Politiek & Maatschappij

Zijn de dagen van de Hondurese president geteld?

24 februari 2021

Redactie

 Er waait een nieuwe wind in Washington

President Joe Biden heeft zich voorgenomen om de Midden-Amerikaanse migratieproblematiek bij de oorzaken aan te pakken. Om hem hierbij te helpen komt een groep Democratische senatoren met een wetsvoorstel dat de corruptie in Honduras moet helpen bestrijden en de mensenrechtenschendingen in het land moet verminderen. Het geweld in hun land is een van de belangrijkste redenen voor Hondurezen om naar de Verenigde Staten te migreren.

Juan Orlando Hernández werd geboren in Gracias, een koloniaal stadje in het westen van Honduras, in een gezin met veertien kinderen. Hij klom op tot president van Honduras, terwijl een van zijn broers carrière maakte in de drugshandel en nu een levenslange straf uitzit in de Verenigde Staten. Hernández kwam onder dubieuze omstandigheden aan de macht en staat aan het hoofd van een onderdrukkend regime, dat verantwoordelijk is voor grove mensenrechtenschendingen en banden onderhoudt met de drugsmaffia. Het geweld viert hoogtij in het Midden-Amerikaanse land.

Hoewel zijn broer dus in Amerika in de gevangenis zit, had Hernández goede contacten met Washington en kon hij rekenen op de steun van voormalig president Trump. Maar sinds januari waait er een andere wind in de Verenigde Staten en moet hij vrezen voor zijn hachje. Een groep invloedrijke Democratische senatoren, onder wie Bernie Sanders, Patrick Leahy en Elizabeth Warren steunen een wetsvoorstel dat de hulp aan Honduras moet opschorten. De Hondurese Mensenrechten en Anti-corruptie Wet stelt voor om alle steun aan het land te stoppen totdat er niet langer sprake is van stelselmatige corruptie en mensenrechtenschendingen, én de daders zijn aangeklaagd.

President Joe Biden heeft verklaard dat hij de oorzaken van de migratie vanuit de Midden-Amerikaanse noordelijke driehoek (Honduras, Guatemala en El Salvador), de meest gewelddadige regio ter wereld buiten officieel oorlogsgebied, wil aanpakken. Het is dit buitensporige geweld dat een van de belangrijkste redenen is voor mensen om te migreren richting de Verenigde Staten, op zoek naar veiligheid en werk.

Het wetsvoorstel maakt duidelijk dat het aanpakken van de migratieproblematiek vanuit Honduras onmogelijk is zolang Juan Orlando Hernández en zijn veiligheidsdiensten gesteund worden vanuit de Verenigde Staten. Het voorstel laat zien hoe het geweld en misbruik, sterk toegenomen sinds de staatsgreep in 2009, het resultaat zijn van de verwevenheid van regeringsmensen met private en overheidsveiligheidsdiensten, de georganiseerde misdaad en grote ondernemers. Het wetsvoorstel geeft ook een overzicht van het stelselmatig gebruik van geweld tegen burgers, zoals willekeurige arrestaties, verdwijningen en gefakete beschuldigingen tegen mensenrechten- en milieuactivisten, politieke tegenstanders en journalisten. Alleen al vorig jaar werden 34.000 Hondurezen gearresteerd omdat zij zich niet hielden aan de avondklok of andere coronamaatregelen. Verpleegkundige Kelya Martínez kwam eerder deze maand om het leven terwijl zij in hechtenis was genomen.

Het is voor het eerst dat de Senaat met een wetsvoorstel komt dat het Hondurese regime echt in gevaar kan brengen. Als het voorstel wordt aangenomen kan dit betekenen dat de export van wapens en munitie wordt stilgelegd totdat de strijdkrachten gedurende twaalf maanden geen mensenrechtenschendingen begaan. Ook zou de Hondurese regering moeten aantonen dat ze al het mogelijke hebben gedaan om degenen die verantwoordelijk zijn voor verschillende belangrijke misdaden, zoals de moord op milieuactiviste Berta Cáceres en het doden van meer dan honderd boeren in de Bajo Aguan, te vervolgen.

Bronnen: The Guardian, The Washington Post

Gerelateerde berichten

Zoektocht naar passend onderwijs voor iedereen

Zoektocht naar passend onderwijs voor iedereen

Onder de inheemse president Evo Morales heeft Bolivia een radicale onderwijshervorming doorgevoerd: meer nadruk op meertaligheid, interculturaliteit, dialoog, interactie en participatie van lokale gemeenschappen. Dat is een versterkte herwaardering van de talen en culturen van inheemse groepen. Naast successen zijn er ingewikkelde hobbels. Leraren zijn hiervoor vaak nog onvoldoende opgeleid of spreken de inheemse taal onvoldoende. En wat is de kwaliteit van het onderwijs? Ook begrijpt of deelt niet iedereen de Andesfilosofie van vivir bien, waardoor laagland inheemse groepen en Spaansprekenden zich niet altijd vertegenwoordigd voelen.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This