nu anders, want inmiddels is de ‘Regionale overeenkomst over toegang tot informatie, openbare deelname en toegang tot gerechtigheid met betrekking tot milieuonderwerpen in Latijns Amerika en de Cariben’, oftewel het Verdrag van Escazú, in werking getreden. Het is het eerste bindende verdrag op dit gebied in de regio.

In het verdrag wordt een groot aantal beschermingsmaatregelen uitgewerkt. Organisaties als het World Resources Institute (WRI) en The Access Initiative (TAI) hebben jarenlang campagne gevoerd om het verdrag geratificeerd te krijgen. Van lokale jongerenorganisaties tot The Elders (een groep van politieke leiders die zich inzetten voor vrede en gerechtigheid), velen werden betrokken om de druk op de overheden op te voeren, zodat milieuactivisten veilig hun werk kunnen doen.

En met succes! Nadat het verdrag in 2018 opgesteld was in het Costa Ricaanse Escazú, hebben Mexico, Argentinië, Antigua en Barbuda, Guyana, St. Vincent, St. Kitts en Nevis, St. Lucia, Bolivia, Ecuador, Nicaragua, Panama en Uruguay het geratificeerd. Het verdrag trad daarmee in werking op 22 april jongstleden, de Dag van de Aarde.

Bronnen: wri.org, cepal.org

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’  vormen

Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’ vormen

Aangespoord door de verkiezing van Lula willen de drie landen, waar zich de helft van alle tropische bossen bevinden, sterkere inspanningen voor natuurbehoud toezeggen. Met name de verkozen president van Brazilië, Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, heeft beloofd te vechten om de ontbossing in het Amazonegebied een halt toe te roepen.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This