Economie & Ondernemen

Buitenlandse directe investeringen in Latijns Amerika kregen een terugval in 2020

22 juni 2021

Redactie

De stromen van buitenlandse directe investeringen (FDI) naar Latijns Amerika daalden in 2020 met 45 procent als gevolg van de impact van Covid-19 en zullen naar verwachting laag blijven in 2021, meldde Unctad vandaag.

Volgens de jaarlijkse studie van de Conferentie van de Verenigde Naties over Handel en Ontwikkeling (Unctad) die deze maandag werd gepubliceerd, ontving Latijns Amerika vorig jaar 88 miljard dollar aan directe buitenlandse investeringen, bijna de helft van de 160 miljard geregistreerde dollars in 2019, de meest opvallende daling die in ontwikkelingslanden wordt gezien.

“Latijns-Amerikaanse economieën werden geconfronteerd met een ineenstorting van de exportvraag, dalende grondstofprijzen en het verdwijnen van het toerisme, wat leidde tot een van de ergste krimpen van de economische activiteit ter wereld”, zei James Zhan, directeur van Unctad Investment and Enterprise.Hoewel een dergelijke crash over de hele linie ernstig was, werden de koolwaterstof-, productie-, reis- en vrijetijdsindustrieën het hardst getroffen. Ondertussen werden de mineralen- en metaalsectoren mede ondersteund door een herstel van de ruilvoet voor grondstoffen in de tweede helft van het jaar. “Het belangrijkste is dat de pandemie ernstige gevolgen had voor internationale investeringen in sectoren die relevant zijn voor de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling, met een krimp van investeringen in infrastructuur met meer dan 75 procent”, benadrukte Zhan.

Volgens de studie zijn de directe buitenlandse investeringen in Zuid-Amerika meer dan gehalveerd tot 52 miljard dollar, en bereikten de stromen naar Brazilië en Peru het laagste niveau in twee decennia. In Midden-Amerika daalde de instroom van buitenlandse directe investeringen met 24 procent tot 33 miljard, deels ondersteund door winst die werd herbelegd in Mexico, waar ze met slechts 15 procentpunten daalden tot 29 miljard.
Ondertussen daalden de stromen in het Caribisch gebied, met uitzondering van offshore financiële centra, met 36 procent na de ineenstorting van het toerisme en de onderbreking van investeringen in de reis- en vrijetijdsindustrie.

Deskundigen van Unctad verwachten dat de investeringsstromen van en naar de regio in 2021 laag zullen blijven en hoogstwaarschijnlijk niet vóór 2023 zullen terugkeren naar het niveau van voor de crisis. Ze voorzien ook dat het herstel van de instroom per land en bedrijfstak zal verschillen, en dat buitenlandse investeerders zich zullen concentreren op schone energie en de mineralen die daarvoor van cruciaal belang zijn. Ze voegden eraan toe dat andere industrieën die tekenen van herstel vertonen, de informatie- en communicatiesector, de productie van elektronica en medische apparatuur omvatten.

 

Prensa Latina

Gerelateerde berichten

Vrijhandelskampioen of groene kampioen?

Vrijhandelskampioen of groene kampioen?

De onderhandelingen van het handelsverdrag tussen de EU en Mercosur duurden 20 jaar en nu blijkt ook de politieke goedkeuring uiterst moeizaam te verlopen. Hoewel er veel op het spel staat, onttrekt dit proces zich goeddeels aan het zicht. La Chispa dook er in en verhaalt over klimaatzorgen, Chinese invloed, ondemocratische achterdeurtjes binnen de EU, en opmerkelijke rollen voor Oostenrijk én de Braziliaanse president Bolsonaro.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This