Vrije tijd & Toerisme

Jamaicanen op glad ijs

28 januari 2022

Ze zijn er weer, het Jamaicaanse viermansbobsleeteam! Het team heeft zich gekwalificeerd voor de Olympische Winterspelen die vanaf 4 februari 2022 in Peking, China, gehouden worden. Het is de eerste keer dat ze zich gekwalificeerd hebben sinds de Spelen in Calgary, Canada, in 1988. En ze zijn niet alleen!

Het Jamaicaanse bobsleedebuut in 1988 heeft iets losgemaakt in de Caribische natie van bijna drie miljoen inwoners: niet minder dan drie bobsleeteams hebben zich ingeschreven voor ‘Beijing 2022’, waaronder dus de viermansbob.

De deelname aan Calgary 1988 leidde niet alleen tot de film Cool Runnings uit 1993, maar ook tot een zekere wintersportkoorts in het tropische land. Hoewel het de eerste keer is sinds dat debuut dat Jamaica weer deelneemt met een viermansbobsleeteam, heeft het land wel vijf keer achter elkaar tweemansbobsleeteams afgevaardigd naar de winterspelen. Dit jaar zelfs drie verschillende teams: naast de viermansbob doet ook de Jamaicaanse tweemansbob weer mee en net als in 2018 (Pyeongchang, Zuid-Korea) heeft Jazmine Fenlator-Victorian zich gekwalificeerd bij de vrouwen in de categorie monobob.

“Reken op vuurwerk op het ijs”, twitterde Team Jamaica afgelopen maandag. De waarschijnlijke piloot van de viermansbob is Shanwayne Stephens, in het dagelijks leven werkzaam bij de Britse Royal Air Force. Stephens viel op doordat hij en zijn teamgenoten tijdens de coronalockdown, toen de sportscholen ook in Engeland dicht waren, regelmatig een Mini Cooper door de straten van Peterborough duwden.

“Veel mensen kwamen ons helpen duwen omdat ze dachten dat de auto niet wilde starten”, herinnert Stephens zich. “Maar als we hen dan vertelden dat we het Jamaicaanse bobsleeteam waren, reageerde iedereen erg enthousiast.”

Naast de bobsleeërs doet er dit jaar ook een Jamaicaanse skiër mee aan de Winterspelen: Benjamin Alexander uit het Engelse Northamptonshire, wiens vader Jamaicaan is, heeft zich gekwalificeerd voor de reuzenslalom.

Bron: Aljazeera.com

Gerelateerde berichten

agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This