Politiek & Maatschappij

Honduras krijgt eerste vrouwelijke president

30 november 2021

Presidentskandidaat Xiomara Castro (62) van de linkse partij Libertad y Refundación (Libre) gaat aan de leiding bij de presidentsverkiezingen van afgelopen zondag in Honduras. Ze staat ruim boven haar belangrijkste tegenstander Nasry Asfura van de regerende Nationale Partij (PN) en burgemeester van hoofdstad Tegucicalpa.

Volgens de tellingen, gepubliceerd door de Nationale Kiesraad (CNE) met meer dan 51% van de stemmen geteld, behaalde de echtgenote van voormalig president Manuel Zelaya afgelopen  maandag meer dan 53% van de stemmen, terwijl Asfura iets meer dan 33% behaalde. Asfura heeft zijn nederlaag echter nog niet toegegeven. Ver achterop kwam Yani Rosenthal van de liberale oppositiepartij, met 9,19% van de stemmen.

De verkiezingen, waaraan 14 partijen en 12 presidentskandidaten deelnamen, werden gevolgd door meer dan 400 speciale gezanten van de Europese Unie, de OAS, de Inter-Amerikaanse  Unie van Electorale Organizaties (Uniore), voormalige Latijns-Amerikaanse presidenten en missies van verschillende landen

Als ze wint, wordt Castro de eerste vrouwelijke president van de Midden-Amerikaanse natie. Daarmee komst er een einde aan de twaalfjarige  machtsperiode van de rechtse Nationale Partij. Deze partij won de presidentsverkiezingen in november 2009, slechts enkele maanden nadat de echtgenoot van Castro, Mel Zelaya, was afgezet bij een militaire staatsgreep.

Honduras wordt sindsdien geleid door politici van de Nationale Partij, eerst door Porfirio Lobo van 2010 tot 2014, gevolgd door Juan Orlando Hernández, wiens herverkiezing in 2018 werd ontsierd door wijdverbreide beschuldigingen van fraude. Hoewel president Hernández niet meedeed aan de verkiezingen van zondag, steunden hij en zijn partij de burgemeester van Tegucigalpa, Nasry Asfura.

De Nationale Partij leek zeker van de overwinning voordat de verkiezingsautoriteiten zelfs de eerste officiële resultaten bekend hadden gemaakt, en riep haar aanhangers bijeen voor een “overwinningsbijeenkomst” in de hoofdstad. Later drong Asfura er in een Tweet bij zijn aanhangers op aan geduld te hebben, maar gaf niet snel toe dat hij verslagen was.

Er was gejuich op het hoofdkwartier van de linkse oppositiepartij Libre , waar supporters dansten en juichten toen de voorsprong van Xiomara Castro werd aangekondigd. Op Twitter bedankte Castro de Hondurezen voor het stemmen op haar en zei dat ze “12 jaar tranen en pijn in vreugde zou veranderen”.

In een verwijzing naar president Juan Orlando Hernández, die achtervolgd werd door beschuldigingen van banden met de drugshandel nadat zijn broer Antonio gevangen was gezet wegens handel in de Verenigde Staten, beloofde Castro tijdens haar campagne om “Honduras uit de afgrond te trekken” van “een narco-dictatuur en corruptie”.

Hoewel president Hernández elk wangedrag heeft ontkend, stond corruptie hoog op de agenda van de kiezers, alleen overtroffen door het hoge werkloosheidscijfer in Honduras. Als definitief wordt bevestigd dat Castro de winnaar is van de verkiezingen, zullen de kiezers naar haar kijken om deze problemen aan te pakken.  Castro omschrijft zichzelf als “een democratisch socialist”.

BBC World News, BBC Mundo, Mercopress

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This