Politiek & Maatschappij

William en Kate bezoeken Jamaica

23 maart 2022

Maar niet iedereen is hier blij mee

De hertog en hertogin van Cambridge, beter bekend als prins William en prinses Kate, reizen op dit moment door het Caribisch gebied waar ze een bezoek brengen aan de (ei-)landen die tot de Gemenebest behoren. Dinsdag 22 maart komen ze aan in Jamaica, waar dit jaar gevierd wordt dat het eiland zestig jaar geleden onafhankelijk werd van Groot-Brittannië. Maar actievoerders roepen op tot een excuus van de Britse vorstin voor het verleden van kolonialisme en slavernij.

Wie de Netflix serie The Crown heeft gezien weet dat de Britse royals met regelmaat worden ingezet voor een charmeoffensief wanneer er ergens in het grote rijk strubbelingen zijn. Soms werkt het, en soms niet. Dit maal zijn het prins William, kleinzoon van de Britse vorstin, en zijn vrouw die op rondreis door het Caribisch gebied de banden met de eilanden moeten aanhalen. De afgelopen dagen brachten zij door in Belize, een voormalige Britse kolonie. En 22 maart komen ze aan in Jamaica, dat dit jaar viert dat het zestig jaar geleden onafhankelijk werd van Groot-Brittannië. Het charmeoffensief van William en Kate zou erop gericht zijn om de Caribische eilanden ervan te overtuigen niet het voorbeeld van Barbados te volgen, dat eerder dit jaar koningin Elizabeth als staatshoofd aan de kant schoof.

Maar het bezoek stuit op veel weerstand. Jamaicanen vinden dat er officiële excuses moeten komen van koningin Elizabeth voor het verleden van kolonialisme en slavernij. In een open brief, ondertekend door politici en ondernemers, artsen en muzikanten, beschuldigen ze de vorstin van bestendiging van de slavernij en dringen ze er bij het prinselijk paar op aan om tijdens hun Caribische tour boete te doen voor het Britse koloniale verleden. Behalve excuses zou de monarchie ook herstelbetalingen moeten verrichten voor de slavernij.

“We zijn zeer bezorgd over uw bezoek aan ons land, Jamaica, gedurende een periode waarin we nog niet bekomen zijn van de gevolgen van een wereldwijde pandemie en ons wapenen voor de impact van een nieuwe wereldwijde crisis als gevolg van de Russisch/Oekraïense oorlog,” zegt de brief. “We hebben geen enkele reden om te vieren dat uw grootmoeder zeventig jaar geleden op de troon kwam, omdat onder haar leiderschap, en dat van haar voorgangers, de grootste mensenrechtentragedie in de geschiedenis van de mensheid is voortgezet.”

De groep, die zichzelf het Advocates Network noemt, is van plan om dinsdag te demonstreren voor het gebouw van de Britse High Commission in de Jamaicaanse hoofdstad Kingston. Het vorstelijk paar zal tot donderdag op het eiland blijven, waarna ze doorreizen naar de Bahama’s.

Professor Rosalea Hamilton, een van de ondertekenaars van de brief, zegt dat ze hopen de boodschap over te brengen dat er voor de Jamaicanen niets te vieren valt na zeventig jaar van Elizabeth op de troon. “Dat waren moeilijke jaren voor Jamaica. Maar”, voegt ze eraan toe, “we hopen dat, ondanks alles wat er gebeurd is, de royals erin slagen te breken met het verleden en nieuwe mogelijkheden voor verzoening kunnen scheppen zodat we een proces van herstellende gerechtigheid kunnen beginnen.”

Bron: The Guardian

Gerelateerde berichten

Democratie in Latijns-Amerika niet langer vanzelfsprekend

Democratie in Latijns-Amerika niet langer vanzelfsprekend

Afgelopen jaar is de wereld weer iets minder democratisch geworden en in Latijns-Amerika is de terugval het grootst. Dat komt met name door de scherpe daling van het democratiegehalte van een aantal Midden-Amerikaanse landen. Van het idee van twintig jaar geleden dat de democratie in Latijns-Amerika vrij stevig was verankerd, is weinig meer over. Zo blijkt uit de Democracy Index 2023.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This