Politiek & Maatschappij

Dreadlocks en politiegeweld

4 maart 2022

Het woord van een rasta tegenover het woord van een agente

Veel Rastafari’s dragen hun haar in dreadlocks omdat dat voor hen de Bijbelse haarstijl is. Het afknippen daarvan, zeker als dat geen eigen keus is, is voor hen dus een vorm van geweld. Zelfs als ze vanwege hun dreads te maken hebben met vooroordelen en discriminatie. Dat geldt ook voor Jamaica, de bakermat van het Rastafari-geloof.

Jamaica is verdeeld vanwege een rel ontstaan na een klacht van Nzinga King. Volgens de 19-jarige Rasta is zij tijdens haar arrestatie in juli vorig jaar in het Four Paths Police Station in centraal Jamaica van haar dreads ontdaan. Dit druist in tegen de lichamelijke integriteit en agente Mitchell werd dan ook aangeklaagd vanwege mishandeling en discriminatie.

Pas in februari dit jaar bracht Paula Llewellyn, topambtenaar bij het Openbaar Ministerie, haar rapport over deze zaak naar buiten. En wat blijkt? King zou zelf haar haar afgeknipt hebben. Het rapport beschuldigt haar echter niet van valse aantijgingen. Voor haar advocaat Isat Buchanan was dit weer een bewijs dat het OM de politie de hand boven het hoofd houdt. Hij kondigde een vervolgzaak binnen het strafrecht aan.

Pesterijen

Voor veel van de Jamaicaanse Rastafari’s, een kleine minderheid onder de bijna 3 miljoen inwoners van het land, was Llewellyn’s rapport het zoveelste voorbeeld van overheidsgeweld en -pesterijen in het 90-jarig bestaan van de geloofsgemeenschap.

Volgens King werd zij op 29 juni 2021 opgepakt vanwege verstoring van de openbare orde toen zij zich verzette tegen de arrestatie van een medepassagier in een taxi – dus niet vanwege het niet dragen van een mondkapje, zoals later beweerd werd. Na haar verhoor werd ze op borgtocht vrijgelaten.

Op 22 juli moest King voorkomen en werd veroordeeld tot tien dagen cel in het Four Paths Politiebureau. Volgens haar keek het personeel van het bureau gedurende twee dagen niet naar haar om. Wel deelde ze haar cel met twee andere vrouwen.

De getuigenissen van deze vrouwen spelen een cruciale rol in het rapport van Paula Llewellyn. Terwijl King beweert dat haar dreads geknipt werden door agente Mitchell die boos op haar was. Voglens Mitchell stelde King zich echter recalcitrant op en de twee medegevangenen beamen dat King zelf haar haar afgeknipt heeft.

De bekende advocaat en voorvechter van de Rasta-zaak Marcus Goffe, past dit voorbeeld in een patroon van anti-Afrikanisme en anti-natuurlijke haardracht in het post-koloniale Jamaica. Veel jongeren hebben te maken met negatieve stereotyperingen vanwege hun haardracht, of vanwege het vooroordeel dat kinderen met dreadlocks luizen overdragen aan andere kinderen.

Volgens de Rastafari Coalitie toont het geval-Nzinga King aan dat strijd voor gelijke rechten in Jamaica nog niet gestreden is.

Bron: jamaica-gleaner.com

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This