Politiek & Maatschappij

William en Kate bezoeken Jamaica

23 maart 2022

Maar niet iedereen is hier blij mee

De hertog en hertogin van Cambridge, beter bekend als prins William en prinses Kate, reizen op dit moment door het Caribisch gebied waar ze een bezoek brengen aan de (ei-)landen die tot de Gemenebest behoren. Dinsdag 22 maart komen ze aan in Jamaica, waar dit jaar gevierd wordt dat het eiland zestig jaar geleden onafhankelijk werd van Groot-Brittannië. Maar actievoerders roepen op tot een excuus van de Britse vorstin voor het verleden van kolonialisme en slavernij.

Wie de Netflix serie The Crown heeft gezien weet dat de Britse royals met regelmaat worden ingezet voor een charmeoffensief wanneer er ergens in het grote rijk strubbelingen zijn. Soms werkt het, en soms niet. Dit maal zijn het prins William, kleinzoon van de Britse vorstin, en zijn vrouw die op rondreis door het Caribisch gebied de banden met de eilanden moeten aanhalen. De afgelopen dagen brachten zij door in Belize, een voormalige Britse kolonie. En 22 maart komen ze aan in Jamaica, dat dit jaar viert dat het zestig jaar geleden onafhankelijk werd van Groot-Brittannië. Het charmeoffensief van William en Kate zou erop gericht zijn om de Caribische eilanden ervan te overtuigen niet het voorbeeld van Barbados te volgen, dat eerder dit jaar koningin Elizabeth als staatshoofd aan de kant schoof.

Maar het bezoek stuit op veel weerstand. Jamaicanen vinden dat er officiële excuses moeten komen van koningin Elizabeth voor het verleden van kolonialisme en slavernij. In een open brief, ondertekend door politici en ondernemers, artsen en muzikanten, beschuldigen ze de vorstin van bestendiging van de slavernij en dringen ze er bij het prinselijk paar op aan om tijdens hun Caribische tour boete te doen voor het Britse koloniale verleden. Behalve excuses zou de monarchie ook herstelbetalingen moeten verrichten voor de slavernij.

“We zijn zeer bezorgd over uw bezoek aan ons land, Jamaica, gedurende een periode waarin we nog niet bekomen zijn van de gevolgen van een wereldwijde pandemie en ons wapenen voor de impact van een nieuwe wereldwijde crisis als gevolg van de Russisch/Oekraïense oorlog,” zegt de brief. “We hebben geen enkele reden om te vieren dat uw grootmoeder zeventig jaar geleden op de troon kwam, omdat onder haar leiderschap, en dat van haar voorgangers, de grootste mensenrechtentragedie in de geschiedenis van de mensheid is voortgezet.”

De groep, die zichzelf het Advocates Network noemt, is van plan om dinsdag te demonstreren voor het gebouw van de Britse High Commission in de Jamaicaanse hoofdstad Kingston. Het vorstelijk paar zal tot donderdag op het eiland blijven, waarna ze doorreizen naar de Bahama’s.

Professor Rosalea Hamilton, een van de ondertekenaars van de brief, zegt dat ze hopen de boodschap over te brengen dat er voor de Jamaicanen niets te vieren valt na zeventig jaar van Elizabeth op de troon. “Dat waren moeilijke jaren voor Jamaica. Maar”, voegt ze eraan toe, “we hopen dat, ondanks alles wat er gebeurd is, de royals erin slagen te breken met het verleden en nieuwe mogelijkheden voor verzoening kunnen scheppen zodat we een proces van herstellende gerechtigheid kunnen beginnen.”

Bron: The Guardian

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This