Politiek & Maatschappij

Niet eerder in een jaar zoveel milieuactivisten vermoord

15 september 2021

Global Witness komt met schokkende cijfers

De mensenrechtenorganisatie Global Witness openbaarde op 13 september in een persbericht de cijfers over de moorden op land- en milieuactivisten in 2020. De cijfers zijn schokkend en niet eerder waren de aantallen zó hoog. In 2019 werden 212 activisten vermoord, het afgelopen jaar vonden 227 mensen een gewelddadige dood. 165 leefden in Midden- en Zuid-Amerika. Een van hen is Antonio Bernárdez Suaro uit Honduras.

Een jaar geleden schonk La Chispa ook aandacht aan het jaarverslag van Global Witness. Ook toen was de berichtgeving schokkend. Het totaal aantal slachtoffers was namelijk niet eerder zo hoog geweest. En ook dit jaar bereikt het aantal doden een nieuw record. Verreweg de meeste slachtoffers vallen in Midden-en Zuid-Amerika, waarbij Colombia alle andere landen overstijgt met een totaal van 65 vermoorde milieubeschermers. Maar ook de cijfers van verschillende andere Latijns-Amerikaanse landen zijn hoog: 30 in Mexico en 17 in Honduras. Dat aantal van zeventien brengt Honduras op de tweede plaats (na Nicaragua) wanneer het aantal moorden wordt afgezet tegen het aantal inwoners.

Honderdvijfenzestig, het aantal slachtoffers in Latijns-Amerika, blijft een abstract getal. La Chispa licht een van hen eruit: Antonio Bernárdez Suaro. De Garífuna leider uit Punta Piedra, bijna driehonderd kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Tegucigalpa, werd op 19 juni vorig jaar dood gevonden met kogelwonden en sporen van marteling. Hij was 71 jaar en werd al zes dagen vermist. Vanwege aanhoudend geweld door indringers en landrovers had de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie in 2015 de Hondurese regering opgeroepen het dorp met 1200 inwoners te beschermen. Maar de Organización Fraternal Negra de Honduras (OFRANEH) verklaarde na de moord dat de Hondurese regering deze oproep genegeerd had. Antonio Bernárdez Suaro was familie van een andere milieuactivist uit hetzelfde dorp, Felix Ordoñez Suaro, die in 2007 vermoord werd.

In 2018 hadden bewoners van de gemeenschap Punta Piedra nog aangifte gedaan van directe doodsbedreigingen, chantage, toenemende berovingen en het zwartmaken van hun leiders. Maar ook hier was door de overheid niet op gereageerd. Het Hondurese Onderzoekscentrum voor de Democratie (CESPAD) stelt dat de moord op Antonio Bernárdez Suaro slechts één voorbeeld is van de stelselmatige sociale achterstelling van de Garífuna en het gebrek aan toegang tot gerechtigheid voor deze bevolkingsgroep.

Bronnen: website Global Witness, website Civicus Monitor, CESPAD

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This