Politiek & Maatschappij

Daniel Zovatto: “Latijns-Amerikaanse democratie in zwaar weer”

12 januari 2022

De regionaal directeur van International IDEA is somber

Nee, de pandemie is niet de oorzaak van de achteruitgang van de democratie in Latijns-Amerika, want dat proces is al veel langer aan de gang. In een interview met de Ecuadoraanse krant El Universo zegt Daniel Zovatto dat democratieën tegenwoordig niet meer om zeep geholpen worden door een staatsgreep, zoals in het verleden. Ze sterven veeleer langzaam en van binnenuit.

Daniel Zovatto is regionaal directeur van het International Institute for Democracy and Electoral Assistance, kortweg International IDEA. Hij schetst een somber beeld waarin de Latijns-Amerikaanse democratieën in toenemende mate geconfronteerd worden met een ingewikkelde en uitdagende politieke en sociaaleconomische situatie. Zo heeft hij de afgelopen vijftien jaar de democratie teloor zien gaan in landen als Haïti, Honduras, Venezuela en Nicaragua, terwijl de situatie in Guatemala en El Salvador verslechterd is. Lichtpuntjes zijn Ecuador en de Dominicaanse Republiek, landen waarvan het democratisch gehalte volgens Zovatto de laatste jaren verbeterd is.

Zovatto stelt dat de komst van de pandemie begin 2020 als een weerbaarheidstest beschouwd kan worden. Maar, hoewel de pandemie wel wat negatieve gevolgen had voor de kwaliteit van de democratie, viel dit relatief gezien mee. Hij wil hier echter wel een kanttekening bij plaatsen, want bijna de helft van de Latijns-Amerikaanse landen zag de democratie op bepaalde punten eroderen. Zovatto noemt als voorbeelden onder meer Bolivia, Chili, Colombia, Costa Rica en Uruguay.

Tegelijkertijd moeten we in acht nemen dat de cijfers van het meest recente rapport van International IDEA van eind 2020 zijn, en dat er in sommige landen sindsdien veel gebeurd is. Meestal negatief waar het de democratie betreft, zoals in El Salvador waar president Nayib Bukele de touwtjes te strak in handen heeft, of Cuba waar afgelopen zomer vreedzame protesten met harde hand werden neergeslagen. En, zegt Zovatto, “vlak nadat we de laatste hand aan ons rapport hadden gelegd, waren er alweer nieuwe ontwikkelingen, zoals de electorale farce in Nicaragua, georkestreerd door de familiedictatuur van Daniel Ortega en Rosario Murillo.”

Maar de afgelopen maanden zagen gelukkig ook positieve ontwikkelingen, zoals de succesvol verlopen verkiezingen in Honduras en in Chili. Zovatto noemt ook de alliantie die Costa Rica, Panama en de Dominicaanse Republiek in september sloten, met als doel de versterking van wat in het Spaans zo mooi heet: la institucionalidad democrática. Ofwel, het geheel aan regels die ervoor zorgen voor de uitoefening van de publieke macht, en die de rechten van de burgers garanderen en beschermen.

Bronnen: El Universo, International IDEA (El estado de la democracia de las Américas 2021)

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This