Politiek & Maatschappij

De volgende president van Honduras wordt beëdigd te midden van onzekerheid

27 januari 2022

Redactie

Xiomara Castro zal naar verwachting vandaag worden beëdigd als de eerste vrouwelijke president van Honduras. Er zijn hoge verwachtingen om het tij van het diep in moeilijkheden verkerende land te keren. Intussen heerst er onzekerheid over de vraag of een zich ontvouwende parlementaire crisis haar de steun zal geven die ze nodig heeft.

Relatief vlotte verkiezingen en een gezonde overwinningsmarge op 28 november kwamen als een opluchting. Maar politieke manoeuvres in de aanloop naar de inauguratie van Castro heeft de vooruitzichten vertroebeld en afgeleid van wat een hoopvol nieuw begin zou worden na de twee ambtstermijnen van president Juan Orlando Hernández.

In de dagen dat Castro haar kabinetsselecties zou uitrollen, werd Honduras opgeschud door een geschil over wie het nieuw gekozen congres zal leiden. Er zijn twee leiderschapsteams van het congres geselecteerd – geen van beide legitiem volgens experts – en hun impasse bedreigt verlamming van het congres op een moment dat Castro dringend snel aan de slag moet om de problemen van Honduras aan te pakken.

In plaats van Castro’s keuze voor het voorzitterschap te steunen, die ze in overleg met haar vicepresident had bepaald om de steun van zijn partij te winnen, kozen leden van Castro’s eigen partij Vrijheid en Heroprichting een van hun eigen leden om de voorzitter van het nieuwe congres te worden. Geen van beide groepen trok zich terug, wat leidde tot surrealistische sessies dinsdag.

Luís Ruíz, een 52-jarige Castro-aanhanger en fruitverkoper in de buurt van het congres, zei dat het politieke meningsverschil het land dreigde te verdelen. “Zij (Castro) moet deze situatie oplossen door middel van dialoog”, zei Ruíz. “Ze heeft de macht niet gegrepen en ze heeft al problemen, ze moet haar leiderschap tonen.”

Hoge werkloosheid, aanhoudend geweld, corruptie en problematische gezondheidszorg- en onderwijssystemen zijn slechts enkele van de dringende uitdagingen die Castro te wachten staan. Castro heeft gezegd dat ze van plan is de Verenigde Naties formeel uit te nodigen voor het opzetten van een anti-corruptiemissie in Honduras.

Castro (62) won bij haar derde poging om het presidentschap te bemachtigen. Ze was eerder presidentsvrouw tijdens het presidentschap van haar man, Manuel Zelaya, dat in 2009 werd beëindigd door een militaire staatsgreep.

Veel kiezers zeiden deze keer dat ze vooral gemotiveerd waren door de mogelijkheid om de macht van de Nationale Partij van Hernández te doorbreken. Hernández werd voor het eerst verkozen in 2013 en een vriendelijk Hooggerechtshof stelde hem in staat om een grondwettelijk verbod op herverkiezing te omzeilen en in 2017 opnieuw deel te nemen aan een verkiezing die werd geteisterd door onregelmatigheden.

Federale aanklagers in New York hebben herhaaldelijk gesproken over de vermeende banden van Hernández met drugshandel, waarbij is beweerd dat zijn politieke opkomst gedeeltelijk werd gefinancierd door drugswinsten. Hernández is niet formeel aangeklaagd en heeft de beschuldigingen herhaaldelijk ontkend.

AP

Gerelateerde berichten

Veel Argentijnen hebben hoop gevestigd op Milei

Veel Argentijnen hebben hoop gevestigd op Milei

Over de in december aangetreden nieuwe Argentijnse president Javier Milei wordt heel verschillend gedacht. In La Chispa is vooral gewezen op mogelijke negatieve gevolgen van zijn aangekondigde beleid. In onderstaand artikel betoogt de Nederlander Jan Stroeken, docent macro-economie aan de Universidad de Concepción del Uruguay in Santa Fe in Argentinië, dat van Milei’s beleid wel positieve effecten te verwachten zijn.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This